My Twitter Feed

20 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Τσιόνκης: Στον αγώνα για την νίκη

tsionkisΑμέσως μετά την εκλογή του ως επικεφαλής του συνδυασμού της Αυτόνομης Ριζοσπαστικής Συνεργασίας, ο Στέφανος Τσιόνκης απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό προς τα μέλη της συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή στο πρώην Δημαρχείο Αξιούπολης: 

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την στήριξη που μου παρείχατε με την ψήφο σας και να με θέσετε επικεφαλής του συνδυασμού της Αυτόνομης Ριζοσπαστικής Συνεργασίας.

Αναλαμβάνοντας τον ρόλο που μου δώσατε θέλω να σας διαβεβαιώσω πως οι αρχές και οι στόχοι της κίνησής μας για ένα Δήμο της συμμετοχής, της συλλογικότητας, της ισοτιμίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης. Ένα Δήμο της διεκδίκησης, της ανάπτυξης,  της άμεσης δημοκρατίας, της διαφάνειας και της κοινής προσπάθειας. Για έναν Δήμο με πολίτες αξιοπρεπείς και περήφανους, θα με συνοδεύουν σε όλη μου την λειτουργία είτε σήμερα ως υποψηφίου Δημάρχου , είτε αύριο, αν εσείς και ο λαός της Παιονίας το θέλετε από την θέση του Δημάρχου Παιονίας.

 Από σήμερα λοιπόν δίνουμε τέλος στην όποια εσωστρέφεια και αναλαμβάνουμε όλοι μαζί την οργάνωση και τον αγώνα για την νίκη.

Σας ευχαριστώ για όσα ζήσαμε ως τώρα!

Σας ευχαριστώ για την συμμετοχή σας!

Σας ευχαριστώ για την εκτίμηση στο πρόσωπό μου!

Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένο πως θέλουμε μια κοινωνία δικαιοσύνης, πως οραματιζόμαστε μια Παιονία με κοινωνική συνοχή, με αλληλεγγύη και προοπτική, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με την επιστροφή στις αξίες και στον πολιτισμό, με τους πολίτες στο επίκεντρο της πολιτικής μας λειτουργίας, πέρα και έξω από τοπικιστικές αντιθέσεις και τοπικιστικά ψευτοδιλήματα, με πολίτες που εμπνέονται, συμμετέχουν και δρουν, για μια Παιονία με βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, πιστεύω πως δημιουργούνται όλες οι προϋποθέσεις για ένα πολύχρωμο, πλειοψηφικό ρεύμα από τις δημιουργικές δυνάμεις της Παιονίας. Είναι χρέος μας απέναντι στους υπεύθυνους και δημιουργικούς πολίτες του Δήμου μας να συμβάλουμε ώστε να ξαναγεννηθεί η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.  Στον αγώνα που έχουμε μπροστά μας, μέσα σε αυτή τη δύσκολη σημερινή οικονομική κατάσταση δεν περισσεύει κανείς.

Σας καλώ να δώσουμε τα χέρια και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τον όμορφο αγώνα που έχουμε μπροστά μας, για έναν αξιοπρεπή αγώνα, για έναν δυνατό αγώνα, για την Παιονία μας, για τους περήφανους Παίονες.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς!

Είναι τιμή για μένα!

Σας ευχαριστώ όλους!”

Πριν την ψηφοφορία

arsy-paionias2

Εξ` άλλου, πριν τη ψηφοφορία ο κ. Τσιόνκης εκφώνησε την ακόλουθη ομιλία:

Φίλες και φίλοι

 Βιώνουμε σήμερα τον κοινωνικό κανιβαλισμό της παγκόσμιας κρίσης των δομών του συστήματος της ελεύθερης αγοράς που γιγαντώνει τις κοινωνικές ανισότητες, στραγγαλίζει τα δημοκρατικά δικαιώματα, επιδεινώνει την περιβαλλοντική υποβάθμιση και καταστρέφει τους φυσικούς πόρους.

 Η τεράστια αύξηση των ανέργων και η φτωχοποίηση μεγάλων στρωμάτων, επιφέρουν τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής.

 Στη χώρα μας, αφού οικοδομήθηκε ένα στρεβλό, αντιαναπτυξιακό, πελατειακό και διεφθαρμένο, παραγωγικό και πολιτικό μοντέλο, άνοιξε η πόρτα στο ΔΝΤ, στην τρόικα και στην εφαρμογή των μνημονίων.

 Στα τέσσερα χρόνια εφαρμογής της μνημονιακής πολιτικής, η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε έρημη χώρα. Μετά από έξι χρόνια ύφεσης, το ΑΕΠ μειώθηκε 25%, οι αποδοχές μειώθηκαν στο μισό και η ανεργία τριπλασιάστηκε και κινείται στο 30%.

 Ειδικότερα, η εφαρμογή των μνημονίων έχει επιβάλει μείωση πάνω από 60% των θεσμοθετημένων πόρων της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης την τελευταία τριετία, και την έχει οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία, με συνέπεια οι Δήμοι  να μην μπορούν να πληρώσουν ακόμα και τους μισθούς των εργαζομένων τους. Μαζί με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, την απαγόρευση της στελέχωσης των υπηρεσιών, και τη μεταφορά επιπλέον διακοσίων νέων αρμοδιοτήτων χωρίς τη μεταφορά των αναγκαίων πόρων, δυναμιτίζουν τα θεμέλια της ΤΑ.

 Η εισαγωγή του Παρατηρητήρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας παραβιάζει κατάφορα τόσο το Σύνταγμα (άρθρο 102) όσο και τους νόμους που διέπουν το αυτοδιοίκητο του θεσμού και την οικονομική λειτουργία των Δήμων. Μεταφέρεται το κόστος λειτουργίας των υπηρεσιών του δήμου στους πολίτες, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν υπέρογκα δημοτικά τέλη, δημοτικούς φόρους, τέλος ακίνητης περιουσίας κτλ. Έχει δημιουργηθεί το έδαφος για την εκχώρηση των δημοτικών υπηρεσιών σε εταιρείες γερμανικών συμφερόντων και τον εκμηδενισμό των ελάχιστων κοινωνικών παροχών, που θα έχει συνέπεια νέες οικονομικές επιβαρύνσεις για τους πολίτες.

 Μετά από τρία χρόνια λειτουργίας αποδεικνύεται ότι ο Καλλικράτης και η υποτιθέμενη μεταρρύθμιση είχε σαν αποτέλεσμα να ελαχιστοποιηθεί η συμμετοχή των πολιτών, η ΤΑ ως η πλησιέστερη εξουσία προς τον πολίτη να απομακρύνεται από τους πολίτες και τις ανάγκες τους και να ενισχύεται η μονοπρόσωπη εξουσία.

 Σε τοπικό επίπεδο η δημοτική και η περιφερειακή αρχή αποδέχθηκαν τις κυβερνητικές πολιτικές, συντάχθηκαν με την συμβιβασμένη ηγεσία τους, υλοποίησαν και υλοποιούν τις μνημονιακές πολιτικές. Λειτούργησαν ως ιμάντας μεταφοράς των κυβερνητικών επιλογών στο Δήμο Παιονίας με αποτέλεσμα να αποκοπούν από το λαό, να αλλοτριωθούν και να παρουσιάζονται σημάδια διάλυσης (βλέπετε πως φεύγουν όπως – όπως από τις θέσεις τους και ψάχνουν για άλλα λιμάνια, αφού αρμένισαν στραβά ως τώρα).

arsy-paioniasΗ δημιουργία των νέων ΟΤΑ, έγινε:

-Χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, με παντελή έλλειψη συμμετοχής των τοπικών κοινωνικών φορέων, των επαγγελματικών οργανώσεων και των συλλογικών οργάνων

-Με μη ορθολογικό σχεδιασμό και με κριτήρια συσχετισμών κομματικού – οικονομικού χαρακτήρα.          

 Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο:

-Η πολιτεία δεν υποστήριξε την οργανωτική και λειτουργική αναβάθμιση των Δήμων.

-Μειώθηκε η κρατική χρηματοδότηση, τόσο, ώστε η ΤΑ να οδηγείται σε κατάρρευση.

-Τα τοπικά συμβούλια περιορίσθηκαν σε διακοσμητικό ρόλο.

-Παρέμεινε άθικτος ο κρατικός συγκεντρωτισμός. Είναι γνωστό πως η Ελλάδα παραμένει η πιο συγκεντρωτική χώρα στην Ευρώπη.

-Διατηρήθηκε το ίδιο μη αναλογικό εκλογικό σύστημα.

-Καθιερώθηκε ένα σχήμα πιο συγκεντρωτικό και απομακρυσμένο από τους πολίτες, που οδηγεί σε λιγότερη δημοκρατία και λιγότερη αυτοδιοίκηση.

-Η υπερσυγκέντρωση των δομών σε όλα τα επίπεδα οδήγησε στην υποεκπροσώπηση και μη εκπροσώπηση ολοένα και περισσότερων τμημάτων των τοπικών κοινωνιών.

-Το δημαρχο-κεντρικό σύστημα με τις υπερεξουσίες του δημάρχου ενισχύθηκε.

-Ομάδες ενεργών πολιτών, ανεξάρτητα σχήματα, ακόμα και δημοτικές παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο, ατόνησαν τη λειτουργία τους.

-Μειώθηκε η προσβασιμότητα των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

-Μειώθηκε στο ελάχιστο η συμμετοχή των πολιτών στα αυτοδιοικητικά πράγματα.

-Συνεχίζεται η χαμηλή αποτελεσματικότητα και η γραφειοκρατία.

-Ενισχύθηκε η εγκατάλειψη των χωριών, η αστικοποίηση και η δημογραφική κατάρρευση των αγροτικών και ορεινών οικισμών.

-Υπήρξε χαμηλή αξιοποίηση σημαντικών πόρων, πχ τουριστικών, όπως ο ορεινός όγκος του Πάικου, σημαντικά μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι (Αρχαιολογικός χώρος Ευρωπού, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αξιούπολης κτλ.)

Ποιοι είμαστε και τι θέλουμε

 Απέναντι σ’ αυτή τη ζοφερή κατάσταση, ενεργοί πολίτες των τοπικών κοινωνιών, με ενεργό δράση σε φορείς και κινήσεις πολιτών, σε αυτόνομες συλλογικότητες, αλλά και απλοί ενεργοί πολίτες,  με ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων: για την κοινωνική αλληλεγγύη, την τοπική ανάπτυξη, για τον πολιτισμό, την ενημέρωση, το περιβάλλον, για την αναβάθμιση του θεσμού της αυτοδιοίκησης πήραμε την πρωτοβουλία και συγκροτήσαμε την νέα Δημοτική Κίνηση, την Αυτόνομη Ριζοσπαστική ΣΥνεργασία (Α.Ρ.ΣΥ.) Παιονίας.

-Η πρωτοβουλία αποτελεί μια προσπάθεια πλουραλιστικής έκφρασης του ζωντανού δυναμικού των τοπικών μας κοινωνιών, χωρίς ιδεολογικά προαπαιτούμενα και χωρίς καμία κομματική συσχέτιση. Η ενδεχόμενη κομματική ένταξη κάποιων δεν συνιστά «πλεονέκτημα» ή «μειονέκτημα». Καθένας από μας συμμετέχει ως ισότιμος ενεργός πολίτης, που υπερασπίζεται την αυτονομία των μαζικών χώρων.

-Πρόκειται για μια απόπειρα κοινής έκφρασης και δράσης, στο επίπεδο του Δήμου μας, στη βάση μιας κοινής πολιτικής στάσης, η οποία υποστηρίζει και προωθεί μιαν άλλη αντίληψη για την τοπική αυτοδιοίκηση, προτείνοντας και ενθαρρύνοντας την επαναξιολόγηση των προτεραιοτήτων και των αναγκαίων πολιτικών, με την ουσιαστική συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών. Ταυτόχρονα θεωρούμε ότι όλο το μνημονιακό θεσμικό πλαίσιο που συνδέεται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την έχει οδηγήσει σε ασφυξία και καταστροφή, θα πρέπει να καταργηθεί. Επίσης θα πρέπει να εργαστούμε για τη δημιουργία ενός αυτοδιοικητικού κινήματος με στόχο πρώτα τη σωτηρία και κατόπιν τη δημοκρατική μεταρρύθμιση της δομής της Τ.Α.

-Υποστηρίζουμε ότι η ΤΑ σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής, θα μπορούσε να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην οργάνωση των πολιτών, όχι μόνο με στόχο την απόκρουση αυτής της πολιτικής, αλλά και ως βασικός μοχλός οργάνωσης της αλληλεγγύης και υπεράσπισης της κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης με δράσεις που θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα στη διάλυση του κοινωνικού κράτους. Διότι η ΤΑ είναι αυτή που σηκώνει αποκλειστικά το βάρος της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, έχοντας οργανώσει ένα εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών, που απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών και ιδιαίτερα στους φτωχούς, τους άνεργους και τους οικονομικά ασθενέστερους. H ΤΑ. οφείλει να βρεθεί δίπλα στα άτομα που έχασαν ή κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, στα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ένταξη ή στην επανένταξη στην αγορά εργασίας, στα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η λειτουργία δομών αλληλεγγύης όπως, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά ιατρεία, φαρμακεία, κοινωνικά φροντιστήρια, η δημιουργία κοινωνικών συνεταιρισμών, πρέπει να ενισχυθούν, αφού στις μέρες μας δεν πρέπει να μείνει «κανείς μόνος του στην κρίση».

-Η Δημοτική μας Κίνηση δεν έχει προσωποκεντρική υπόσταση ή κομματική συσχέτιση. Αποτελεί μια αυτόνομη, συλλογική, δημοκρατική, και πολυφωνική κίνηση προβληματισμού και δράσης, από τη βάση της κοινωνίας, με τον δικό της αυτοδιοικητικό λόγο. Έχει γίνει αναγνωρίσιμη με δράσεις και πρωτοβουλίες στην κοινωνία και δεσμεύτηκε ότι θα διαμορφώσει το πρόγραμμα της μέσα από τη συνεχή παρουσία της (και τώρα -και πάντα), σε όλους τους οικισμούς του Δήμου και με τις προτάσεις των συμπολιτών μας. Το πρόγραμμα θα αποτελέσει τον άξονα για οποιαδήποτε εκλογική συμμαχία.

– Για μας η ΤΑ αποτελεί τον εγγύτερο προς τους πολίτες δημοκρατικό και συγχρόνως συμμετοχικό θεσμό διοίκησης, το δεύτερο πυλώνα του πολιτικοδιοικητικού μας συστήματος. Πιστεύουμε ότι με βάση τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της τοπικής αυτονομίας, πηγάζει ο κινηματικός και διεκδικητικός χαρακτήρας της

-Οι συμμετοχικοί θεσμοί αποτελούν θεμελιώδες χαρακτηριστικό και κατά συνέπεια αποτελούν αναπόσπαστο και δομικό συστατικό μέρος της θεσμικής και πολιτικής λειτουργίας μας. Οι θεσμοί αυτοί συμπεριλαμβάνουν και τις λαϊκές συνελεύσεις, τον συμμετοχικό προϋπολογισμό  και τα τοπικά δημοψηφίσματα. Ένα προκαθορισμένο τμήμα του προϋπολογισμού αποδίδεται τόσο στις δημοτικές όσο και στις τοπικές  κοινότητες και καταρτίζεται με αμιγώς συμμετοχικές διαδικασίες.

-Αποτελεί για μας προτεραιότητα η προστασία του περιβάλλοντος και η αειφόρος ανάπτυξη. Η αντίθεσή μας σε δράσεις που καταστρέφουν το περιβάλλον είναι ήδη γνωστή από την ενεργή συμμετοχή μας στο κίνημα ενάντια στα μεταλλεία.

– Η Τ.Α. αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης του πολιτισμού και τού αθλητισμού.

-Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στις επιχειρούμενες πολιτικές, άμεσης ή έμμεσης εκχώρησης σε ιδιώτες της δημοτικής και δημόσιας περιουσίας. Όπου συνέβη αυτό παρατηρήθηκαν αυξήσεις τιμολογίων, υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών, εκτεταμένη διαφθορά. Οι απολύσεις των εργαζομένων στην ΤΑ, θα έχουν ως συνέπεια αύξηση της ύφεσης και ανάλογη καταστροφή τομέων του ιδιωτικού τομέα.

-Αγωνιζόμαστε για ριζική φορολογική μεταρρύθμιση με ανακατανομή των πόρων.

-Αγωνιζόμαστε για το βάθεμα της δημοκρατίας στην Τ.Α. και διεκδικούμε την καθιέρωση της απλής αναλογικής, σε όλα τα επίπεδα και όργανά της.

-Διεκδικούμε την κατάργηση του Δημαρχοκεντρικού μοντέλου διοίκησης και λειτουργίας που συχνά αναπαραγάγει τα φαινόμενα πελατειακών σχέσεων, αδιαφάνειας, διαφθοράς και αναποτελεσματικότητας του κεντρικού πολιτικού συστήματος. Την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Δημοτικού Συμβουλίου έναντι του Δημάρχου και την επανεξέταση του τρόπου εκλογής και γενικώς την αναβάθμιση των συλλογικών οργάνων και μείωση της επιρροής των μονοπρόσωπων οργάνων.

Προσωπικά συμμετέχω από την αρχή, στην δημιουργία  αυτής της κίνησης, ως συνδιαμορφωτής των αρχών και των στόχων της, και έχοντας συνδράμει στην διάδοση του εγχειρήματος προκειμένου να γίνουν κοινωνοί του όσο περισσότεροι Παίονες είναι  δυνατόν, βρίσκομαι σήμερα στην ευχάριστη θέση να καλέσω όλους εσάς, ανθρώπους με αρχές, με όραμα και αγάπη για τον τόπο μας, με όρεξη και διάθεση για δουλειά, να γίνουμε συνοδοιπόροι για έναν άλλο Δήμο. Σας καλώ να στηρίξετε σήμερα την πρόθεσή μου να συνεχίσω τον αγώνα από την θέση του επικεφαλής του συνδυασμού μας και αύριο όλοι μαζί να δώσουμε τον νικηφόρο αγώνα για ένα Δήμο της συμμετοχής, της συλλογικότητας, της ισοτιμίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης. Ένα Δήμο της διεκδίκησης, της ανάπτυξης,  της άμεσης δημοκρατίας, της διαφάνειας και της κοινής προσπάθειας. Όλοι μαζί για έναν Δήμο με πολίτες αξιοπρεπείς και περήφανους.

Σας ευχαριστώ για όσα ζήσαμε ως τώρα!

Σας ευχαριστώ για την συμμετοχή σας!”

Σχολιάστε