My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Φεστιβάλ: Συνέντευξη τύπου σε Θεσσαλονίκη

Συνέντευξη τύπου για Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Κιλκίς

Από αριστερά, Christophe Le Rigoleur Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκης και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Αμανατίδης πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Νέας Γενιάς και Αθλητισμού του Δήμου Κιλκίς, Χουάνχο Κορράλες καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας του Κιλκίς και ο Coldo Vio εκπαιδευτικός, καθηγητής του Κοινωνικού Θεάτρου στο Πανεπιστήμιο Ramon Llull Barcelona και μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Με ένα πλούσιο, πολυθεματικό και εντυπωσιακό πρόγραμμα, συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και πλέγμα δράσεων τόσο καλλιτεχνικών όσο και κοινωνικών,  αρχίζει την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας του Κιλκίς, με τις 30 παραστάσεις του πρώτου τριημέρου  να έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Στη φετινή κεντρική διοργάνωση συμμετέχουν θίασοι από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τσεχία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Ισραήλ, την Αργεντινή και το Περού. Στις παράλληλες δράσεις του φεστιβάλ το παρών δίνουν  διευθυντές γνωστών διεθνών φεστιβάλ και περίφημων σχολών του εξωτερικού, διακεκριμένοι σκηνοθέτες και καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο.

Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης και το μεγάλο πλέγμα των δράσεων και των συνεργασιών του Φεστιβάλ με φορείς, όπως τα μορφωτικά ινστιτούτα ξένων χωρών, παρουσίασαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε, χθες Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Νέας Γενιάς και Αθλητισμού του Δήμου Κιλκίς Αναστάσιος Αμανατίδης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας του Κιλκίς Χουάνχο Κορράλες και ο Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκης και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης Christophe Le Rigoleur.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται για 14η συνεχή χρονιά, επιβεβαιώνοντας το υψηλό επίπεδο των εκδηλώσεων του και τη μεγάλη αποδοχή του σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο. Ταυτόχρονα, η διοργάνωση αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανθεκτική στις παρούσες οικονομικές συνθήκες χάρη στην εξ ολοκλήρου χρηματοδότησή της από το ΕΣΠΑ έως το 2015. «Ορισμένοι θεωρούν πολυτέλεια τη διοργάνωση φεστιβάλ και πολιτιστικών εκδηλώσεων εν μέσω οικονομικής κρίσης. Ωστόσο η χρηματοδότηση του Φεστιβάλ του Κιλκίς από το ΕΣΠΑ, μάς κρατά μακριά από αυτή τη συζήτηση.  Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε εξαιρετικά ικανοποιητικό ότι μέσω του Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου το Κιλκίς γίνεται ευρύτερα γνωστό. Η εξωστρέφεια είναι αυτό που χρειάζονται οι Έλληνες σήμερα και ειδικά οι μικρές κοινωνίες» ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Νέας Γενιάς και Αθλητισμού του Δήμου Κιλκίς Αναστάσιος Αμανατίδης.

Το Φεστιβάλ φέτος ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την πολύ καλή συνεργασία του με τα ξένα μορφωτικά ινστιτούτα της Βόρειας Ελλάδας, που συμμετέχουν στην 5η Συνάντηση για το Κοινωνικό Θέατρο στο πλαίσιο του φεστιβάλ. Ο πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου  Christophe Le Rigoleur εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξή του προς τη διοργάνωση που «απευθύνεται σε δύο μεγάλα κοινά, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες» όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Επιπλέον, το Φεστιβάλ του Κιλκίς συμμετείχε ως ιδρυτικό μέλος στη δημιουργία του Δικτύου Πολιτιστικών Φορέων και Οργανισμών “ΑΡIAΔΝΗ” – ΕΥΡΩΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ, σε συνεργασία με φορείς της Νότιας Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής. Όπως ανακοίνωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Χουάνχο Κορράλες, «εντάξαμε το φεστιβάλ μας στο 1ο Κινούμενο Φεστιβάλ της Μεσογείου, με αρχικό στόχο την ανάπτυξη  ενεργειών για την αμοιβαία πολιτισμική γνωριμία –  τα έθιμα, τις γιορτές, τις τέχνες, την έρευνα και την ταυτότητα των τοπικών πολιτιστικών προσπαθειών».

Ο κ. Κορράλες υπενθύμισε πως το Κιλκίς έχει καθιερωθεί και επίσημα στην Ελλάδα ως πόλη του Κουκλοθεάτρου, ενώ έχει μπει στον χάρτη των μεγάλων διοργανώσεων του εξωτερικού. Το αυτονόητο, μελλοντικό βήμα του Φεστιβάλ – όσον αφορά στη δράση του εντός συνόρων  – είναι να ανοιχτεί στην ευρύτερη περιφέρεια της Βόρειας Ελλάδας.  Παράλληλα ο κ. Κορράλες έκανε λόγο για την  κοσμογονία που συντελείται στον χώρο του κουκλοθεάτρου στη χώρα μας. «Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει κάτι που δεν χαρακτηρίζει καμία άλλη χώρα στον κόσμο, και αυτό είναι η φρεσκάδα. Οι ελληνικοί θίασοι όπου και αν εμφανιστούν στο εξωτερικό, ξεχωρίζουν. Η Παγκόσμια Σχολή Κουκλοθεάτρου που εδρεύει στη Γαλλία και η οποία δέχεται μόνο 30 μαθητές τον χρόνο, μας ζήτησε περισσότερες αιτήσεις από την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας το υψηλότατο επίπεδο των Ελλήνων κουκλοπαικτών. Φέτος μόνο στην ενότητα ‘Νέοι Έλληνες κουκλοπαίκτες’ συμμετέχουν 116 Έλληνες καλλιτέχνες από όλη τη χώρα. Από εδώ, ξεκίνησε ο θίασος ‘Φύρδυν Μίγδην’ που πήρε φέτος τις καλύτερες κριτικές στο φεστιβάλ του Μπιλμπάο και έχει δώσει παραστάσεις σε όλον τον κόσμο».

Σχολιάστε