My Twitter Feed

16 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

“Ζητούμενο το αυτοτελές τμήμα” -

Τρίτη, 9 Απριλίου, 2024

Το Μουσείο Φ.Ι. Αξιούπολης

Το ταξίδι γνώσης βαθιά στο χρόνο πίσω. Τότε που η γη αναδυόταν μες από το Σύμπαν. Κι άρχιζε το θαύμα της ζωής. Των τοκετών και των Γεννήσεων. Και γέμισε φυτά και ζώα και την παρουσία του ανθρώπου. Όλα σε συνύπαρξη ευλογημένη.

mouseio-axioupolisΣ’ αυτό το ταξίδι της Γνώσης μας ταξιδεύει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Αξιούπολης. Μέσα σ’ έναν χώρο τον ωραιότερο. Στο άλλοτε Νεοκλασικό Δημοτικό Σχολείο, εποχή των προσφύγων, των ξεριζωμένων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου από την  Πατρίδα τους. Καλύτερο κτίριο απ’ αυτό το νεοκλασικό Δημοτικό Σχολείο μας δεν θα μπορούσε να στεγάσει ένα Μουσείο-Μουσείο Πανεπιστήμιο.

Ένα τέτοιο Μουσείο, κάθε φορά και περισσότερο, μας φέρνει με κάθε επίσκεψή μας κοντά στο θαύμα που λέγεται ζωή, κόσμος και στο μεγαλείο  της ομορφιάς αυτού του κόσμου.

Η ιδέα για τη δημιουργία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας ξεκίνησε ως όραμα του πρώην Δημάρχου Γιάννη Πολυχρονίδη, όραμα που το εναγκαλίστηκε κι όλο το Δημοτικό Συμβούλιο κι άρχισε να υλοποιείται το 1993. Με οραματικό ενθουσιασμό ενστερνίστηκαν την ιδέα και όλοι οι Αξιουπολίτες. Γι’ αυτό και έφτασε σύντομα σε αίσιο τέλος. Το έργο ολοκληρώνεται σε τέσσερα χρόνια και το Μουσείο ανοίγει τις πύλες του στο κοινό στις 8 του Ιούνη 1997, εγκαινιάζοντας το ως το Μέλαθρον Πολιτισμού και Επιστήμης, ανοικτό σε πολίτες.

Ως παρακαταθήκη στο δικό του κοινό, τους πολίτες, δεσμεύοντας πολίτες και Δημοτικούς Αρχοντες να το αναγάγουν σε Ναό του, σε εκκλησία του Δήμου, όπου θα προσέρχονται για το βάπτισμα  στη γνώση και στην ομορφιά του Κόσμου.

Οι μαθητές των τμημάτων Μπαλέτου και Σύγχρονου χορού της Αξιούπολης του Δήμου Παιονίας συνεργάστηκαν για μια ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη διαδραστική ξενάγηση στο Μουσείο, προσφέροντας τη δυνατότητα  στους επισκέπτες να περιηγηθούν στους χώρους του, να ενημερωθούν για τα σπουδαία εκθέματα και να ψυχαγωγηθούν μέσα από την κινητική προσέγγιση των εκθεμάτων που ζωντανεύουν για να κερδίσουν το ενδιαφέρον όλων.

moyseio-axioupolis-polyxronidis-kelly(2)ΧΟΡΟΣ-ΕΡΜΗΝΕΙΑ:

ΜΗΣΙΟΥ ΒΙΚΤΩΡΙΑ-ΜΠΑΞΕΒΑΝΗ ΑΝΝΑ, ΠΑΠΑΣΤΑΙΚΟΥΔΗ ΕΥΑ, ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΣΑΟΥΛΗ ΜΑΡΙΑ, ΤΕΦΑ ΜΑΡΙΑ.

ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ-ΓΕΩΡΓΙΑ, ΒΑΒΔΙΝΟΥΔΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, ΘΕΟΔΩΣΙΑΔΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ, ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ ΜΑΡΙΑ, ΚΟΥΜΕ ΚΛΕΝΤΙΣΑ, ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΜΗΣΙΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ, ΜΠΕΚΙΑΡΗ ΣΜΑΡΑΓΔΑ, ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΧΡΥΣΑ, ΤΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ.

ΑΣΠΟΤΟΛΙΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ ΒΑΡΒΑΡΑ, ΓΚΟΥΝΤΕΝΟΥΔΗ ΜΙΧΑΕΛΑ, ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ ΧΡΥΣΑ, ΚΟΥΜΕ ΕΛΙΣΑΒΕΤ, ΚΤΕΝΙΔΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ, ΟΜΑ ΜΑΡΙΑ.

ΔΕΤΣΙΚΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΔΡΕΒΕΝΛΗ ΜΑΡΙΑ, ΚΑΛΑΙΤΖΙΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΤΡΑΠΕΖΑΝΙΔΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ, ΦΡΟΝΙΜΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ.

ΞΕΝΑΓΗΣΗ: ΓΟΥΡΓΟΥΛΗ ΕΛΕΝΗ

ΜΑΚΙΓΙΑΖ: ΚΟΥΡΤΙΔΟΥ

ΙΔΕΑ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΙΝΗΣΗΣ: ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ ΚΕΛΛΥ

Πηγή: ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σχολιάστε