My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Το ΚΚΕ Κιλκίς για τις εκλογές

Παρέμβαση ενόψει των δημοτικών εκλογών του Μαΐου, έκανε το Γραφείο της Τομεακής Επιτροπής Κιλκίς του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρονται τα εξής:

Μπροστά στις εκλογές της τοπικής διοίκησης το σκηνικό διαμορφώνεται με 4 υποψήφιους δημάρχους για το δήμο Κιλκίς, 5 για την Παιονία και πάνω από 8 για την περιφέρεια.  Μιλάμε για την αποθέωση της δημοκρατίας σε ότι αφορά τουλάχιστον την πληθώρα επιλογών δημάρχου, περιφερειάρχη, συμβούλων και προέδρων. Ωστόσο, τίθεται ένα ζήτημα αν ισχύει το ίδιο για τις θέσεις ή για τα προγράμματα. Χωρίς να υπάρχει πλήρη εικόνα για έντυπες θέσεις – τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές – μπορούμε από τοποθετήσεις γενικά αλλά και από τις θέσεις πολιτικές και κομματικές να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα.

kke-kilkis-laiki-syspeirosiΑπό τη θέση τους λοιπόν όλοι έρχονται να υπηρετήσουν το σύστημα που υπηρετούσαν τόσα χρόνια. Και για να γίνει αυτό πιο κατανοητό, οποιοσδήποτε από τα κόμματα της συγκυβέρνησης ή της αντιπολίτευσης που διεκδικεί την ψήφο του λαού, τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει; Πώς θα την αξιοποιήσει; Τι μέτρα θα πάρει για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων; Τι απαντήσεις μπορούν να δοθούν σε αυτά τα ερωτήματα μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό;

Μέσα στα πλαίσια αυτά, κυρίως, καλούνται πολιτικά να απαντήσουν υποψήφιοι επικεφαλής και σύμβουλοι. Εντούτοις, δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο ως τώρα. Απεναντίας, κυριαρχούν οι αοριστίες, και τα παχιά λόγια. Δεν είναι στους σκοπούς του άρθρου να απαντηθούν όσα επιμέρους θέτουν υποψήφιοι, και στο πως κρίνουν τους επικεφαλής με τους οποίους συμπορεύονται. Εξάλλου, δεν είναι πολιτικό επιχείρημα ότι κάποιος είναι ικανός, ότι θέλει να δουλέψει, ότι έχει όραμα, ότι αφουγκράζεται την κοινωνία, τους νέους και άλλα τέτοια φληναφήματα. Δεν έλειψαν από τον τόπο αυτό οι ικανοί. Το ζήτημα είναι στην υπηρεσία ποιας πολιτικής μπαίνει ο επικεφαλής, ο συνδυασμός, οι σύμβουλοι. Και στους καιρούς που ζούμε δεν υπάρχει πλέον «δεν ήξερα». Και σε αυτό είναι που πρέπει να απαντήσει πρώτα από όλα ο ίδιος ο λαός για να έχει κριτήριο ψήφου. Λέει για παράδειγμα ένας επικεφαλής από όλους να δώσουμε στο νοσοκομείο Κιλκίς την αίγλη που είχε κάποτε και δη η ορθοπεδική. Ή δεν ξέρει ο συγκεκριμένος σε ποια χώρα ζει και τι βιώνει ο λαός αναφορικά με τις υπηρεσίες υγείας εξαιτίας διαδοχικά των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που στήριξε ή κοροϊδεύει. Πολλοί επίσης μιλάνε στην Παιονία και στο Κιλκίς για ανάδειξη και ανάπτυξη διαφόρων καλλιεργειών (κάστανο, κρασί) στήριξη της τοπικής αγροτικής παραγωγής, δημιουργία γραφείων αγροτικής ανάπτυξης και άλλα τέτοια που χαϊδεύουν αυτιά. Δεν έχουν καταλάβει τι έγινε με την αγροτική παραγωγή της χώρας; Δεν πήραν είδηση ότι 20.000 αγρότες το χρόνο την πρώτη δεκαετία του αιώνα έφευγαν από τα χωράφια τους, όπως ούτε και την αύξηση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από χρόνο σε χρόνο. Δεν άκουσαν για τις ποσοστώσεις που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις υπογραφές των διαδοχικά των κυβερνήσεων που στήριζαν και στηρίζουν; Δεν τα ξέρουν; Τα ξέρουν, ωστόσο δημαγωγούν. Υπάρχουν και άλλα τέτοια διαμάντια στις εκθέσεις ιδεών των επικεφαλής και συμβούλων όλων των συνδυασμών. Δεν είναι σκοπός του πονήματος να εξαντλήσει τις τοποθετήσεις τους.

kke-kilkis-laiki-syspeirosi2Σε κάθε περίπτωση ο δήμαρχος και οι σύμβουλοι στο πλαίσιο αυτό θα κληθούν να εργαστούν. Θα το δεχτούν ή θα το αντιπαλέψουν; Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν μύρια όσα παραδείγματα για το τι έκαναν οι εκλεκτοί και μη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Εφάρμοσαν την αντιλαϊκή πολιτική σε τοπικό επίπεδο επιβάλλοντας πρόσθετους φόρους, αφήνοντας ανικανοποίητες λαϊκές ανάγκες όπως παιδικούς σταθμούς, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας (4 πέθαναν από τις πλημμύρες το χειμώνα στην Αθήνα) κ.α. Την εμπειρία αυτή ο λαός οφείλει να την αξιοποιήσει και ανάλογα να ψηφίσει στις εκλογές ΚΚΕ παντού.

Θα πει κάποιος υπάρχουν οι παρατάξεις που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αριστεροί αγωνιστές που θα αναχαιτίσουν την επίθεση με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών και άλλα τέτοια «αριστερά». Πέρα από ότι στελέχη του έχουν δώσει εξετάσεις είτε ως δήμαρχοι είτε ως συνδικαλιστές εφαρμόζοντας τον Καλλικράτη, πέρα από τις εγγυήσεις στο Τέξας και αλλού που έδινε ο αρχηγός τους υπάρχει και η ομολογία της Σακοράφα για την εφαρμογή του Καλλικράτη στη συζήτηση του νομοσχεδίου «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας υπουργείου Εσωτερικών». Τονίζει η κα Σακοράφα: «Εμείς έχουμε δεσμευτεί σε ένα νέο σχέδιο αναδιοργάνωσης του αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας (…) Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το σχέδιό μας σε κάθε περίπτωση έχει ένα χρόνο ωρίμανσης και εφαρμογής ικανό και αναγκαίο ώστε να μας επιβάλει μια υπεύθυνη και       τεκμηριωμένη αντιμετώπιση των πολλών μέχρι τώρα και αρκετών με το σημερινό νομοσχέδιο τροποποιήσεων, για να μπορέσει να λειτουργήσει κατ’ ελάχιστον ο “Καλλικράτης”. Όμως, αυτό παράλληλα μας επιβάλλει να αποτρέψουμε με κάθε τρόπο παρεμβάσεις που χειροτερεύουν ήδη προβληματικές διατάξεις του “Καλλικράτη” που αφορούν σε θέματα δημοκρατίας και διαφάνειας. (…)».

Κρατήσαμε αυτό το σκέλος της παρέμβασης γιατί αποτυπώνει την ουσία των θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το δικό τους σχέδιο λοιπόν, η δική τους εναλλακτική, έχει στόχο ορισμένες επιμέρους παρεμβάσεις – ίσως και ουσιαστικές – που όμως θα πατήσουν πάνω στην υπάρχουσα δομή του αστικού κράτους, που θα διορθώσουν τον «Καλλικράτη». Έτσι εξηγείται εύκολα αυτό που είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της: «…επικαλούμενη την αρχή της τοποθέτησής μου που ερμηνεύει τις στάσεις μας κατά τη συζήτηση του παρόντος νομοσχεδίου, εμείς επί της αρχής δηλώνουμε ότι δεν είμαστε καταρχήν αρνητικοί, θα περιμένουμε τις δικές σας τοποθετήσεις για να δούμε και την τελική μας στάση επιφυλασσόμενοι για τις παρεμβάσεις μας επί των άρθρων».

Και βεβαίως μετά από αυτή την παρέμβαση είναι απολύτως λογικό που ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης ζητά τις επιμέρους προτάσεις – αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για Συμπαραστάτη του Δημότη και Ελεγκτή Νομιμότητας (σ.σ. είχε γίνει αναφορά και στο άρθρο 45 από την Σ. Σακοράφα). Και λέει: «Θα ήθελα από την κυρία Σακοράφα τις προτάσεις για το συγκεκριμένο θέμα του ελεγκτή νομιμότητας και για το Συμπαραστάτη του Δημότη, να δω τι ακριβώς είναι αυτό το οποίο προτείνεται…».

Υπάρχουν τέλος και οι ναζιστές υποψήφιοι της Χρυσής Αυγής. Για το λαό η μόνη στάση απέναντι τους στις εκλογές είναι μαύρο όσο μαύρος, εγκληματικός και αρρωστημένος είναι ο ναζισμός. Ο λαός να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του ΚΚΕ απομονώνοντάς τους παντού. Να μην βρίσκουν χώρο να σταθούν. Υπάρχει και κάτι άλλο. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις (του αντικομουνιστή Μπαλτάκου) το ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε ότι η ντεμέκ αντισυστημική Χρυσή Αυγή είναι συστημική μέχρι το μεδούλι. Είναι γέννημα θρέμμα του συστήματος και ανάλογα με τις εξελίξεις την προωθούν ή την φρενάρουν. Συζητούν μαζί της. Είναι για γέλια κάθε αιτίαση ότι στην κυβέρνηση δεν γνώριζαν. Ένα ακόμα λοιπόν συμπέρασμα ότι ο αντικομουνισμός είναι νύχι κρέας με την επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα.

Το ΚΚΕ ξεκάθαρα τονίζει ότι επί της ουσίας υπάρχουν δύο στάσεις. Η μία σύμπλευσης-συμπόρευσης-εφαρμογής με την πολιτική της κυβέρνησης άρα εφαρμογής της πολιτικής της κεντρικής κυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο που εφάρμοζαν, εφαρμόζουν και θα εφαρμόζουν όλοι αυτοί που θυμήθηκαν τον απογαλακτισμό της τοπικής διοίκησης από τα κόμματα. Και η άλλη της εργατικής λαϊκής αντιπολίτευσης στην πολιτική σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο που τσακίζει τον λαό προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτή θα πάρει σάρκα και οστά μέσα από την ενίσχυση των ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ στους δήμους, στις περιφέρειες και στις Ευρωεκλογές.”

 

Σχολιάστε