My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Φόβοι εγκλωβισμού σε Ειδομένη

Με ανησυχία βλέπουν οι ελληνικές αρχές τις προθέσεις για κλείσιμο συνόρων σε άλλες χώρες.

Φόβους για μαζική συγκέντρωση προσφύγων στα σύνορα με τα Σκόπια εκφράζουν οι ελληνικές αρχές, στην περίπτωση που υλοποιηθούν οι απειλές από την Ουγγαρία για κλείσιμο των συνόρων και περιορισμό των διελεύσεων από την προσεχή εβδομάδα. Χθες εκφραζόταν ικανοποίηση για το γεγονός ότι το μεγαλύτερο κύμα που εμφανίστηκε ποτέ στην Ειδομένη (την Πέμπτη πέρασαν 10.000 άτομα) έμεινε στα σύνορα για λίγες ώρες.

prosfyges_eidomeniΤα επιτελεία της αστυνομίας έχουν ήδη ζητήσει εναλλακτικές λύσεις για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που στην Ειδομένη εγκλωβιστούν πολλοί πρόσφυγες, θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα, καθώς δεν υπάρχουν υποδομές. Ήδη η συγκέντρωση 7.000 προσφύγων στις 6 το πρωί της Πέμπτης στα σύνορα και κάτω από καταρρακτώδη βροχή ανέδειξε το μέγεθος των ζητημάτων που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν αν το φαινόμενο επαναληφθεί. “Υπάρχουν φόβοι πως αν κοπεί η πορεία από την Ουγγαρία, θα εγκλωβιστούν αρκετοί στις χώρες πάνω από εμάς και το ίδιο θα γίνει κι εδώ”, έλεγε αξιωματικός των συνόρων.

Την Πέμπτη η κατάσταση στη γραμμή των ελληνοσκοπιανών συνόρων ήταν φρικτή, ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους πρόσφυγες, οι οποίοι με κάθε τρόπο επιχειρούσαν να προφυλαχθούν από την καταρρακτώδη βροχή. Πολλοί βρήκαν καταφύγιο σε εγκαταλειμμένους χώρους του ΟΣΕ στον σταθμό, ανάβοντας φωτιές για να ζεσταθούν και να στεγνώσουν τα βρεγμένα ρούχα τους, ενώ πολλά παιδιά ήταν άρρωστα, τα περισσότερα με πυρετό. Το πρώτο μεγάλο κύμα των 10.000 προσφύγων και μεταναστών έφτασε στην Ειδομένη μετά τη μαζική φυγή από τα νησιά. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες η Λέσβος άδειασε από πρόσφυγες, οι οποίοι αναμένονται τις επόμενες ημέρες να φτάσουν στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Σωματεία σιδηροδρομικών: “Τραγική η κατάσταση. Κινδυνεύει η υγεία όλων”

Σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια και την υγιεινή τόσο των προσφύγων όσο και των εργαζόμενων σιδηροδρομικών εγκυμονεί η μετατροπή του σιδηροδρομικού σταθμού Ειδομένης σε σκουπιδότοπο και η παραμονή μεγάλου αριθμού ανθρώπων πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές και κάτω από τα βαγόνια. Αυτό επισημαίνουν μεταξύ άλλων τα σωματεία των σιδηροδρομικών, εκπρόσωποι των οποίων επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του ΟΣΕ στα σύνορα.

“Είδαμε εξαθλιωμένους ανθρώπους να περπατάνε κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής μέσα στη βροχή, είδαμε μικρά παιδιά ξυπόλητα και με βρεγμένα ρούχα. Στις κτιριακές εγκαταστάσεις του σταθμού Ειδομένης βρίσκονταν εκατοντάδες πρόσφυγες στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής. Είδαμε στον σταθμό δεκάδες εστίες φωτιάς που άναψαν για να ζεσταθούν και να στεγνώσουν τα βρεγμένα από τη βροχή ρούχα τους, με κίνδυνο της υγείας τους αλλά και των εγκαταστάσεων. Ο σταθμός έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο”, περιγράφει ο Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Βορείου Ελλάδος (ΣΣΒΕ) με ανακοίνωσή του. “Η κατάσταση είναι τραγική”, όπως επισήμανε και στη “Μ” ο πρόεδρος του ΣΣΒΕ Νίκος Λάζου.

“Οι συνάδελφοί μας σταθμάρχες, κλειδούχοι, μηχανοδηγοί, που ζουν καθημερινά αυτή την κατάσταση, έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους, ζώντας από κοντά το δράμα αυτών των ανθρώπων αλλά ανησυχώντας και για τη δική τους ασφάλεια-υγιεινή. Κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή τόσο η σωματική τους ακεραιότητα όσο και η υγεία τους”, σύμφωνα με τον ΣΣΒΕ και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ). Όπως περιγράφουν, υπάρχει και πρόβλημα στην ασφάλεια κυκλοφορίας, γιατί στην αναχώρηση κάθε αμαξοστοιχίας πρέπει να ελέγχουν όλα τα βαγόνια, “όχι μόνο γιατί είναι πάνω οι μετανάστες, αλλά και γιατί πολλοί βρίσκονται και κάτω από αυτά, άλλοι τρέχουν να ανέβουν και άλλοι περπατάνε μέσα στη γραμμή, στη διαδρομή Θεσσαλονίκη – Ειδομένη – Γευγελή”.

Τα σωματεία των σιδηροδρομικών καλούν την πολιτεία να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια και ό,τι άλλο χρειαστεί για να βελτιώσει την παραμονή των προσφύγων στην Ειδομένη και καλούν τη διοίκηση του ΟΣΕ “να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και υγιεινή των συναδέλφων μας και τη διαφύλαξη των κτιριακών εγκαταστάσεων του σταθμού Ειδομένης, οι οποίες έχουν καταστραφεί πλήρως”.

Του Κώστα Καντούρη, kantouris@hotmail.com

ΦΩΤ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία» το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Σχολιάστε