My Twitter Feed

29 Οκτωβρίου, 2021

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ κόμικς -

Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2021

Ιός: Πρώτοι και χειρότεροι! -

Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021

Ανακοινώσεις για 28η Οκτωβρίου -

Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021

Ματαιώθηκαν όλες οι παρελάσεις -

Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στο νομό -

Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

Πληρώθηκαν οι ενισχύσεις -

Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

Ιός: Συνεχίζεται ο καλπασμός -

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 2021

Αποκομμένα χωριά του Ν. Κιλκίς -

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 2021

Eιδικός αγορητής επί νομοσχεδίων

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε σήμερα ο κ. Γιώργος Φραγγίδης, βουλευτής Κιλκίς και ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής επί των νομοσχεδίων του Υπ. Εθνικής Άμυνας, που αφορούσαν την κύρωση δύο μνημονίων κατανόησης, που υπογράφτηκαν τον Απρίλιο του 2020 μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, της Τουρκίας και μεταξύ των προαναφερθέντων αρμοδίων υπουργείων και του Στρατηγείου του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Φραγγίδης τοποθετήθηκε εξαρχής θετικά και στα δύο νομοσχέδια, εκ των οποίων το πρώτο αφορά στην ίδρυση Κέντρου Αριστείας για την Ολοκληρωμένη Αντιαεροπορική και Αντιπυραυλική Άμυνα και το δεύτερο προσδιορίζει τους όρους λειτουργίας του Κέντρου Αριστείας. Η Ελλάδα αποτελεί το φιλοξενών κράτος-πλαίσιο και η έδρα του κέντρου είναι στην Κρήτη στα Χανιά. Η χώρα μας συμμετέχει με έντεκα στελέχη. Παρέχει για το Κέντρο τις υποδομές, τον εξοπλισμό, το προσωπικό υποστήριξης και τη διοικητική λειτουργία. Υποστηρικτικά θα λειτουργήσουν η Βουλγαρία, η Τσεχία και η Ρουμανία, με ένα στέλεχος η κάθε μία και η Τουρκία με δύο στελέχη.

Ο κ. Φραγγίδης είπε εξαρχής ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι θετικό στην ίδρυση ενός Κέντρου Αριστείας που θα ασχολείται με τη μελέτη και την επεξεργασία δεδομένων, την εξαγωγή και ανάλυση πορισμάτων, την επικαιροποίηση της γνώσης και την εύρεση τρόπων αντιμετώπισης, όσον αφορά στην ανάπτυξη αντιπυραυλικών και αντιβαλλιστικών ασπίδων.

Υπογράμμισε ότι η αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στην αμυντική πολιτική της κάθε χώρας και της Συμμαχίας εν γένει. Χώρες εκτός ΝΑΤΟ αναπτύσσουν βαλλιστικά και υπερηχητικά πυραυλικά συστήματα νέας τεχνολογίας. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα συστήματα που χρησιμοποιούν τα άλλα κράτη και να συμμετέχουμε στην ανάπτυξη τακτικών αντιμετώπισης στο πλαίσιο της αντιπυραυλικής προστασίας.

Η πρωτοβουλία της Ελλάδας για την ίδρυση και φιλοξενία του Κέντρου Αριστείας ευελπιστούμε ότι,

θα βελτιώσει τη θέση της χώρας μέσα στην ΝΑΤΟϊκή συμμαχία τοποθετώντας την στο κέντρο των εξελίξεων και αναδεικνύοντας τη σε ενεργό μέλος της συμμαχίας,

θα ενισχύσει την εξωστρέφειά της μέσω των συνεργασιών και της ανάπτυξης κοινής δραστηριότητας με άλλα κράτη της συμμαχίας και

θα συμβάλει στην απόκτηση πολύτιμης τεχνογνωσίας στον τομέα της αεράμυνας.

Σχετικά με την φαινομενική παραδοξότητα της συνεργασίας της χώρας μας σε θέματα αντιπυραυλικής άμυνας με την Τουρκία, ο κ. Φραγγίδης εξήγησε ότι είναι ανάγκη στην προκειμένη περίπτωση να ξεχωρίσουμε αυτά τα δύο, δηλαδή τη συνεργασία μας εντός ΝΑΤΟ και τη μεταξύ μας σχέση με την Τουρκία, καθώς και οι δύο χώρες είναι μέλη της ίδιας Συμμαχίας.

Παράλληλα, τόνισε ότι «Εμείς θα πρέπει με κάθε τρόπο να προσπαθούμε να έχουμε ισχυρό λόγο, ισχυρή διπλωματία, ισχυρή επιχειρησιακή ικανότητα, ώστε μέσα στο πλαίσιο της συμμαχίας να είμαστε υπολογίσιμο μέγεθος έναντι της Τουρκίας».

Ορθά πράττει η χώρα μας και παίρνει την πρωτοβουλία δημιουργίας Κέντρου Αριστείας και δεν αρκείται στο ρόλο του παρατηρητή των εξελίξεων. Ανάλογη στάση, όμως, χρειάζεται και στην εξωτερική πολιτική, ειδικά όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, εκεί όπου παρατηρείται μια διαρκώς κλιμακούμενη ένταση.

Στη συνέχεια, ο κ. Φραγγίδης αναφέρθηκε στη διαρκή παραβατικότητα της Άγκυρας σε Αιγαίο, Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο και επεσήμανε ότι «Όλες αυτές οι προκλήσεις πρέπει να λάβουν μια ηχηρή απάντηση από την ελληνική Κυβέρνηση».

Για το Κίνημα Αλλαγής, τα θέματα εθνικής κυριαρχίας και ακεραιότητας της χώρας υπερβαίνουν την αρμοδιότητα και τις δυνατότητες ενός και μόνο κόμματος και οφείλουν να είναι απόρροια εθνικής στρατηγικής και εθνικής συνεννόησης.

Ο αναβαθμισμένος ρόλος της Τουρκίας στο Αφγανιστάν, η αναθεωρητική στάση της στην εξωτερική πολιτική και η μεγαλομανία του Ερντογάν προμηνύουν ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Θα πρέπει να μας βρουν ενωμένους σε ένα κοινό μέτωπο. Χρειάζεται να γίνει σαφές σε όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή όπου αλλού συμμετέχει η χώρα μας, ότι οφείλουν να σέβονται τους συμμάχους τους και να τηρούν τις όποιες συμφωνίες ή συνθήκες διέπουν τη σχέση τους.

Δελτίο τύπου από Γ. Φραγγίδη

Σχολιάστε