My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Όχι σε «Πράσινο New Deal»

Με τίτλο “όχι στα κυβερνητικά και επιχειρηματικά σχέδια  του «Πράσινου New Deal», τα οποία στηρίζει η Διοίκηση και η μείζονα αντιπολίτευση του Δήμου Παιονίας ”, η Λαϊκή Συσπείρωση εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Την απόλυτη ταύτιση τους με την πολιτική  «απελευθέρωσης» της παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας από ιδιώτες «επενδυτές» εξέφρασαν τόσο η Διοίκηση, όσο η μείζονα αντιπολίτευση του Δήμου Παιονίας στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, εγκρίνοντας την εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου ΑΠΕ ισχύος 305 MW, που θα αποτελείται από 55 ανεμογεννήτριες στο βόρειο τομέα του Δήμου Παιονίας και μιας μονάδας παραγωγής βιοκαυσίμων από φυτικά έλαια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στην περιοχή “Πλημμύρα” της κοινότητας Άσπρου σε μια επιφάνεια περίπου 80 στρεμμάτων.

Πρόκειται για το «Πράσινο New Deal», που προωθούν τόσο οι ΗΠΑ, όσο η ΕΕ. Ιδιαίτερα η ΕΕ δίνει έμφαση στην προώθηση της «πράσινης μετάβασης», διότι από τη μια δεν διαθέτει κοιτάσματα υδρογονανθράκων (σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία) και από την άλλη έχει διαμορφώσει υποδομή για την εξαγωγή εμπορευμάτων «πράσινης τεχνολογίας».

Πρόκειται για μια πολιτική που όλα τα αστικά κόμματα και πρώτα απ’ όλα η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ ενιαία υιοθετούν και οι επιπτώσεις της οποίας εκδηλώνονται στην περιοχή μας με τη ραγδαία ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών, δεσμεύοντας έτσι αγροτική γη, επηρεάζοντας την αγροτική οικονομία και υπονομεύοντας την διατροφική ικανότητα της χώρας.

Στόχος αυτής της πολιτικής είναι η διασφάλιση της κερδοφορίας των νέων «πράσινων επενδύσεων» και γενικότερα των μονοπωλιακών ομίλων, η οποία όμως απαιτεί αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων, επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, φθηνή εργατική δύναμη.

Όλοι μαζί ενώ μιλούν για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, την ίδια στιγμή από κοινού ψηφίζουν μια σειρά από νομοσχέδια με σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, παραδίδουν δάση, βουνά, θάλασσες στους επιχειρηματικούς ομίλους, στηρίζουν ανάλογες επενδύσεις (όπως π.χ. στο Ελληνικό), συντηρούν περιβαλλοντικά εγκλήματα στη διαχείριση απορριμμάτων (όπως π.χ. ο ΧΥΤΑ Φυλής), προωθούν την καρκινογόνο καύση απορριμμάτων για παραγωγή ενέργειας σε Θεσσαλονίκη και Βόλο.

 Την ίδια στιγμή έργα ουσιαστικής αντιπυρικής, αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής προστασίας του περιβάλλοντος δεν είναι στις προτεραιότητες του κράτους και των τοπικών διοικήσεων αφήνοντας εκτεθειμένους τους κατοίκους της περιοχής.

Διοίκηση και μείζονα αντιπολίτευση του Δήμου Παιονίας ουσιαστικά συναινούν σε αυτή την πολιτική που έχει οδηγήσει σε όξυνση της ενεργειακής φτώχειας του λαού μας, στη χειροτέρευση των όρων εργασίας για τους εργαζόμενους του κλάδου, σε απολύσεις οι οποίες δεν αντισταθμίζονται από τις όποιες προσλήψεις στις μονάδες ΑΠΕ, στην υπονόμευση της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας. Παράλληλα, η άναρχη χωροθέτηση εγκαταστάσεων ΑΠΕ σε όλη τη χώρα έχει δημιουργήσει επίσης πλήθος προβλημάτων περιβαλλοντικών και όχι μόνο.

Να θυμίσουμε ότι σημαντικό ποσοστό των κερδών των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις λεγόμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) προέρχεται μέσα από το τέλος για τις ΑΠΕ, με το οποίο επιβαρύνονται οι λαϊκές οικογένειες, για να χρηματοδοτούνται οι ιδιωτικές επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα αλλά  και από την υψηλή τιμή πώλησής της στα λαϊκά νοικοκυριά.

Αντικειμενικά, σήμερα, συγκρούονται δύο διαμετρικά αντίθετες στρατηγικές ανάπτυξης με κριτήριο «ανάπτυξη για ποιον»; Για το μονοπωλιακό κεφάλαιο ή για την εργατική τάξη και τις λαϊκές ανάγκες; Ποια εξουσία και ιδιοκτησία χρειάζεται ο λαός; Για ποιον σκοπό ανάπτυξη; Για το κέρδος ή για την κάλυψη των εργατικών – λαϊκών αναγκών;

Πραγματικά προοδευτική είναι η πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, η πάλη για αποδέσμευση απ’ την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου η οποία υπαγορεύει μια ανάπτυξη προς όφελος του κεφαλαίου και εις βάρος των λαϊκών αναγκών.

Μόνο αν η ιδιοκτησία στις πηγές, στις υποδομές παραγωγής και μεταφοράς της ενέργειας γίνει λαϊκή περιουσία, τότε στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού μπορεί να υπάρξει σεβασμός στο φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον, μπορεί να παραχθεί φθηνή ενέργεια για το λαό.

Η “Λαική Συσπείρωση Παιονίας” καταψήφισε τις σχετικές προτάσεις και καλεί τους μαζικούς φορείς, τα εργατικά σωματεία, τους αγροτικούς συλλόγους, τα πολιτιστικά – αθλητικά και τοπικά σωματεία της περιοχής να πούνε ένα βροντερό ΟΧΙ στα κυβερνητικά και επιχειρηματικά σχέδια τα οποία στηρίζει η Τοπική Διοίκηση του Δήμου Παιονίας.»

Σχολιάστε