My Twitter Feed

23 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ για τη παθολογική ΓΝΚ -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Ο πρώτος τα παίρνει όλα! -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη Βόζενμπεργκ σε Κιλκίς -

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Υποκριτές με περικεφαλαία,

…γραβατωμένοι Φαρισαίοι.

Του Τάσου Παππά.


Η Δύση απέτυχε στο Αφγανιστάν. Σήμερα καλείται να διαχειριστεί την ήττα της, κυρίως όμως τις συνέπειες που αυτή θα προκαλέσει. Μερικοί ηγέτες της κάνουν αυτοκριτική. Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ (Σοσιαλδημοκράτης) σχολιάζοντας τις εικόνες απελπισίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ είπε ότι είναι «ένα όνειδος για την πολιτική Δύση». Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανθρώπινη τραγωδία την οποία βιώνουν οι Αφγανοί που επιχειρούν απελπισμένοι να εγκαταλείψουν τη χώρα και για την οποία, όπως επισήμανε, «είμαστε συνυπεύθυνοι».

Ωστόσο, πολλές κυβερνήσεις φοβούνται ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με μαζικά προσφυγικά κύματα. Δεν κρύβουν τις διαθέσεις τους. Προσανατολίζονται στην εφαρμογή του μοντέλου που χρησιμοποίησαν στην προσφυγική κρίση του 2015. Δηλαδή άρνηση να δεχτούν πρόσφυγες για να μην αλλοιωθεί η σύνθεση των κοινωνιών τους, ενίσχυση των συνόρων με τείχη και συρματοπλέγματα, βίαιες επαναπροωθήσεις στη χώρα προέλευσης, δηλαδή στην Τουρκία, την οποία χαρακτηρίζουν ασφαλή κι ας καταγγέλλουν τον Ερντογάν για αυταρχισμό, αστυνομικά μέτρα κατά των μη κυβερνητικών οργανώσεων τις οποίες συκοφαντούν ότι συνεργάζονται με δουλέμπορους, ωμές παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, πλήρης αδιαφορία στις εκκλήσεις της Διεθνούς Αμνηστίας, του ΟΗΕ και των ομάδων που μάχονται για τη σωτηρία των καθημαγμένων.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έστειλε σαφές μήνυμα: «Πρέπει να αποτρέψουμε τις μαζικές ροές προσφύγων». Στο ίδιο μήκος κύματος πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί, ανάμεσά τους οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι Κουρτς της Αυστρίας, Ορμπαν της Ουγγαρίας, η πολωνική Δεξιά, δυστυχώς ακόμη και κυβερνήσεις χωρών με παράδοση στην παροχή ασύλου στους κυνηγημένους και φυσικά η δική μας κυβέρνηση που αν και έστειλε στρατιωτικό προσωπικό στο Αφγανιστάν για να το σώσει μαζί με τους άλλους ΝΑΤΟϊκούς, τώρα μας λέει ότι δεν πρόκειται να γίνει η Ελλάδα άσυλο για παράτυπους μετανάστες.

Το εξοργιστικό είναι ότι οι περισσότεροι από τους πολιτικούς που δεν θέλουν πρόσφυγες στις χώρες τους διοικούν συντηρητικά και χριστιανοδημοκρατικά κόμματα, μιλούν συνεχώς για τη δύναμη της πίστης, προτάσσουν τη διδασκαλία του ιδρυτή της θρησκείας τους, υποδύονται τους ευσεβείς και δηλώνουν πως αγωνίζονται για έναν κόσμο όπου θα επικρατεί η συμπόνια για τον διπλανό, η αλληλεγγύη στον πάσχοντα, η προστασία των αδύναμων.

Υποκριτές με περικεφαλαία. Γραβατωμένοι Φαρισαίοι. Με τις επιλογές τους ακυρώνουν αυτά που υποτίθεται πως πιστεύουν και χλευάζουν το αγαπητικό πρόταγμα του δόγματός τους. Διαβάζουν τα ιερά κείμενα της θρησκείας τους με λοξό μάτι. Κρατούν ό,τι εξυπηρετεί τις επιδιώξεις τους και εξορίζουν όσα τους ενοχλούν επειδή λειτουργούν υπονομευτικά για τη στάση τους απέναντι στους αλλόθρησκους και τους διαφορετικούς. Ισχυρίζονται ότι υπηρετούν μια κοσμική ιδεολογία αλλά, όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, επικαλούνται την παράδοση και την πίστη τους, κάνοντας όμως κυριολεκτική ερμηνεία των κειμένων, η οποία, όπως επισημαίνει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, «είναι η πηγή του φονταμενταλισμού» («Συζητώντας με τον Στρατή Μπουρνάζο» εκδόσεις Πόλις, σελ. 353). Συμπεριφέρονται δηλαδή όπως οι φανατικοί τους οποίους καταγγέλλουν για μισαλλοδοξία και για διακίνηση αντιλήψεων που οδηγούν στη σύγκρουση των πολιτισμών.

Ενα συγκλονιστικό μήνυμα έστειλαν εκπρόσωποι της Καθολικής Εκκλησίας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, μαζί με πρόσφυγες κάθε θρησκείας, που συγκεντρώθηκαν πριν από λίγες μέρες στον χώρο όπου βρίσκεται το άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας, στην Επάνω Σκάλα της Μυτιλήνης, και προσευχήθηκαν για τους πρόσφυγες, έναν αιώνα τώρα, από τη Μικρασιατική Καταστροφή έως σήμερα. Επειδή, όπως είπαν, «ο πόνος και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν έχουν έθνος, ούτε θρησκεία», αλλά και επειδή «πρέπει να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια για να παραμείνουμε άνθρωποι και να διατηρήσουμε ζωντανή την καρδιά και το μέλλον της Ευρώπης».

Οπως αναφέρει η ιστοσελίδα stonisi.gr, στην εκδήλωση συμμετείχαν μέλη της ανθρωπιστικής οργάνωσης της Καθολικής Εκκλησίας Sant’Egidio, καθολικοί ιερείς και μοναχοί, ο επίσκοπος Αμορίου Νικηφόρος, ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, και ο μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος. «Θέλουμε, είπε ο εκπρόσωπος της Sant’Egidio, να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη όλων των θυμάτων, του παρελθόντος και του παρόντος, στα ταξίδια της ελπίδας. Η σημερινή μας προσευχή να αφορά και τη νέα τραγωδία στο Αφγανιστάν, αλλά και τους πάρα πολλούς πρόσφυγες μεταξύ Μεξικού και Ηνωμένων Πολιτειών, μεταξύ Μιανμάρ και Μπανγκλαντές, στην Αιθιοπία, την Υεμένη, την Ερυθραία, στον κόσμο όλο. Προσευχόμαστε για να μετατραπούν αυτά τα ταξίδια από θάνατοι προς την ελπίδα σε έναν κόσμο ελπίδας. Προσευχόμαστε η Ευρώπη να παραμείνει ανθρώπινη και να ξαναβρεί τον εαυτό της».

Δεν ξέρω αν υπάρχει Θεός να τους ακούσει. Στο συγκεκριμένο ερώτημα ο Πρίμο Λέβι είχε απαντήσει ως εξής: «Υπάρχει το Αουσβιτς, δεν μπορεί άρα να υπάρχει Θεός. Δεν βρίσκω λύση στο δίλημμα. Την ψάχνω, μα δεν τη βρίσκω» («Πρίμο Λέβι, 100 χρόνια από τη γέννηση του», Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος). Δεν ξέρω επίσης αν η ηγεσία της Ευρώπης θα ακούσει τις προσευχές τους. Αν κρίνω από το πώς έδρασε στο πρόσφατο παρελθόν, μάλλον θα κλείσει τα αυτιά της και θα φασκιώσει τη συνείδησή της.

Ανάγωγα

Ο πρωθυπουργός δηλώνει ευχαριστημένος που η κυβέρνησή του τα πήγε πολύ καλά με τις εκκενώσεις των οικισμών που απειλούνταν από τις πυρκαγιές. Ετοιμάζεται όμως να… εκκενώσει από την κυβέρνησή του τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που ήταν ο υπεύθυνος των υπηρεσιών που οργάνωσαν τις εκκενώσεις.

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε