My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Το σακίδιο της Μπιρμπίλη…

floridis-panagiotis…είναι πρόσφατο.

Του Παναγιώτη Φλωρίδη.


Για τους παλαιότερους η 18η Οκτωβρίου 1981 δεν ήταν μόνο το εκπληκτικό 48% που έλαβε το ΠΑΣΟΚ. Δεν ήταν αυτή η έκπληξη, αφού το κύμα που έφερνε το Κίνημα στην εξουσία, ήταν περίπου τσουνάμι.

Η έκπληξη ήλθε αμέσως μετά. Η κυβέρνηση με τους «μουστακαλήδες και γενειοφόρους με το ζιβάγκο» άρχισε να υλοποιεί πάραυτα τις οικονομικές εξαγγελίες της. Οι μισθοί του Δημοσίου, ιδίως των στρατιωτικών, εκτινάχθηκαν. Το ίδιο και τα μεροκάματα του ιδιωτικού τομέα, ιδιαίτερα των οικοδόμων, σχεδόν διπλασιάσθηκαν. Στα λεωφορεία των μεγάλων πόλεων οι επιβάτες δεν πλήρωναν εισιτήρια στις ώρες 6-8 το πρωί και 4-6 το απόγευμα. Ηταν οι ώρες που τα Δημόσια Μέσα Μεταφοράς τα χρησιμοποιούσαν οι χιλιάδες εργαζόμενοι για μετάβαση προς και από τις δουλειές τους. Κοντά σ’ αυτά βέβαια η πρωτοφανής ίσως για τα παγκόσμια οικονομικά χρονικά Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή, η περίφημη ΑΤΑ. Οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις ίσες με τον καλπάζοντα πληθωρισμό!

Τριαντατέσσερα έτη μετά, οι υποσχέσεις για θεαματικές οικονομικές παροχές, ήταν στην πρώτη γραμμή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και την τελευταία ώρα πριν την κάλπη… Με τη διαφορά ότι 34 έτη μετά το 1981, η Οικονομία είναι στο βυθό και οι προοπτικές της απλά… ανύπαρκτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε «πράματα και θάματα» σε άμεσο χρόνο. Λίγα 24ωρα μετά, πρωτοκλασάτα στελέχη του κυβερνώντος πλέον κόμματος, καταπλήσσουν τους δημοσιογράφους, αφού δεν κάνουν βήμα πίσω από τις προεκλογικές τους υποσχέσεις.

Ο Ν. Χουντής το πρωί της Τρίτης 27 Ιανουαρίου δήλωνε στο ΣΚΑΪ «Τρόικα τέλος» και «Μνημόνιο δεν υπάρχει για τη νέα κυβέρνηση». Οι συνομιλητές του δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων απλώς τον κοιτούσαν αποσβολωμένοι… Με το “Τρόικα τέλος”, κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται αυτό το “εξωθεσμικό υβρίδιο” να γίνει δεκτό στην χώρα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πτοήθηκε ούτε κατά το ελάχιστο, όταν οι συνομιλητές του, του επεσήμαναν τους κινδύνους στάσης πληρωμών από την έλλειψη ρευστού αν κλείσουν οι έξωθεν «κάνουλες».

Όλα αυτά είναι οπωσδήποτε αισιόδοξα κι ενθαρρυντικά για έναν κόσμο που έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ τη νίκη, κινούμενος από διαφορετικές αφετηρίες. Με πρώτη βέβαια την απελπισία του κατεστραμμένου μέχρι χθες νοικοκύρη, εργαζόμενου, επαγγελματία, επιχειρηματία. Αν όμως όλα αυτά υλοποιηθούν με τόση άνεση, αυτομάτως πρέπει κάποιοι προηγούμενοι να εγκληθούν για εθνική μειοδοσία και να καθίσουν στο σκαμνί. Μεγάλο το ρίσκο της πρόβλεψης.

Αλλιώς θα μας μείνουν πάλι μόνον τα επικοινωνιακά της πρώτης ημέρας. Όπως μας έμειναν τα αθλητικά παπούτσια και το σακίδιο της Τίνας Μπιρμπίλη, στην ορκωμοσία της πολλά υποσχόμενης κυβέρνησης του Γ.Παπανδρέου το 2009.

Καλός (και συνεπής) ο πολιτικός όρκος του Αλ.Τσίπρα. Καλά τα λουλούδια στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Καλό το ευέλικτο υπουργικό. Όμως μόνο αυτά γρήγορα εξατμίζονται, αφήνοντας μια γεύση πικρίας.

Να ευχηθούμε να μην επαληθευτεί το πικρόχολο χιούμορ που “δικαιώνεται” ιστορικά και λέει: “Η Αριστερά είναι καλή ως αντιπολίτευση. Όταν κυβερνήσει, γίνεται Δεξιά!”

Άρθρο στην ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σχολιάστε