My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

5ο Δημοτικό: Σε διεθνές project με CERN

Το CERN είναι το μεγαλύτερο κέντρο για τη Φυσική στοιχειωδών σωματιδίων στον κόσμο. Εκεί ερευνώνται τα συστατικά της ύλης και το είδος των δυνάμεων που την κρατούν ενωμένη. Περίπου 6500 επιστήμονες, σχεδόν οι μισοί φυσικοί σωματιδίων του κόσμου, έρχονται στο CERN για τις έρευνές τους. Εκπροσωπούν 500 Πανεπιστήμια και περισσότερα από 80 έθνη.

Το πείραμα Compact Muon Solenoid (CMS) στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Φυσικής (CERN) σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΕΞΕΡΕYΝΗΣΕΙΣ και με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού έργου CREATIONS, διοργανώνουν το καινοτόμο Καλοκαιρινό Σχολείο με τίτλο «Παίζοντας με τα Πρωτόνια», που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και υποστηρίζεται από το ευρωπαϊκό έργο με βασικό του στόχο την εισαγωγή της καινοτομίας στα σχολεία μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής εκπαιδευτικών σεναρίων που προάγουν τη δημιουργικότητα, την κριτική σκέψη και το πνεύμα συνεργατικότητας στους μαθητές.

Οι μαθητές μαθαίνουν έννοιες σωματιδιακής φυσικής και εξερευνούν τα μυστήρια του σύμπαντος μέσω ενός ταξιδιού στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι μέλη του CERN. Το όλο θέμα προσεγγίζεται με βιωματικές δραστηριότητες όπου οι μαθητές συνεργάζονται, επικοινωνούν, μελετούν, κοινωνικοποιούνται και αξιολογούν. Καλλιεργούνται δεξιότητες στην χρήση Η/Υ, την ρομποτική, το θέατρο, τη μουσική, καθώς το πρόγραμμα περιέχει πληροφορίες και δραστηριότητες που υλοποιούνται με τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Επιπλέον, αποτυπώνουν γνώσεις και σκέψεις σε κατασκευαστικές δημιουργίες.

Tο πρόγραμμα «τρέχει» για 2η χρονιά στην Ελλάδα, βασίζεται στην ύλη του μαθήματος των Φυσικών και το 5ο Δ. Σ. Κιλκίς συμμετέχει σ’ αυτό με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε’ τάξης και τους εκπαιδευτικούς Δεσποινίδη Χρήστο, Μπόσκου Κατερίνα, Ντίνου Αφροδίτη (συντονίστρια) και Παυλίδου Νίκη. Ήδη Ξεκινήσαμε με τις βασικές έννοιες και την Δομή της Ύλης, τον μικρόκοσμο, τα μόρια και τα άτομα, καθώς και τα πιο γνωστά χημικά στοιχεία.

Τα παιδιά έμαθαν για το CERN, την ύλη και τη δομή της, τα σωματίδια της ύλης, τα μόρια και τα άτομα. Κατασκεύασαν άτομα γνωστών στοιχείων και μόρια ενώσεων (τύπος Ratherford), χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά. Αξιοποιήθηκαν πηγές του διαδικτύου και το πρόγραμμα προσομοίωσης e-phet για τις Φυσικές Επιστήμες, κατασκευές με διάφορα υλικά, έρευνα στη φύση για τα πιο μικρά υλικά, που μπορούμε να βρούμε, ορατά με γυμνό μάτι. Δραματοποιήσαμε το ταξίδι του νερού και συνεργαστήκαμε σε padlet για να ανταλλάξουμε πληροφορίες για τις βασικές έννοιες.

Σχολιάστε