My Twitter Feed

27 Οκτώβριος, 2020

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

ΦΣΚ: Δωρεάν μάσκες σε Παιονία -

Τρίτη, 27 Οκτώβριος, 2020

Ανησυχία γιατρών για τις εκκλησίες -

Τρίτη, 27 Οκτώβριος, 2020

Αποχή καθηγητών από εκλογές -

Δευτέρα, 26 Οκτώβριος, 2020

ΚΚΕ: Για την ζωή και την Υγεία -

Δευτέρα, 26 Οκτώβριος, 2020

Το Σαββατοκύριακο του κορονοϊού! -

Δευτέρα, 26 Οκτώβριος, 2020

Έφυγε νωρίς ο Χρ. Καραθόδωρος -

Δευτέρα, 26 Οκτώβριος, 2020

Ρομπότ – αγρότης made in Kilkis! -

Κυριακή, 25 Οκτώβριος, 2020

ΓΑΣΚ: Πήρε το ντέρμπι στη Κατερίνη -

Κυριακή, 25 Οκτώβριος, 2020

Aντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο

Της Ειρήνης Αγαθοπούλου.


Εν μέσω πανδημίας και σε μια Βουλή που υπολειτουργεί, η Κυβέρνηση θεώρησε καλό να καταθέσει νομοσχέδιο για τον «εκσυγχρονισμό» της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας. Ο «εκσυγχρονισμός» της Κυβέρνησης μεταφράζεται σε εγκληματικές εκπτώσεις στην περιβαλλοντική νομοθεσία, όπως στη διαδικασία Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, στην χωροθέτηση ΑΠΕ, στη διαχείριση των Προστατευόμενων Περιοχών, στους δασικούς χάρτες, καθώς και στη διαχείριση των αποβλήτων.

Πιο συγκεκριμένα, καταργείται η αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (Φ.Δ.Π.Π.), οι οποίοι πλέον θα ελέγχονται από την εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και υποβαθμίζεται ο ρόλος τους στην τοπική ανάπτυξη. Με τις διατάξεις για τις περιοχές Natura 2000 καταργείται στην ουσία η προστασία των περιοχών αυτών, αφού επιφέρουν τη νομιμοποίηση μιας σειράς αστικών χρήσεων μέσα στις προστατευόμενες περιοχές, όπως νέους δρόμους και δίκτυα υποδομής, ακόμη και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων – και ποιός ξέρει τί άλλο!

Προωθείται η αλόγιστη επέκταση των ΑΠΕ, χωρίς κανέναν απολύτως σχεδιασμό και εις βάρος της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, ενώ νομιμοποιούνται αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο επεμβαίνει στη διαδικασία αξιολόγησης και ελέγχου των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), εκχωρώντας τον έλεγχο σε ιδιώτες που θα πληρώνονται από τον επενδυτή (!) και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις στις δημόσιες υπηρεσίες.

Όπως φαίνεται, πίσω από την πανδημία του κορονωϊού, η κυβέρνηση θέλει να κρύψει την περιβαλλοντική υποβάθμιση της χώρας και την απελευθέρωση των επενδύσεων στον τομέα αυτό. Εξάλλου, ο κ. Χατζηδάκης δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος, μιλώντας για το νομοσχέδιο: « Η Ελλάδα χρειάζεται μια δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας της και ο εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας είναι μια αναγκαία προϋπόθεση».

Ας οραματιστούμε λοιπόν το μέλλον του Κιλκίς με τα μάτια του κ. Χατζηδάκη: Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες ξένων επενδυτών, με μισθούς πείνας, στη Δοϊράνη, υδροηλεκτρικά εργοστάσια ανάμεσα στις μοναδικές φυσικές ομορφιές του Πάικου, ανεμογεννήτριες σε όλες τις βοσκήσιμες εκτάσεις Κιλκίς και Παιονίας και μεταλλευτικές δραστηριότητες στα Κρούσια. Ο εφιάλτης ξαναξυπνά!

Μετά το δωράκι στις εταιρείες δημιουργίας προγραμμάτων τηλεκατάρτισης και τα 20εκ.€ στα τηλεοπτικά κανάλια, σειρά έχουν οι «μεγαλοεπενδυτές του περιβάλλοντος» να ωφεληθούν από την Κυβέρνηση της ΝΔ. Και οι μακροχρόνια άνεργοι, από τους οποίους μόνο το ¼ αυτών πήρε το «γενναιόδωρο» επίδομα των 400€, ας περιμένουν. Για τους υπόλοιπους, έχει ο Θεός! Εξάλλου, όπως ισχυρίζονται, έχουν λάβει λαϊκή εντολή και λαϊκή νομιμοποίηση για να κάνουν όλα τα παραπάνω. Ή μήπως δεν είναι ακριβώς έτσι;

Σχολιάστε