My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Φορολογικές δηλώσεις: Κωδικοί που «καίνε»

Μπορούν με συνοπτικές διαδικασίες είτε να μειώσουν σημαντικά είτε να αυξήσουν κατακόρυφα τους φόρους που θα προκύψουν με την εκκαθάριση.

Αποδείξεις και τεκμήρια αποτελούν τη μεγαλύτερη παγίδα έξτρα φόρων στις φετινές φορολογικές δηλώσεις ενώ 8 ακόμα κωδικοί μπορούν με συνοπτικές διαδικασίες είτε να μειώσουν σημαντικά είτε να αυξήσουν κατακόρυφα τους φόρους που θα προκύψουν με την εκκαθάριση.

Ηδη τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων δείχνουν ότι χιλιάδες φορολογούμενοι θα βρεθούν προ εκπλήξεων καθώς δεν έχουν υπολογίσει σωστά τις αποδείξεις τις οποίες θα πρέπει να δηλώσουν στον κωδικό 049 του βασικού εντύπου Ε1.

Ο συγκεκριμένος κωδικός θα πρέπει να συμπληρωθεί, αφού νωρίτερα, με βάση τα στοιχεία του πίνακα 5 όπου αποτυπώνονται οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης, προσδιοριστεί το τεκμαρτό εισόδημα. Αν το τεκμαρτό εισόδημα είναι υψηλότερο από το δηλωθέν, αφενός ο φόρος θα προκύψει με βάση το τεκμαρτό εισόδημα, αφετέρου οι αποδείξεις που θα δηλωθούν θα πρέπει να είναι αξίας ίσης με το 25% του τεκμαρτού εισοδήματος (μάξιμουμ αποδείξεων 15.000 ευρώ) για να μην προκύψει έξτρα φόρος.

Ας υποθέσουμε ότι ένας φορολογούμενος δηλώνει εισόδημα 20.000 ευρώ αλλά το τεκμαρτό του εισόδημα ανεβαίνει στα 40.000 ευρώ. Ο φόρος που θα προκύψει θα υπολογιστεί με βάση τα 40.000 ευρώ και οι αποδείξεις αντί για 5.000 ευρώ (με βάση το δηλωθέν) αυξάνονται σε 10.000 ευρώ με βάση το υψηλότερο τεκμαρτό εισόδημα.

Παράλληλα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στους παρακάτω κωδικούς:

1. Στον πίνακα 6 στους νέους κωδικούς 657 – 658 γράφονται τα εισοδήματα τα οποία εξαιρούνται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Για παράδειγμα, φορολογούμενος ο οποίος έλαβε το περασμένο έτος αποζημίωση απόλυσης ή εφάπαξ τα οποία εξαιρούνται της έκτακτης εισφοράς πρέπει να τα δηλώσει στους συγκεκριμένους κωδικούς αν δεν θέλει να επιβαρυνθεί με καπέλο φόρων 1% έως 4% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός του.

2. Στον πίνακα 6 στους κωδικούς 655-656 δηλώνεται το καθαρό εισόδημα που δεν υπήρχε την 1-1-2012. Είναι οι κωδικοί στους οποίους θα πρέπει να γραφεί το εισόδημα ενός φυσικού προσώπου εφόσον σε σχέση έχει υπάρξει μείωση μεγαλύτερη από 25% σε σχέση με το 2011. Τα ποσά που θα συμπληρώσετε στους κωδικούς αυτούς πρέπει να είναι αυτά που δηλώσατε στους προηγούμενους πίνακες μειωμένα κατά τα ποσά των απαλλαγών που ορίζει ο νόμος. Με τη συμπλήρωση των συγκεκριμένων κωδικών, ο φορολογούμενος μπορεί να επιτύχει ανάλογη μείωση της προκαταβολής φόρου.

3. Στον ίδιο πίνακα, οι αμέσως επόμενοι κωδικοί 693-694 μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε μείωση φόρου. Στους συγκεκριμένους κωδικούς θα πρέπει να γραφεί το ποσό της ετήσιας συνολικής αντικειμενικής δαπάνης και της δαπάνης απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που δεν υπάρχει την 1-1-2012, εφόσον αυτό το ποσό έχει προηγουμένως συμπληρωθεί στον πίνακα 5 της δήλωσης. Επί της ουσίας, οι συγκεκριμένοι κωδικοί έχει νόημα να συμπληρωθούν από φορολογούμενους οι οποίοι φορολογούνται με βάση αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες ή δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, εφόσον έχουν πουλήσει για παράδειγμα ακίνητα ή αυτοκίνητα ή σκάφη αναψυχής (στοιχεία που αποτελούν τεκμήρια δηλαδή), προκειμένου και πάλι να μειωθεί η προκαταβολή φόρου.

4. Δεν δηλώνονται καταθέσεις στο εσωτερικό. Προσοχή απαιτείται στη συμπλήρωση του πίνακα 4 στη δεύτερη σελίδα του Ε1 όπου στους κωδικούς 291-292 δηλώνεται το καθαρό εισόδημα από τόκους δανείων ημεδαπής προέλευσης. Αρκετοί φορολογούμενοι στον συγκεκριμένο πίνακα μπερδεύονται και δηλώνουν τις καταθέσεις τους. Αντίθετα, όπως διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών στον πίνακα αυτό θα αναγραφούν τα εισοδήματα από κινητές αξίες ημεδαπής προέλευσης που φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις και όχι αυτά που φορολογήθηκαν αυτοτελώς με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης (τόκοι καταθέσεων) ή εκείνα που καταβλήθηκαν στους δικαιούχους ελεύθερα φόρου.

5. Ο πίνακας 7. Είναι ο βασικός πίνακας μέσω του οποίου οι φορολογούμενοι μπορούν να μειώσουν τους φόρους που τους αναλογούν με την αναγραφή δαπανών που εκπίπτουν από τον φόρο. Τόκοι στεγαστικών δανείων, ασφάλιστρα, ενοίκια κ.λπ. μειώνουν τον φόρο σε ποσοστό 10% αλλά για να επιτευχθεί η ελάφρυνση θα πρέπει να συνυποβληθούν κατά περίπτωση τα σχετικά δικαιολογητικά (αποδείξεις). Αντίθετα, φέτος δεν υποβάλλονται οι αποδείξεις καταναλωτικών δαπανών.

6. Οι αποδείξεις στον κωδικό 049. Σημειώστε ότι απαιτείται να συμπληρωθεί ο κωδικός ακόμα και από φορολογούμενους με εισόδημα χαμηλότερο του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ.

7. Στον πίνακα 8 όπου δηλώνονται οι παρακρατηθέντες και προκαταβληθέντες φόροι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέξουν η διαφορά μεταξύ αναλογούντος και παρακρατηθέντος φόρου να μην υπερβαίνει το 1,5%.

8. Ο πίνακας 1. Ολες οι ενδείξεις του πίνακα 1 πρέπει να συμπληρωθούν με κεφαλαία γράμματα. Εάν στην προεκτυπωμένη δήλωση υπάρχουν λάθη, πρέπει να τα διορθώσετε, ενώ ενώ σε περίπτωση που δεν έχουν προεκτυπωθεί τα στοιχεία της συζύγου πρέπει οπωσδήποτε να τα συμπληρώσετε. Το επώνυμο της συζύγου πρέπει να αναγράφεται όπως και στην ταυτότητα.

Από Newsit.gr

Σχολιάστε