My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Το αφιέρωμα στη Πόντια Μάνα

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και «ανεσβζήγου αροθυμίας» ολοκληρώθηκε το διαδικτυακό αφιέρωμα, «Η Πόντια Μάνα του Πολιτισμού και της Γενοκτονίας», του Πολιτιστικού Συλλόγου Μέσων Αποστόλων Κιλκίς σε συνεργασία με τον Δήμο Κιλκίς την Τετάρτη 19 Μαΐου, ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Την εκδήλωση συντόνιζε η επιστημονική σύμβουλος του Δήμου Κιλκίς κ. Τσοτσάκη και έγινε με την πολύπλευρη συνδρομή του Αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Κοσμίδη

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτριος Κυριακίδης τόνισε ότι η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί ένα από τα μελανότερα σημεία της Παγκόσμιας Ιστορίας, που ζητάει δικαίωση και υπογράμμισε με έμφαση ότι η Πόντια Μάνα με τα στοιχεία που την χαρακτηρίζουν είναι μία από τις πολυτιμότερες εκφράσεις του Ποντιακού Πολιτισμού.

Τη σκυτάλη έλαβε ο Πρόεδρος του Π.Σ Μέσων Αποστόλων κ. Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης ο οποίος παρουσίασε τον ρόλο της Ελληνίδας Μάνας μέσα στη διαδρομή της Ελληνικής ιστορίας, διαγράφοντας και τα κύρια στοιχεία που χαρακτηρίζουν την Πόντια Μάνα, που είναι πρωταρχικά αυτά όλων των Ελληνίδων Μανάδων και στοιχεία επίσης που υιοθέτησε από τη μακραίωνη διαμονή της στον Πόντο.

Κεντρική ομιλήτρια του αφιερώματος ήταν η κυρία Παναγιώτα Ιωακειμίδου, φιλόλογος, συγγραφέας, δασκάλα οικουμενική της ποντιακής διαλέκτου, η οποία αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία, κατόρθωσε με ταξινομημένες, περιεκτικότατες πληροφορίες να δώσει στον ακροατή όλα τα απαραίτητα στοιχεία, για να κατανοήσει πλήρως τη συμβολή της Πόντιας Μάνας στον Πολιτισμό καθώς και την αξιοθαύμαστη δράση της και τα απερίγραπτά δεινά της στη διάρκεια της Γενοκτονίας.

Το αφιέρωμα που ακολούθησε και του οποίου την επιμέλεια και παρουσίαση είχε η υπεύθυνη Λόγου του Π.Σ Μέσων Αποστόλων κ. Θεοδωρίδου Θεοδώρα άρχισε με την παρουσίαση του οικισμού των Μέσων Αποστόλων και με τη συγκλονιστική συνέντευξη της μικρής Ελένης Αλμασίδου και της κ. Ζητηρίδου Ανατολής.

Το αφιέρωμα επίσης διάνθισαν κείμενα λογοτεχνικά, πεζογραφίας και ποίησης, λαογραφικά στοιχεία, που αναδείκνυαν τη συμβολή της Πόντιας Μάνας στον πολιτισμό και τα δεινά της στη Γενοκτονία καθώς και παραδοσιακή ποντιακή μουσική και σύγχρονη έντεχνη μουσική με θέμα πάντα την Μάνα

Οι συμμετέχοντες στα δρώμενα του αφιερώματος ήταν με τη σειρά παρουσίασης οι: Σταμπολίδης Βασίλης, Αναστασία Θεοδωρίδου, Μαριλένα Μιχαήλοβιτς, Ελένη Καλαιτζίδου, Αθανάσιος Πογέλης, Παναγιώτης Ηλιάδης, Δημήτρης Οταπασίδης.

Όλοι οι συμμετέχοντες, τιμής ένεκεν στην Πόντια Μάνα, φορούσαν τις παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές τις οποίες ευγενώς παραχώρησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πικρολίμνης Κιλκίς για τις ανάγκες γυρισμάτων του αφιερώματος, ενώ γυρίσματα για το αφιέρωμα έγιναν στο δάσος του Παλαιού Γυναικοκάστρου καθώς και στο εκκλησάκι της οικογένειας Κορωνίδη Δημητρίου.

Η συγκίνηση όλων ήταν έκδηλη κατά τη διάρκεια του αφιερώματος,

Το «παρών» έδωσαν μέλη και φίλοι του Συλλόγου καθώς και ομογενείς. Την εκδήλωση τίμησε ο Αντιπεριφεριάρχης κ. Βεργίδης Ανδρέας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Θωμαϊδης, ενώ ηχηρές ήταν οι απουσίες του πολιτικού κόσμου καθώς και των αιρετών -παρά το κάλεσμά τους στην εκδήλωση- που αποτελούσε και την κεντρική εκδήλωση του Δήμου, την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Οφείλαν τουλάχιστον ν’ απευθύνουν έναν χαιρετισμό, σ’ ένα αφιέρωμα για την Πόντια Μάνα, και να ζητήσουν μία δημόσια συγγνώμη.

Μετά τις ευχαριστίες του κ. Θεοδωρίδη, την εκδήλωση έκλεισε ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Κυριακίδης -μ’ έναν πραγματικά μεστωμένο, λαμπρό λόγο- κάνοντας ένα άκρως επιμελημένο απολογισμό του αφιερώματος, συγχαίροντας τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μέσων Αποστόλων και όλους τους συμμετέχοντες για την άρτια παρουσίαση και τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί και το καλύτερο Μνημόσυνο για την Πόντια Μάνα και όλες τις αδικοχαμένες ψυχές της Γενοκτονίας του Πόντου.

Ο,τι χρειαζόταν για την εκδήλωση τα είπε όλα η ευγένεια και το ήθος του Δημάρχου μας.

Δελτίο τύπου Πολιτιστικού Συλλόγου Μέσων Αποστόλων Κιλκίς

Σχολιάστε