My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Φωτογραφίζοντας τον εχθρό!

Pappas Tasos1-001Του Τάσου Παππά.


Η ρητορική της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού κατά του ΔΝΤ συναντά την αντίδραση των εταίρων. Δεν κρύβουν μάλιστα την ενόχλησή τους και η κατηγορηματική άρνησή τους συνοδεύεται από τις γνωστές απειλές και τους συνήθεις εκβιασμούς.

Για την ώρα δεν προκύπτουν από πουθενά ενδείξεις ότι το Βερολίνο σκέφτεται να επανεξετάσει τη στάση του σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Τότε, θα αναρωτηθεί κανείς, γιατί ο Τσίπρας επιμένει, τη στιγμή μάλιστα που στο θέμα του χρέους το ΔΝΤ είναι σύμμαχος, κοντά στις ελληνικές θέσεις, και πιέζει την Ευρώπη να υποχωρήσει;

Η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο ζήτημα έχει πετύχει ό,τι καλύτερο μπορούσε στις δεδομένες συνθήκες και με τους υπάρχοντες συσχετισμούς.

Η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, όπως θα επιθυμούσε η ίδια αλλά και το ΔΝΤ, δεν είναι στο τραπέζι του διαλόγου εξαιτίας της άρνησης της Ευρώπης να την συζητήσει, πηγαίνοντας κόντρα σε όλους τους σοβαρούς οικονομολόγους, τις εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης και τις μελέτες των διεθνών ινστιτούτων.

Επικαλείται νομικά προβλήματα, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν θέλει να δημιουργήσει προηγούμενο, αφού και άλλες χώρες της ευρωζώνης έχουν παρόμοιες εκκρεμότητες και θα σπεύσουν να ζητήσουν ανάλογη μεταχείριση.

Οι Βρυξέλλες έχουν δεχτεί να κουβεντιάσουν την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και τη μείωση των επιτοκίων. Συνεπώς το ΔΝΤ δεν είναι χρήσιμο πια για την Ελλάδα.

Αντιθέτως, η παραμονή του κρίνεται ασύμφορη αφού οι αναλύσεις του για το τι πρέπει να γίνει στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά είναι στον αντίποδα των επιδιώξεων της ελληνικής κυβέρνησης. Το ασφαλιστικό και τα εργασιακά είναι η έσχατη γραμμή άμυνας, την οποία δεν μπορεί να παραβιάσει ατιμωρητί.

Η επιτελική ομάδα της κυβέρνησης εκτιμά (μάλλον ορθώς) ότι αν περάσει η γραμμή του Ταμείου στα δύο αυτά μέτωπα, θα απειληθεί σοβαρά η συνοχή της.

Αλλωστε, πολλοί βουλευτές της συμπολίτευσης έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα στηρίξουν μέτρα που θα μειώνουν τις συντάξεις, ενώ βοήθεια από την αντιπολίτευση δεν μπορεί να προσδοκά αφού Ν.Δ., Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι, για λόγους μικροκομματικούς, έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα βάλουν πλάτη, εκτός αν λάβουν πρόσκληση για συμμετοχή στην εξουσία, κάτι που το μέγαρο Μαξίμου αποκλείει.

Επίσης δεν θα ισχύει το επιχείρημα που διακινεί ο πρωθυπουργός ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πριν χριστούν υποψήφιοι γνώριζαν τι θα κληθούν να ψηφίσουν, γιατί το ασφαλιστικό ήταν ένα ανοιχτό ζήτημα.

Η συμφωνία που υπεγράφη τον Ιούλιο έθετε τις βασικές αρχές, αφήνοντας στα δύο μέρη το χρονικό περιθώριο να καταλήξουν στα μέσα με τα οποία θα αντιμετωπίσουν το θέμα.

Ετσι η κυβέρνηση, επειδή ψυχανεμίζεται ότι είναι σφόδρα πιθανόν να υπάρξει εμπλοκή, επιχειρεί να κατασκευάσει έναν αντίπαλο για να του φορτώσει την ευθύνη. Ωστόσο καραδοκούν τρία ερωτήματα: Προτίθεται να πάει τα πράγματα στα άκρα; Εχει σταθμίσει τις συνέπειες; Διαθέτει εναλλακτικές;

Ανάγωγα

Παπανδρεϊκούς σε θέσεις-κλειδιά τοποθετεί η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Περικυκλώνει το κόμμα του Γ. Παπανδρέου και σιγά σιγά του αφαιρεί στελέχη.

Για τον αρχηγό του ΚΙΔΗΣΟ δεν ξέρω τι έχει στο μυαλό της η κ. Γεννηματά, αλλά μάλλον στο θέμα αυτό πρέπει να πάρει τη γνώμη του Ευάγγ. Βενιζέλου. Δεν χρειάζεται να διαθέτει κανείς αχαλίνωτη φαντασία για να προβλέψει την απάντηση του τέως αρχηγού του κινήματος.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε