My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Φάτε, φάτε όσοι έχετε οδόντα,

…μα η ΕΔΑ ογδόντα»*

Του Τάσου Παππά.


Τον θυμάστε τον Μαριάνο Ραχόι; Ξεχνιούνται τέτοια τεφαρίκια της πολιτικής; Αν όμως δυσκολεύεστε, να σας βοηθήσω: Hταν πρωθυπουργός της Ισπανίας, αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος -αδερφάκι της Νέας Δημοκρατίας- και το 2015 ήταν από τους πιο σκληρούς επικριτές της Ελλάδας. Συναγωνιζόταν τον καγκελάριο της Ευρώπης, δόκτωρ Σόιμπλε. Ούτε o ένας ούτε ο άλλος έπασχαν από ανθελληνικό σύνδρομο.

Την κυβέρνηση της Ελλάδας μισούσαν γιατί ήταν πολύ αριστερή για τα γούστα τους. Ο κ. Σόιμπλε λυπόταν τους Eλληνες που ψήφισαν όπως ψήφισαν τον Γενάρη του 2015, ο κ. Ραχόι μερικές μέρες πριν από το δημοψήφισμα του Ιουλίου της ίδιας χρονιάς δήλωνε: «Θα είναι καλό για την Ελλάδα αν ο Τσίπρας βγει ηττημένος από το δημοψήφισμα, ανοίγοντας τον δρόμο για συνομιλίες με μια άλλη κυβέρνηση στην Αθήνα». Δεν του βγήκε η πρόβλεψη-επιθυμία ως προς το αποτέλεσμα της κάλπης. Το κόμμα που απεχθάνονταν και αυτός και ο Σόιμπλε πήρε νέα εντολή από τον ελληνικό λαό, εφάρμοσε μνημόνιο κι ας μη συμφωνούσε και μάλιστα με καλύτερες επιδόσεις από τους προηγούμενους.

Γιατί θυμηθήκαμε στα καλά καθούμενα τον κ. Ραχόι, που σήμερα είναι εκτός πολιτικής; Γιατί στο Εθνικό Δικαστήριο της Μαδρίτης ξεκίνησε η δίκη για το πολύκροτο οικονομικό σκάνδαλο στο Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας, που έγινε η αιτία για την αποπομπή του και για την εκλογική ήττα. Το δικαστήριο θα εξετάσει αν οι πανάκριβες ανακαινίσεις στα γραφεία του κόμματος έγιναν με χρήματα που προέρχονταν από μίζες. Κεντρικό πρόσωπο, ο πρώην οικονομικός σύμβουλος του κόμματος, Λούις Μπάρθενας, που έχει ήδη καταδικαστεί σε 29 χρόνια κάθειρξη για την υπόθεση αυτή, ενώ ο Μαριάνο Ραχόι εκδιώχθηκε από την ηγεσία αφότου έχασε την εμπιστοσύνη του κόμματος, καθώς θεωρήθηκε ότι είχε ωφεληθεί από τις μίζες.

Η ιστορία άρχισε να ερευνάται το 2013 με αφορμή καταγγελίες για ύποπτες διαδικασίες στα οικονομικά του κόμματος. Στο εδώλιο, εκτός από τον Μπάρθενας που είναι αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων η κατάχρηση, θα καθίσουν ακόμα τέσσερα μέλη του κόμματος. Ο πρώην αρχιλογιστής του Λαϊκού Κόμματος έχει ομολογήσει τις πράξεις του. Ο Μαριάνο Ραχόι, που έχει εγκαταλείψει την πολιτική από το 2018, δεν σχολίασε τις καταγγελίες και το κατηγορητήριο. Oταν έσκασε το σκάνδαλο ο Ραχόι αρνήθηκε να παραιτηθεί (πολύ ελληνικό τούτο) και δήλωσε ότι εξαπατήθηκε από τον στενό συνεργάτη του (κι αυτό με ελληνικό άρωμα). Με λίγα λόγια, εμφανίστηκε ως θύμα. Οι Ισπανοί δεν τον πίστεψαν και γι’ αυτό μαύρισαν το κόμμα του στις εκλογές.

Τα κόμματα που κυβέρνησαν εναλλάξ και μαζί την Ελλάδα μέχρι το 2015 χρωστάνε σε ό,τι κινείται. Eπαιρναν δάνεια και ξέχναγαν να τα πληρώσουν. Με τις σκανδαλώδεις ρυθμίσεις που έχουν πετύχει θα ξεχρεώσουν τον επόμενο αιώνα, αν φυσικά υπάρχουν με τη σημερινή μορφή τους. Να μη μιλήσουμε για τα λεφτά κάτω από το τραπέζι.

Για παράδειγμα, ο Θ. Τσουκάτος, ηγετικό στέλεχος του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, αποκάλυψε ότι για τις εκλογές του 2000 στο κόμμα του μπήκαν 16 δισεκατομμύρια (μην τρομάζετε, για δραχμές μιλάμε). Το επιχείρημα που χρησιμοποιούν οι φίλοι τους στα μέσα ενημέρωσης για να πέσουν στα μαλακά οι ηγεσίες είναι ότι οι ταμίες είναι υπεύθυνοι για όλο αυτό το αλισβερίσι. Θέλουν να πιστέψουμε ότι οι ταμίες υποδέχονταν τις χορηγίες πλούσιων και πολύ πλούσιων ανθρώπων (αυτοί προφανώς βοηθούσαν για να συγχωρεθούν τα πεθαμένα τους) και διαχειρίζονταν τα τεράστια ποσά ερήμην των προϊσταμένων τους. Πολύ ωραίο για να είναι αληθινό. Η υπόθεση των οικονομικών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ έχει πάει στη Δικαιοσύνη. Θα πέσει φως; Θα σας γελάσω και δεν το θέλω…

* Το έλεγε ο Βασ. Αυλωνίτης σε μια επιθεώρηση στα τέλη της δεκαετίας του ‘50. Είχαν προηγηθεί οι εκλογές του 1958 όπου η ΕΔΑ είχε κερδίσει 80 έδρες.

Ανάγωγα

Υπάρχουν ορισμένες υποσχέσεις που έχουν καταντήσει κακόγουστο ανέκδοτο. Για παράδειγμα, οι ηγεσίες όλων των κομμάτων εξουσίας πριν αναλάβουν τις τύχες της χώρας είχαν δεσμευτεί ότι θα φτιάξουν μικρό και ευέλικτο υπουργικό συμβούλιο. Στην πράξη είχαμε κυβερνητικά σχήματα-μαμούθ με 50 και 60 άτομα. Σε λίγο τα κακόγουστα ανέκδοτα θα είναι: «επιτελικό κράτος», «κυβέρνηση των αρίστων». Φροντίζει γι’ αυτό με εκπληκτική συνέπεια η σημερινή κυβέρνηση.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε