My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

“Το Κιλκίς, χαβούζα της χώρας”!

*Νέα ανακοίνωση της παράταξης ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ.

Ο νομός Κιλκίς, ο φτωχός συγγενής της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, τείνει να γίνει και η χαβούζα της χώρας”, υπογραμμίζει η δημοτική παράταξη Κιλκίς ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ, μ` επικεφαλής τον Δημ. Αγαθόπουλο, σε νέα ανακοίνωσή της για την σχεδιαζόμενη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων στα όρια της ΒΙΠΕ Κιλκίς.

Τονίζοντας ότι “κανένας φορέας της τοπικής μας κοινωνίας δεν πρέπει να αδιαφορήσει για αυτό που πρόκειται να συμβεί”, η παράταξη επισημαίνει ότι η εν λόγω μονάδα σχεδιάζεται να εγκατασταθεί σε πολύ μικρή απόσταση από τους οικισμούς της περιοχής αλλά και στα όρια μίας Βιομηχανικής Ζώνης με 3000 εργαζόμενους.

Επίσης απορεί για το γεγονός ότι ενώ στο καταστατικό της ΒΙΠΕ υπάρχει η δέσμευση της μή εγκατάστασης βιομηχανιών βαριάς όχλησης, η διοίκησή της αδιαφορεί για την εγκατάσταση τέτοιου είδους βιομηχανικής μονάδας.

Η ανακοίνωση του ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ έχει ως εξής:

“Επανερχόμαστε στο θέμα που άρχισε να απασχολεί την τοπική κοινωνία, μετά την δημοσιοποίηση που κάναμε για την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, της επένδυσης από την εταιρεία “IN WASTE A.E” για την δημιουργία μονάδας επεξεργασίας επικίνδυνων και μη επικίνδυνων στερεών και υγρών αποβλήτων στα όρια της ΒΙΠΕ Κιλκίς.

Ένας νομός όπως το Κιλκίς, ο οποίος συνεχίζει να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις όλων των δεικτών που συνθέτουν την αναπτυξιακή πορεία ενός τόπου, τείνει τώρα να γίνει και η χαβούζα όλης της χώρας και όχι μόνο.

Να θυμίσουμε ότι ως Δημοτική Παράταξη “ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ”, στην σχετική επιφανειακή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, εξαρχής τοποθετηθήκαμε αρνητικά για λόγους ουσίας, όσον αφορά την ίδια την επένδυση και τι προβλέπει η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όσο και για το γεγονός ότι ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν γνωστοποιήθηκε στην διοίκηση της ΒΙΠΕ, ασχέτως εάν υπήρχε η υποχρέωση ή όχι, ούτε ενημέρωσε κανείς τις επιχειρήσεις που παράγουν ευαίσθητα προϊόντα όπως τρόφιμα, αλλά και για το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση αφενός προς τους Προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και αφετέρου προς τους κοινωνικούς φορείς του δήμου μας.

Η διοίκηση του Δήμου και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, ελαφρά τη καρδία, γνωμοδότησαν υπέρ της έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Λόγω του ότι,το τελευταίο διάστημα, υπήρξαν προβληματισμοί και ερωτηματικά όσο αφορά το είδος της επένδυσης, το μέγεθος, τα είδη που θα επεξεργάζεται, την διαχείριση των τελικών προϊόντων κ.ά, κρίνουμε αναγκαίο να γνωστοποιήσουμε στην κοινή γνώμη, συνοπτικά, όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά της εν λόγω επένδυσης.

Κανένας φορέας της τοπικής μας κοινωνίας δεν πρέπει να αδιαφορήσει για αυτό που πρόκειται να συμβεί.

Ο Νομός Κιλκίς περιβαλλοντικά, είναι ακόμη ένας σχετικά καθαρός νομός, διότι αφενός οι βιομηχανίες της περιοχής είναι χαμηλής όχλησης και αφετέρου οι καλλιέργειες στον πρωτογενή τομέα δεν έχουν την μεγάλη χημική επιβάρυνση των δυναμικών καλλιεργειών όπως σε άλλες περιοχές. Τα δεδομένα πιθανόν από εδώ και πέρα να αλλάξουν δραματικά εάν δεν αντιδράσουμε.

Η αρνητική μας στάση έγκειται και στο γεγονός ότι θα εγκατασταθεί σε πολύ μικρή απόσταση από τους οικισμούς της περιοχής αλλά και στα όρια μίας Βιομηχανικής Ζώνης με 3000 εργαζόμενους.

Επίσης απορούμε, πως είναι δυνατόν όταν στο καταστατικό σύστασης της ΒΙΠΕ Σταυροχωρίου υπάρχει η δέσμευση της μή εγκατάστασης βιομηχανιών βαριάς όχλησης, αδιαφορεί η Διοίκηση μέχρι σήμερα και επιτρέπει τέτοιου είδους βιομηχανική μονάδα, αυτού του μεγέθους, σε όμορο αγροτεμάχιο από τα όρια της ΒΙΠΕ, με επιδίωξη, όπως αναφέρεται στην μελέτη η εν λόγω επιχείρηση να έχει όλα εκείνα τα πλεονεκτήματα από την γειτνίασή της με τις υποδομές της βιομηχανικής ζώνης (Ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, βιολογικός, οδοποιϊα κ.ά). Πολύ περισσότερο όταν προσπαθούν να λειτουργήσουν εντός της ΒΙΠΕ ακόμη και βρεφονηπιακό σταθμό.”

Σχολιάστε