My Twitter Feed

24 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

10 προσλήψεις για πυροπροστασία -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Είδε και τον βασιλιά της Ισπανίας -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο υφυπουργός ΜΑΘ στο Δημαρχείο Κιλκίς -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σύνδεση τουρισμού και προϊόντων -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ για τη παθολογική ΓΝΚ -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Ο πρώτος τα παίρνει όλα! -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη Βόζενμπεργκ σε Κιλκίς -

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Ύστατη προσπάθεια για παιδικούς σταθμούς

Σε αγώνα δρόμου θα επιδοθούν τις επόμενες μέρες οι δήμαρχοι της χώρας, προκειμένου να εξασφαλίσουν επιπλέον κονδύλια από το ΕΣΠΑ ύψους 100-120 εκατ. ευρώ ώστε να καλυφθούν οι συνολικά 84.000 θέσεις βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.

Αυτή τη στιγμή εκτός σταθμών μένουν 43.000 παιδιά (17.400 στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), και σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί κοινωνική έκρηξη οι αιρετοί θα πιέσουν με κάθε τρόπο την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να προβεί σε αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος.

Τη σημαία της διεκδίκησης επιπλέον κονδυλίων, για να καλυφθούν όλες οι θέσεις που προβλέπονταν αρχικά στους παιδικούς σταθμούς, σήκωσε πρώτη η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, ζητώντας την παρέμβαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ).
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης απάντησε αρνητικά στην ΚΕΔΕ διαμηνύοντας ότι λεφτά δεν υπάρχουν και ότι γι’ αυτό θα πρέπει να μειώσουν το κόστος ανά παιδί και παιδικό σταθμό, ώστε τα 125 εκατ. ευρώ που διατίθενται από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ να καλύψουν περισσότερες επιδοτούμενες μητέρες.
Παρ’ όλα αυτά η διοίκηση του οργάνου δεν το έβαλε κάτω. Αντίθετα, επιδίωξε να συναντηθεί με τον υπουργό και το αργότερο ως τη Δευτέρα θα έχει δοθεί η απάντηση στο αίτημα της ΚΕΔΕ για συνάντηση μαζί του εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Η επικοινωνία των εκπροσώπων των δημάρχων με το γραφείο του υπουργού έγινε προχθές, μετά την απαντητική επιστολή του κ. Βρούτση.
Συγκεκριμένα ο υπουργός στην επιστολή του επισήμανε ότι οι δήμοι έχουν χρηματοδοτηθεί ήδη αρκετά μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» (ΕΠΑΝΑΔ), συνολικού προϋπολογισμού 2,6 δισ. ευρώ, μέρος του οποίου είναι και το Πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής». Επίσης ανέφερε ότι οι δήμοι θα πρέπει να επανεξετάσουν τη δυνατότητα χρήσης του όρου της σχετικής πρόσκλησης, που αναφέρει ότι «σε περίπτωση υπέρβασης του συνολικού προϋπολογισμού της πρόσκλησης, ο δικαιούχος (ΕΕΤΑΑ) μπορεί να προβεί σε οριζόντια μείωση του εγκεκριμένου ποσού ανά δομή».
Οι δήμαρχοι πάντως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν ότι θα προκύψει τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα αν δεν αυξηθεί άμεσα ο προϋπολογισμός του προγράμματος του ΕΣΠΑ.
Πρωτοβουλία να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν το ραντεβού των αιρετών με τον υπουργό Εργασίας ανέλαβε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, που βρίσκεται από χθες στην Αθήνα προκειμένου να συναντηθεί με στελέχη του υπουργείου και της ΕΕΤΑΑ.
«Δεν πρόκειται να αφήσουμε το θέμα στην τύχη του. Σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ βρήκαμε ότι υπάρχουν κονδύλια του ΕΣΠΑ τα οποία δεν έχουν απορροφηθεί και φτάνουν τα 11,5 δισ. ευρώ. Μπορεί κάλλιστα ένα μέρος από αυτά, περί τα 100-120 εκατ. ευρώ, να διατεθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση για να καλυφθούν οι υπόλοιπες 43.000 θέσεις σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς», τόνισε ο κ. Δανιηλίδης.
Σύμφωνα με δημάρχους-μέλη στη διοίκηση της ΠΕΔ, ο φετινός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε μόλις 125 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι αρκετό για την κάλυψη μόνο 43.000 θέσεων. Ωστόσο το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού» καταγράφει στους υπόλοιπους τομείς του πολύ χαμηλή απορρόφηση κονδυλίων.
Για τον λόγο αυτό η διοίκηση της ΠΕΔ ζήτησε ήδη να γίνει ανακατανομή κονδυλίων, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των οικογενειών. «Πολύ φοβάμαι ότι αν δεν αυξηθεί ο προϋπολογισμός θα προκύψει ένα εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα, καθώς θα απορριφθεί αναγκαστικά το 55% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν», σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας.
Πηγή: makthes.gr, της Φανής Σοβιτσλή
Σχολιάστε