My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Το Κουρμπάνι Στενημαχιτών στο Κιλκίς

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Στενημαχιτών «Άγιος Τρύφων» Κιλκίς πραγματοποίησε το καθιερωμένο πλέον Κουρμπάνι την πρώτη Κυριακή του Φεβρουαρίου, προς τιμήν του προστάτη αγίου των αμπελουργών, του Αγίου Τρύφωνα.

Το μεσημέρι του Σαββάτου 1 Φεβρουαρίου ξεκίνησαν οι ετοιμασίες και το βράσιμο του κρέατος, ενώ στον Ι. Ναό του Αγίου Δημητρίου πραγματοποιήθηκε αρτοκλασία, περιφορά της εικόνας του Αγίου και αγιασμός των καζανιών. Το απόγευμα της ίδια μέρας πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συλλόγου γλέντι όπου μοιράστηκε ζωμός και κρέας από το κουρμπάνι.

Την επόμενη μέρα και μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας μοιράστηκε στους πιστούς κουρμπάνι, άρτος και σταφύλια κατά το έθιμο. Έπειτα στην αίθουσα του Ι. Ναού του Αγίου Δημητρίου «Η Στενήμαχος» πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην οποία εξιστορήθηκε η ιστορία του εθίμου, καθώς και η σημασία που αυτό έχει για τους Στενημαχίτες. Επιπλέον, τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου παρουσίασαν χορούς από την περιοχή της βόρειας Θράκης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ.κ. Εμμανουήλ, ο βουλευτής Νομού Κιλκίς κ. Φραγγίδης Γ., ο Δήμαρρχος κ. Κυριακίδης Δ. καθώς και πλήθος κόσμου, μελών και φίλων του Συλλόγου, τους οποίους και ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για τη στήριξη και τη βοήθεια που πάντα προσφέρουν.

Τέλος, το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου έκοψαν την καθιερωμένη βασιλόπιτα τους, σε ένα γλέντι που έγινε στην ταβέρνα ο «Πλάτανος». Η τυχερή της βραδιάς βρέθηκε από το τμήμα ενηλίκων του συλλόγου, η κ. Μιχαηλίδου Σοφία που κέρδισε το φλουρί και στην οποία ευχόμαστε τύχη, χαρά και υγεία.

Πηγή: Δελτίο τύπου του συλλόγου «ο Άγιος Τρύφων» 

Σχολιάστε