My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Τσέχοι αστυνομικοί στα σύνορα!

Τακτική κωλυσιεργίας στην είσοδο των προσφύγων από την Ελλάδα ακολουθούν οι Αρχές της ΠΓΔΜ τις τελευταίες ημέρες, βάζοντας προσκόμματα στην ομαλή διέλευσή τους από την Ειδομένη και απειλώντας με «έμφραγμα» την ελληνική πλευρά, όπου αρχίζουν να συνωστίζονται εκ νέου χιλιάδες πρόσφυγες.

tsexoiΣτην Πράγα με ειδική τελετή ο Τσέχος πρωθυπουργός Μπ. Σόμποτκα ξεπροβόδισε τους Τσέχους αστυνομικούς αλλά και τους σκύλους που θα σταλούν στα σύνορα ΠΓΔΜ-Ελλάδας

Την ίδια ώρα, στην Πράγα γινόταν χθες ειδική τελετή, παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού της Τσεχίας, του υπουργού Εσωτερικών και του πρέσβη των Σκοπίων στη χώρα, για την αποστολή 27 αστυνομικών-συνοριοφυλάκων με δύο εκπαιδευμένους σκύλους στα σύνορα ΠΓΔΜ-Ελλάδας.

Στην Ειδομένη, μετά το κλείσιμο της συνοριακής διάβασης το Σαββατοκύριακο, οι Αρχές της γειτονικής χώρας επιβραδύνουν σημαντικά τους ρυθμούς διέλευσης, σχεδόν στο 1/3 αυτών που υπήρχαν το τελευταίο διάστημα. Oπως αναφέρουν, αυτό γίνεται για τον καλύτερο έλεγχο-καταγραφή των προσφύγων, στο πλαίσιο της υποχρέωσης της γειτονικής χώρας να εφαρμόσει όσα αποφασίστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Τα Σκόπια υποστηρίζουν πως οι ελληνικές Αρχές δεν καταχωρίζουν τα στοιχεία όλων των προσφύγων που ταυτοποιούνται στη βάση δεδομένων του EURODAC και για τον λόγο αυτό επιβραδύνονται οι διελεύσεις στα σύνορα, καθώς γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο 24ωρο πέρασαν τα σύνορα μόλις 1.300 πρόσφυγες, έναντι 3.500 και πλέον που περνούσαν καθημερινά τον περασμένο μήνα.

Συνωστισμός

Αποτέλεσμα της τακτικής αυτής, που συνέπεσε και με τη μαζική μεταφορά προσφύγων από τα νησιά προς τα σύνορα, έπειτα από τη λήξη της απεργίας των ναυτικών, είναι να συνωστίζονται χιλιάδες πρόσφυγες στην ελληνική πλευρά των συνόρων.

Την κατάσταση δυσκολεύουν περαιτέρω οι συνεχείς κινητοποιήσεις ιδιοκτητών ταξί στη Γευγελή, οι οποίοι κλείνουν κατά διαστήματα, όπως και χθες, τη σιδηροδρομική γραμμή, μέσω της οποίας οι πρόσφυγες οδηγούνται έως τα σύνορα με τη Σερβία.

Το οργανωμένο camp της Yπατης Αρμοστείας και των άλλων οργανώσεων στην Ειδομένη ήταν χθες σχεδόν γεμάτο από χίλιους και πλέον πρόσφυγες, ενώ άλλοι 4.000 περίμεναν τη σειρά τους στα λεωφορεία και στον πρόχειρο καταυλισμό που έχει στηθεί στον χώρο στάθμευσης του Σταθμού Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών, στο ύψος του Πολυκάστρου Κιλκίς.

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες της ΠΓΔΜ αναφέρουν ότι Μαροκινοί μετανάστες που είχαν φτάσει μέχρι τη Σλοβενία επιστράφηκαν διαδοχικά στην Κροατία, στη Σερβία και από εκεί στην ΠΓΔΜ και το πιο πιθανό είναι να επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα.

Στην πλευρά της ΠΓΔΜ, η φύλαξη των συνόρων με την Ελλάδα ενισχύεται με την παρουσία συνοριοφυλάκων από την Τσεχία, η οποία τηρεί σκληρή στάση και έπειτα από την Ουγγαρία και τη Σλοβενία στέλνει τώρα δύναμη και στα Σκόπια, αποτελούμενη από 27 αστυνομικούς και δύο εκπαιδευμένους σκύλους.

Τελετή στην Πράγα

Στην Πράγα, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ (ΜΙΑ), έγινε χθες ειδική τελετή, παρουσία του πρωθυπουργού της Τσεχίας, Μπόχουσλαβ Σόμποτκα, του υπουργού Εσωτερικών, Μίλαν Χόβανετς, του αρχηγού της τσεχικής αστυνομίας και του πρέσβη της ΠΓΔΜ στην Πράγα.

Είχε προηγηθεί δήλωση του Τσέχου πρωθυπουργού ότι αν η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία δεν καταφέρουν να μειώσουν τις προσφυγικές ροές, θα υπάρχει ανάγκη μέγιστης υποστήριξης στα σύνορα, τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο και στη Βουλγαρία και στην Αλβανία.

Υπενθυμίζεται πως τα σύνορα ΠΓΔΜ – Ελλάδας από την πλευρά της γειτονικής χώρας έχουν ενισχυθεί με περίπου 100 συνοριακούς αστυνομικούς ξένων χωρών (Ουγγαρία, Σλοβενία, Σερβία, Κροατία κ.ά.), ενώ φαίνεται πως ακολουθεί και η Βουλγαρία, μια χώρα που έχει στήσει φράγμα στα σύνορά της με την Τουρκία.

«Η ΠΓΔΜ είναι έτοιμη να δεχτεί βοήθεια και από τη Βουλγαρία για τον έλεγχο των νοτίων συνόρων», δήλωσε στα βουλγαρικά ΜΜΕ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Πόποσκι, που επισκέφθηκε άτυπα τη Σόφια και είχε συνάντηση για το θέμα της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ-ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ – ethnos.gr

Σχολιάστε