My Twitter Feed

20 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Το “Χρυσό Δάσος” των Σκουριών

xryso_dasos_tainia-afisaΤο ντοκιμαντέρ του Caravan Project «Χρυσό Δάσος» θα προβληθεί στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Η ταινία καταγράφει την ιστορία του Γιώργου Καλύβα ενός αγρότη – μελισσουργού, που ζει μόνος του σε μία απομονωμένη καλύβα στην καρδιά του δάσους των Σκουριών.

Ένα από τα πιο αρχέγονα και πολύτιμα δάση της Ελλάδας κινδυνεύει να αφανιστεί λόγω του ορυκτού πλούτου που κρύβεται στο υπέδαφος του.  Η ιστορία και η μοίρα του Γιώργου είναι βαθιά ριζωμένη και αλληλένδετη μ’ αυτή του δάσους, άλλωστε είναι ο τελευταίος κάτοικος του δάσους καθώς τα περισσότερα κτήματα έχουν πλέον πουληθεί ή εγκαταλειφθεί.

Η πρόθεση μιας πολυεθνικής να κατασκευάσει μεταλλείο εξόρυξης χρυσού στο δάσος έχει δημιουργήσει μια άνιση μάχη, διαταράσσοντας την βιοποικιλότητα του δάσους, διαρρηγνύοντας την κοινωνική συνοχή στην τοπική κοινωνία αλλά και τη μέχρι τώρα αρμονική και αυτάρκη ζωή του Γιώργου. Ο ίδιος, θα βιώσει ένα αγωνιώδες υπαρξιακό αδιέξοδο καθώς τα όρια του έργου για την εξόρυξη χρυσού απέχουν ελάχιστα από το κτήμα του, αναγκάζοντάς τον εφόσον ολοκληρωθεί να εγκαταλείψει την πατρογονική του γη.

Το ντοκιμαντέρ «Χρυσό Δάσος» βυθίζεται στο αρχέγονο δάσος των Σκουριών με ξεναγό τον Γιώργο και του ανθρώπους από την τοπική κοινωνία που τον περιβάλλουν και αγωνίζονται μαζί του ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, αναδεικνύοντας τη σπάνια ομορφιά και τον φυσικό του πλούτο που κινδυνεύουν να χαθούν.  Για το ‘Χρυσό Δάσος’, ο Κώστας Γαβράς  έγραψε : ‘Ένα ποιητικό φιλμ για μια τραγωδία που με άγγιξε πολύ.”

Το ντοκιμαντέρ εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτιστικής δράσης «The Caravan Project – Ένας Άλλος Κόσμος Είναι Εδώ» (www.anotherworldishere.com), ένα οδοιπορικό μ’ ένα αυτοκινούμενο όχημα, που ξεκίνησε το 2011 στην Ελλάδα από μία ομάδα καλλιτεχνών και ερευνητών με στόχο να φωτίσει μια «άλλη» Ελλάδα καταγράφοντας ανείπωτες ιστορίες ανθρώπων που έχουν τη δύναμη να εμπνεύσουν και να λειτουργήσουν μεταμορφωτικά απελευθερώνοντας εναλλακτικές και ποικιλόμορφες προσεγγίσεις για τη ζωή, στους ταραχώδεις καιρούς που διανύει η χώρα.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ «Χρυσό Δάσος» θα γίνει στην Αίθουσα Τόνια Μαρκετάκη, στο λιμάνι το Σάββατο 15/3/2014, ώρα 17:30 & στην Αίθουσα Τζων Κασσαβέτης  στο λιμάνι την Δευτέρα 17/3/2014, ώρα 13:00.

left.gr

Σχολιάστε