My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

“Υποβάθμιση των πολιτικών ισότητας”

Από τη βουλεύτρια και αν. τομεάρχισσα Δικαιοσύνης της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αρμόδια για θέματα Ισότητας, Ειρήνη Αγαθοπούλου εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου με αφορμή τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης με θέμα: «Υποβάθμιση των Πολιτικών Ισότητας των Φύλων στους 20 μήνες Διακυβέρνησης της ΝΔ»:

Με καθυστέρηση δυο μηνών διεξήχθη στην Βουλή σήμερα, 25/06/21, η συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με θέμα «Υποβάθμιση των Πολιτικών Ισότητας των Φύλων στους 20 μήνες Διακυβέρνησης της ΝΔ», κατόπιν πρωτοβουλίας της Βουλεύτριας και αναπλ. Τομεάρχισσας Δικαιοσύνης, αρμόδιας για τα θέματα Ισότητας, Ε. Αγαθοπούλου, και την συνυπογραφή 56 Βουλευτών και Βουλευτριών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Κατά την διάρκεια της συζήτησης τοποθετήθηκαν οι ακόλουθοι βουλευτές και βουλεύτριες: Ειρήνη Αγαθοπούλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Θεανώ Φωτίου, Μερόπη Τζούφη, Χαρά Καφαντάρη, Ραλλία Χρηστίδου και Πάνος Σκουρλέτης για τις πολιτικές ισότητας των φύλων σχετικά με τα αντίστοιχα πεδία που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές τους.

Η υποβάθμιση των πολιτικών ισότητας, ανέφερε η κ. Αγαθοπούλου εντοπίζεται σε όλο το φάσμα των πολιτικών που ασκεί η ΝΔ, αρχής γενομένης από την απαξίωση των δύο βασικών της φορέων, της ΓΓΙΦ και του ΚΕΘΙ, της μη απόδοσης αρμοδιοτήτων στην Υφυπουργό κ. Συρεγγέλα και κυρίως μέσα από την υπαγωγή των πολιτικών ισότητας στην δημογραφική και οικογενειακή πολιτική.

Ως προς την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, η κ. Αγαθοπούλου επεσήμανε ότι η επιδοματική πολιτική των 2000 ευρώ, «τύπου χαρτζιλίκι», δεν προωθεί την ισότητα, ούτε επηρεάζει, όπως είπε «την απόφαση των νέων ανθρώπων να κάνουν ή να μην κάνουν οικογένεια, αφού γι’ αυτό χρειάζονται οριζόντιες πολιτικές, συνολικότερη στήριξη, τόσο οικονομική όσο και εργασιακή, κάτι που εσείς δυστυχώς αποδομείτε συνεχώς, με αποκορύφωμα το τελευταίο αντεργατικό σας νομοσχέδιο. Επιπλέον κάλεσε την Κυβέρνηση να προσκομίσει στατιστικά στοιχεία αναφέροντας χαρακτηριστικά: «θα είχε ενδιαφέρον να μας δώσετε στατιστικά στοιχεία γεννήσεων για να δούμε εάν το πολυδιαφημισμένο αυτό μέτρο σας ήταν αποτελεσματικό τελικά».

Σε ό,τι αφορά στην διαχείριση της πανδημίας και των έμφυλων συνεπειών της, η κ. Αγαθοπούλου τόνισε ότι στον σχεδιασμό ανάκαμψης της οικονομίας, η αξιοποίηση κονδυλίων με έμφυλο πρόσημο, θα αποτελούσε μια καλή ευκαιρία «για την ενίσχυση του Δικτύου Δομών για την έμφυλη βία, του τομέα της Υγείας, της Παιδείας και της Φροντίδας, στους οποίους απασχολούνται κατά συντριπτική πλειοψηφία γυναίκες. Δεν κάνατε τίποτε από αυτά, το ταμείο ανάκαμψης δεν έχει ουδεμία αναφορά στην ίση μεταχείριση και την ισόρροπη κατανομή των πόρων του Ταμείου, όπως σε άλλες χώρες».

Ως προς τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του, η Βουλεύτρια αναφέρθηκε στην πάγια τακτική ξηλώματος ουσιαστικών μέτρων και θετικών δράσεων υπέρ των γυναικών, που ακολουθεί η Κυβέρνηση της ΝΔ, όπως πχ των ποσοστώσεων φύλου στα ΔΣ των αθλητικών σωματείων, πλήρης απαξίωση του ΚΕΘΙ ως ερευνητικού Φορέα, κατάργηση πολιτικών ισότητας στην Εκπαίδευση, κοκ.

Παράλληλα, αναφερόμενη στις πολιτικές ΛΟΑΤΚΙ η βουλεύτρια είπε ότι αυτές εξαντλούνται στην διαφήμιση ομοφυλόφιλων Yπουργών, ως εάν «αυτό συνιστά κατόρθωμα από μόνο του», ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει την δέσμευση και την προσήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην προώθηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ, λέγοντας ότι «σήμερα βγάζει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τον πολιτικό γάμο και την παιδοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, που είχε προαναγγείλει ο Πρόεδρός μας, Αλέξης Τσίπρας, κάποιους μήνες πριν. Σας ζητούμε να ανοίξετε επιτέλους τα μάτια σας και να δείτε και αυτές τις οικογένειες που αποτελούν μέρος της ελληνικής κοινωνίας, να τις αντιμετωπίσουμε με ισότητα και να συζητήσουμε το συντομότερο δυνατό την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ και στην ελληνική βουλή.»

Εν συνεχεία ασκώντας κριτική για την Σύμβαση 190 για την βία και την παρενόχληση στους χώρος εργασίας, την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις άδειες και το Οικογενειακό Δίκαιο και τη συνεπιμέλεια, η βουλεύτρια τόνισε ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις συνάντησαν δριμεία κριτική από την πλειοψηφία των πολιτών, δεκάδων φορέων και φεμινιστικών οργανώσεων, εντός κι εκτός Ελλάδος, έχουν ήδη κριθεί και αποτύχει, σε τέτοιο βαθμό, που τα αποτελέσματά τους ειδικά για το οικογενειακό, τα βλέπουμε ήδη και στις απαιτήσεις του δολοφόνου της Καρολάιν.

Τέλος, η κ. Αγαθοπούλου κλείνοντας την ομιλία της, επεσήμανε ότι αντί η ΝΔ, να δίνει την αιγίδα της σε ακροδεξιάς λογικής συνέδρια, και να καταψηφίζει το δικαίωμα στην άμβλωση ως απαράδεκτο, η λύση είναι η προώθηση ουσιαστικών πολιτικών ισότητας και ισόρροπης συμμετοχής ανδρών και γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, όχι για λόγους επικοινωνιακούς, αλλά «για να ακουστεί πλέον η φωνή μας», «για να μην υπερισχύσουν οι πατριαρχικές φωνές που ξεπλένουν τη ματσίλα, λέγοντας ότι μπορεί ένας άνδρας να κακοποιεί τη γυναίκα του, αλλά ταυτόχρονα να είναι καλός πατέρας».

Στον ακόλουθο σύνδεσμο ολόκληρη η ομιλία της βουλεύτριας: https://youtu.be/Iv9HvKM6hvU

Σχολιάστε