My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Τρύπα στη καρδιά της βλάστησης!

Ξεπερνούν τα 1.430 τα στρέμματα δάσους, που έχουν εκχερσωθεί στην περιοχή του έργου εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές, με αποτέλεσμα «να έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη τρύπα στην καρδιά της βλάστησης, ενώ υπάρχουν εγκρίσεις για την εκρίζωση άλλων 2.300», όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η φυσικός Μαρία Καδόγλου, μέλος του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων (antigold.gr), επικαλούμενη τα αποτελέσματα έρευνας του antigold.gr.

Skouries-001Η έρευνα, που στηρίχθηκε σε αποτύπωση του δάσους με αεροφωτογραφίες, ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2015 και παρουσιάστηκε χθες (Σάββατο) σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη με ομιλητές τους Σαράντη Δημητριάδη (ομότιμο καθηγητή Γεωλογίας), Θανάση Παπαϊωάννου (επίκουρο καθηγητή Δασολογίας) και Τόλη Παπαγεωργίου (Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων)..

Η ίδια υποστηρίζει ότι η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε με εξαιρετικά προηγμένο εξοπλισμό, ακρίβειας αποτύπωσης δέκα εκατοστών, έδειξε ακόμη ότι η εταιρεία εξόρυξης έχει αναγείρει 27 οικοδομήματα χωρίς άδειες δόμησης και μάλιστα σε δημόσια έκταση δάσους. «Ένα μέρος του δάσους παραχωρήθηκε στην Eldorado κατά κυριότητα και ένα κατά χρήση. Το δεύτερο δεν της ανήκει» σημειώνει. Ισχυρίζεται ότι, πέραν τής ύπαρξης εγκαταστάσεων σε σημεία που «δεν προβλέπονται και δεν επιτρέπονται από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε), εντοπίστηκαν και δρόμοι που διανοίχθηκαν χωρίς περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις».

Τα αποτελέσματα της έρευνας και οι καταγγελίες του Παρατηρητηρίου έχουν ήδη κατατεθεί στον αρμόδιο υπουργό από τις 14 Δεκεμβρίου, ώστε να ελεγχθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Μάλιστα, κατά τη κ. Καδόγλου, ο έλεγχος έχει ήδη ξεκινήσει.

Οι αεροφωτογραφίες αποτύπωσαν συνολικά 8.000 στρέμματα δάσους και όχι μόνο τα 5.500, που αφορούν την περιοχή επέμβασης του έργου των Σκουριών. Όπως επισημαίνει η κ. Καδόγλου, πρόκειται για μεικτό δάσος φυλλοβόλων, με οξιές, καστανιές και δρύες. «Ο καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Θεοχάρης Ζάγκας, το χαρακτηρίζει ως δάσος αναφοράς για την Ελλάδα λόγω της σημαντικότητάς του, αφού σε μεγάλο ποσοστό είναι αρχέγονο, ενώ υπάρχουν σε αυτό και είδη σπάνια ή προστατευόμενα, όπως ο ίταμος» σημειώνει. Η αεροφωτογράφηση, προσθέτει, έχει γίνει τον Αύγουστο του 2015, αλλά από «τότε το τοπίο έχει αλλάξει τρομαχτικά, αφού μέχρι να διακοπούν οι εργασίες, η εταιρία δούλευε στο φουλ».

Η έκθεση του Παρατηρητηρίου κάνει συγκριτική παρουσίαση των πεπραγμένων της εταιρείας στις Σκουριές, σε σχέση με τη M.Π.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα πάντα με την κ. Καδόγλου, η έρευνα αναδεικνύει ακόμη ότι «η Μ.Π.Ε. πάσχει σε αρκετά σημεία και είναι αναγκαία η αναθεώρησή της, όπως άλλωστε έχουν ήδη επισημάνει οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, οι οποίοι επέβαλαν σχετικά πρόστιμα».

Πηγή: makthes.gr

 

 

Σχολιάστε