My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Τρελάθηκαν οι πλούσιοι και…

…ζητούν να φορολογηθούν!

Του Τάσου Παππά.


Τα αφεντικά τρελάθηκαν και θέλουν να μοιράσουν τα λεφτά τους; Αυτή η φράση σού έρχεται στο μυαλό διαβάζοντας την είδηση ότι μερικοί πολύ πλούσιοι του πλανήτη καλούν τις κυβερνήσεις να φορολογήσουν αυτούς και όσους έχουν μεγάλες περιουσίες για να ανακάμψει η υφήλιος από το χτύπημα της πανδημίας. Συγκεκριμένα: μια ομάδα 83 πολύ πλούσιων συναισθανόμενη τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιπέσει η ανθρωπότητα και η παγκόσμια οικονομία μετά το χτύπημα του κορονοϊού ζητά υψηλότερη φορολογία τόσο των ιδίων όσο και των υπολοίπων μελών της παγκόσμιας ελίτ του πλούτου για να ανακάμψει ο κόσμος.

Αναφέρουν: «Καθώς ο Covid-19 χτυπά τον κόσμο, εκατομμυριούχοι όπως εμείς, οφείλουμε να διαδραματίσουμε ένα σημαντικό ρόλο για την ίαση της ανθρωπότητας. Οχι δεν είμαστε εμείς αυτοί που φροντίζουν τους ασθενείς στις εντατικές μονάδες. Δεν οδηγούμε τα ασθενοφόρα που μεταφέρουν τους αρρώστους στα νοσοκομεία, δεν διανέμουμε έτοιμα γεύματα από πόρτα σε πόρτα. Εχουμε όμως χρήμα και μάλιστα πολύ… Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας θα διαρκέσουν για δεκαετίες και ενδεχομένως να βυθίσουν ακόμη μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους στη φτώχεια». Οι υπογράφοντες καλούν τους πολιτικούς να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια ανισότητα και να αναγνωρίσουν ότι «η αύξηση της φορολόγησης των πλουσίων και η μεγαλύτερη φορολογική διαφάνεια διεθνώς είναι αναγκαίες για μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη λύση».

Μείνατε άφωνοι; Δικαιολογημένα. Τα ύστερα του κόσμου. Μα τι κάνουν οι τύποι; Βάζουν τα χεράκια τους και βγάζουν τα ματάκια τους; Προτείνουν στις κυβερνήσεις (οι περισσότερες στον κόσμο είναι δεξιές και νεοφιλελεύθερες) να φορολογήσουν τους πλούσιους και να αγωνιστούν για τον περιορισμό των ανισοτήτων. Ποιες, οι κυβερνήσεις που έχουν για Θεό τους το χρήμα και αφήνουν το αόρατο χέρι της αγοράς να κάνει ό,τι γουστάρει; Υπάρχει εξήγηση γι’ αυτήν την πομπώδη διακήρυξη; Για να δοκιμάσουμε:

● Μήπως αυτοί οι 83 είναι αποστάτες της τάξης τους; Μήπως δηλαδή αποφάσισαν ξαφνικά να γίνουν επαναστάτες και να πλήξουν βάναυσα τα συμφέροντά τους; Με λίγα λόγια πρόκειται για ιδανικούς αυτόχειρες; Πολύ ωραίο για να είναι αληθινό.

● Μήπως φοβούνται ότι αν η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη είναι πολύ πιθανόν να ξεσηκωθούν οι κοινωνίες και να αρχίσουν να ζητούν τα ρέστα και από τις κυβερνήσεις και από τους χορηγούς τους; Μήπως δηλαδή τρέμουν στο ενδεχόμενο ότι θα ξεπηδήσουν από το πουθενά σύγχρονοι Ροβεσπιέροι, Λένιν και Τρότσκι που θα μπουν επικεφαλής των αβράκωτων και των πληβείων και θα απαλλοτριώσουν τις θηριώδεις περιουσίες τους; Σκεπτόμενοι πονηρά λένε: καλύτερα να δώσουμε τώρα λίγα κατευνάζοντας τους αδύναμους, παρά να πέσουμε θύματα της οργής τους και να τα χάσουμε όλα αργότερα. Δεν φαίνεται στον ορίζοντα η προοπτική μιας παγκόσμιας εξέγερσης, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει.

● Μήπως έχοντας αποκτήσει τα πάντα έφτασαν σε σημείο κορεσμού, οπότε λένε ας κάνουμε κάτι που θα βοηθήσει τους φτωχούς έτσι για να ακούσουμε έναν καλό λόγο και γιατί όχι για να εξιλεωθούμε για τα όσα αποτρόπαια έχουμε διαπράξει ώστε να γίνουμε προκλητικά πλούσιοι; Αλλωστε δεν πρόκειται να πάρουμε τίποτα μαζί μας στον άλλο κόσμο. Κάνοντας εδώ το χριστιανικό καθήκον μας θα σώσουμε την ψυχή μας και θα βρεθούμε στον Παράδεισο. Κομματάκι δύσκολο να συμβεί αυτό γιατί ο Ιησούς, απ’ ό,τι ξέρουμε και αντιθέτως απ’ αυτά που διδάσκουν οι υψηλόβαθμοί ρασοφόροι, δεν είχε σε μεγάλη υπόληψη τους πλούσιους. Τους κατέτασσε στην ίδια κατηγορία με τους Γραμματείς και τους Φαρισαίους. Συνεπώς το πιθανότερο είναι ότι οι περισσότεροι από δαύτους-με κάποιες εξαιρέσεις ασφαλώς- θα καταλήξουν στην Κόλαση.

● Μήπως φοβούνται ότι από την πανδημία, τις μεγάλες ανισότητες, τα εκτεταμένα φαινόμενα… νόμιμης φοροδιαφυγής… νόμιμης φοροαποφυγής… νόμιμης φοροαπαλλαγής και την επιλογή των κυβερνήσεων να μη βάζουν χέρι στα παρκαρισμένα λεφτά των δισεκατομμυριούχων στους φορολογικούς παραδείσους, θα μεγαλώσουν επικίνδυνα οι εστίες φτώχειας παντού στον κόσμο και αυτοί θα δουν τα κέρδη τους να μειώνονται; Μήπως δηλαδή θεωρούν ότι έχει δίκιο ο Τομά Πικετί που φωνάζει εδώ και καιρό «σώστε τον καπιταλισμό από τους καπιταλιστές»; Λέτε οι κυβερνήσεις να ανταποκριθούν; Ούτε κατά διάνοια. Αλλωστε είναι μόνον 83. Μια συντριπτική μειοψηφία. Οι άλλοι, οι περισσότεροι, δεν έχουν καμιά διάθεση να δώσουν ούτε χαρτζιλίκι στους φτωχούς. Δεν φταίνε άλλωστε αυτοί για την κατάσταση που βρίσκονται οι απόκληροι. Φταίνε οι ίδιοι που δεν άρπαξαν τις ευκαιρίες για να γίνουν κι αυτοί πλούσιοι. Οσο για την επουράνιο βασιλεία; Καχεκτικό επιχείρημα. Ας ζούμε εμείς σαν βασιλιάδες στη γη κι ας παραμυθιάζονται οι φτωχοί περιμένοντας τον Παράδεισο που τους υπόσχονται όλες οι θρησκείες. Αρκεί βεβαίως να κάθονται φρόνιμα και να απολαμβάνουν τη μιζέρια τους.

Ανάγωγα

Είναι σίγουροι οι πολιτικοί αρχηγοί ότι οι συζητήσεις που είχαν με τον πρωθυπουργό δεν ηχογραφήθηκαν χωρίς να ερωτηθούν; Μπορεί αργότερα να δουν να κυκλοφορούν κατάλληλα επεξεργασμένες οι θέσεις τους και να γίνονται πρωτοσέλιδα για να τους εκθέσουν! Το «καθεστώς της κασέτας» έχει άκρες παντού!

Άρθρο στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Σχολιάστε