My Twitter Feed

24 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Ο υφυπουργός ΜΑΘ στο Δημαρχείο Κιλκίς -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σύνδεση τουρισμού και προϊόντων -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ για τη παθολογική ΓΝΚ -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Ο πρώτος τα παίρνει όλα! -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη Βόζενμπεργκ σε Κιλκίς -

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το «πάρτι» Τσίπρα στο Γαλάτσι

Του Χρήστου Μαχαίρα.


Τι ήταν τελικά η εκδήλωση που πραγµατοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Γαλάτσι για την Προοδευτική Συµµαχία;

Μια «ιστορική στιγµή για την πορεία της προοδευτικής παράταξης», όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ή µια απεγνωσµένη προσπάθεια να περιοριστεί η επερχόµενη εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως επιµένουν Ν∆ και ΚΙΝΑΛ; Αν και τελεσίδικη απάντηση στο ερώτηµα θα δοθεί µόνο µετά το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών, µια σειρά ενδείξεων δηµιουργεί την αίσθηση ότι η συνάντηση του Γαλατσίου ήταν κάτι περισσότερο από µια µεγάλη προεκλογική εκδήλωση, όπως πράγµατι ήταν, και σίγουρα όχι µια «φιέστα» µε καλεσµένους τους «γυρολόγους της Κεντροαριστεράς».

Σε κάθε περίπτωση δεν ήταν ένα «ιδιωτικό πάρτι», όπως είχε σπεύσει να χαρακτηρίσει ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης την πρόσφατη εκδήλωση µε τη συµµετοχή του Ούντο Μπούλµαν και του πρωθυπουργού στην Αθήνα, γιατί «πάρτι» µε τόσες χιλιάδες κόσµο και µε τις οθόνες να µεταδίδουν τα µηνύµατα Ευρωπαίων ηγετών και εκπροσώπων πολιτικών ρευµάτων, όπως και να το κάνεις, αποτελεί πολιτικό γεγονός. Αυτά ακριβώς τα µηνύµατα και η υπογράµµιση εκ µέρους προσωπικοτήτων όπως ο Κόστα, ο Μπούλµαν, ο Τζινγκαρέτι, ο Κουέ και άλλοι της ανάγκης να συγκροτηθεί ένα πλατύ προοδευτικό µέτωπο εν όψει των ευρωεκλογών πείθουν ότι παρά την εγχώρια προσπάθεια να συµπεριληφθεί ο Τσίπρας στους αποσυνάγωγους της προοδευτικής παράταξης, οι Ευρωπαίοι σοσιαλδηµοκράτες και αριστεροί έχουν µάλλον άλλη γνώµη.

Η υποδοχή της εκδήλωσης από την αντιπολίτευση ήταν η… αναµενόµενη, αλλά η κοινή λογική λέει ότι, ειδικά στο Κίνηµα Αλλαγής, ένας κάποιος «προβληµατισµός» πρέπει να υπάρχει. Μπορεί το αφήγηµα των «ρεταλιών», των «γυρολόγων» και των «προθύµων» να εξακολουθεί να αποτελεί το αγαπηµένο κλισέ της Χαριλάου Τρικούπη, η σύνθεση ωστόσο του ακροατηρίου και η πολιτική προϋπηρεσία των οµιλητών δηµιουργούν, αν µη τι άλλο, κλίµα σοβαρής πολιτικής πίεσης. Η κοινωνική και εκλογική βάση του ΚΙΝΑΛ γνωρίζει, άλλωστε, και πρόσωπα και πράγµατα.

Ακούει προφανώς τα περί «καιροσκόπων» και παρακολουθεί τη θορυβώδη προσπάθεια να απαξιωθούν οι σύµµαχοι του ΣΥΡΙΖΑ -γιατί, άραγε, τέτοια… βουή αφού «δεν εκπροσωπούν κανέναν άλλον πέρα από τον εαυτό τους»-, βλέπει ωστόσο ότι στην εκδήλωση του Γαλατσίου µίλησαν, µεταξύ άλλων, δύο πρώην γραµµατείς του ΠΑΣΟΚ (Ξενογιαννακοπούλου, Ραγκούσης), µία κορυφαία υπουργός του (Κατσέλη), ένα ιδρυτικό µέλος του και επί χρόνια στέλεχος των κυβερνήσεών του (Τζουµάκας) και ο Θεοχαρόπουλος, ο πρόεδρος της ∆ΗΜΑΡ, πολύτιµος εταίρος µέχρι πρότινος του ΚΙΝΑΛ, «ξεπουληµένος» σήµερα κατά τους πρώην υµνητές του.

Οι προεκλογικέςανάγκες, θα πείτε… Και, όντως, έτσι είναι, αν και κανέναν δεν θα έβλαπτε µια σταγόνα αυτοσυγκράτησης… Με τις κάλπες προ των πυλών και την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ να εντείνεται, κανείς δεν περιµένει από το Κίνηµα Αλλαγής να αρχίσει να στέλνει λουλούδια στον Τσίπρα. Από τις ανθοδέσµες, ωστόσο, έως τον πολιτικό πετροπόλεµο υπάρχουν κι άλλα «στάδια» που µπορούν να κρατήσουν ανοιχτούς διαύλους και διαδρόµους, εάν το απαιτήσουν οι (µετεκλογικές) περιστάσεις.

Άρθρο στο ΕΘΝΟΣ

Σχολιάστε