My Twitter Feed

16 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

“Ζητούμενο το αυτοτελές τμήμα” -

Τρίτη, 9 Απριλίου, 2024

Τους στέλνουν πίσω σε Ειδομένη

Μαζικές και παράνομες επαναπροωθήσεις οικογενειών προσφύγων από τα περάσματα των ελληνοσκοπιανών συνόρων, ακόμη και από σημεία που δεν καλύπτονται με φράχτη, καταγράφουν οι ελληνικές αρχές το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή της Ειδομένης.

prosfyges-eidomeniΧαρακτηριστικό ήταν αυτό που έγινε το βράδυ της Τετάρτης όταν δεκάδες πρόσφυγες οδηγήθηκαν στο ελληνικό έδαφος από την περιοχή του Χαμηλού, αφού προηγουμένως έφτασαν στην ΠΓΔΜ με τη βοήθεια δουλεμπόρων.

Την ίδια ώρα οι ελληνικές διωκτικές αρχές επιχειρούν να περιορίσουν με κάθε τρόπο τις κινήσεις στην Ειδομένη, για να πετύχουν την εκκένωση του καταυλισμού.

Δουλέμποροι εξακολουθούν να οδηγούν αρκετούς απ’ αυτούς που βρίσκονται στην Ειδομένη σε περάσματα του φράχτη. Εισπράττουν μεγάλα χρηματικά ποσά και υπόσχονται «ασφαλές» ταξίδι, τουλάχιστον μέχρι τη Σερβία. Ωστόσο, πολλοί πρόσφυγες, παρότι πλήρωσαν, συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς της ΠΓΔΜ και με μία διαδικασία που έχει γίνει συνήθεια για το γειτονικό κράτος, παρότι επισήμως διαψεύδεται, επαναπροωθήθηκαν από περάσματα των συνόρων, για να βρεθούν πάλι στην Ειδομένη.

Η τελευταία μαζική επαναπροώθηση έγινε στην περιοχή του Χαμηλού, όπου είχε καταγραφεί πριν από δύο μήνες η μεγαλύτερη μαζική φυγή προσφύγων που κατέληξε σε φιάσκο. Κάτοικοι της περιοχής είδαν πρόσφυγες κρατώντας τα μωρά στην αγκαλιά τους να επιστρέφουν, διασχίζοντας το χείμαρρο, που αυτήν την περίοδο δεν έχει πολύ νερό. Όπως είπαν, τις προηγούμενες ημέρες κατάφεραν να φτάσουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ, όπου περπάτησαν αρκετά χιλιόμετρα, όμως συνελήφθησαν και με τη βία επέστρεψαν σε ελληνικό έδαφος.

Πηγή: makthes.gr

Σχολιάστε