My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Τι θα δούμε φέτος στο θερινό

Το ελληνικό σινεμά – μυθοπλασίας και τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) – θα έχει την τιμητική του στις προβολές του θερινού κινηματογράφου Κιλκίς “Δημήτρης Ζωηρός”. Ταυτόχρονα θα προβληθούν στη συνέχεια του καλοκαιριού, διαχρονικά αριστουργήματα όπως ο “Δικτάτορας” του Τσ. Τσάπλιν, οι “Μπανάνες” του Γ. Άλλεν, το “Νόημα της ζωής” των Μόντυ Πάιθονς κ.α.

THERINOS-kilkisΤο αναλυτικό πρόγραμμα προβολών του θερινού κινηματογράφου έχει ως εξής:

19 και 20 Ιουλίου “Μάθε παιδί μου γράμματα” – Ελλάδα, για όλες τις ηλικίες

Διάρκεια 95 λεπτά, Σενάριο-σκηνοθεσία: Θόδωρος Μαραγκός
Κοινωνική κωμωδία του 1981 σε σκηνοθεσία του Θεόδωρου Μαραγκού και πρωταγωνιστές τους Βασίλη Διαμαντόπουλο, Νίκο Καλογερόπουλο, Κώστα Τσάκωνα και Άννα Μαντζουράνη. Αποτελεί κοινωνική κριτική της μεταπολιτευτικής ελληνικής κοινωνίας, με τις έντονες ιδεολογικές αγκυλώσεις και παράλληλα την αδυναμία και την έλλειψη βούλησης από το ελληνικό κράτος να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό. Παράλληλα εξετάζεται και η εξάρτηση της ελληνικής εκπαίδευσης τόσο από σχήματα και νοοτροπίες του παρελθόντος όσο και από την εξουσία, της οποίας καλείται να γίνει φερέφωνο.

4 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1981: α’ γυναικείου ρόλου (Άννα Μαντζουράνη), α’ ανδρικού ρόλου (Βασίλης Διαμαντόπουλος), σκηνογραφίας και ειδικό βραβείο ερμηνείας (Νίκος Καλογερόπουλος).

22 και 23 Ιουλίου
“Η ημέρα των κουρούνων” (Le jour de corneilles) του Jean Christophe Dessaint, ταινία για παιδιά
ΓΑΛΛΊΑ, ΛΟΥΞΕΜΒΟΎΡΓΟ, ΚΑΝΑΔΆΣ, ΒΈΛΓΙΟ, 2012
Σκηνοθεσία/ Réalisation : Jean-Christophe Dessaint| Σενάριο / Scénario : Amandine Taffin, d’après le roman de Jean-François Beauchemin

Ο Courge ζει με τον πατέρα του, ένα τυραννικό γίγαντα που του απαγορεύει να βγει από το δάσος στο οποίο ζουν. Έχοντας πλήρη άγνοια της κοινωνικής πραγματικότητας, το αγόρι μεγαλώνει με μοναδική παρέα τα ήρεμα φαντάσματα που στοιχειώνουν το δάσος. Όλα αυτά μέχρι τη μέρα που αναγκάζεται να πάει στο κοντινότερο χωριό, όπου θα συναντήσει τη νεαρή Manon.
Η ταινία προβάλλεται σε συνεργασία με το σύλλογο “Φίλοι Ελληνοφωνίας και Γαλλοφωνίας Κιλκίς” και αποτελεί χορηγία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

24 και 25 Ιουλίου
Machuca του Andres Wood, Χιλή

Η ταινία εξιστορεί με αρκετή συγκίνηση την πνευματική ενηλικίωση τριών αρκετά διαφορετικών ηρώων, τοποθετώντας τους στην ιδιαίτερα τεταμένη πολιτική περίοδο του 1973 στη Χιλή.Η προσπάθεια ενοποίησης των δυο κόσμων, πέρα από τα πρακτικά της προβλήματα, έρχεται αντιμέτωπη και με την ανοιχτή κοινωνική σύγκρουση που συνταράζει τη χιλιανή κοινωνία, ενώ η ανατροπή του Αλιέντε, θα φέρει τους ήρωες μπροστά σε μια αδυσώπητη κοινωνική πραγματικότητα και ένα οδυνηρό βήμα ενηλικίωσης
Σενάριο: Ρομπέρτο Μπρόντσκι, Μαμουν Χασαν, Αντρές Γουντ | Παίζουν: Ματιας Κερ, Αριελ Ματελουνα, Μανουέλα Μαρτελι, Αλ. Κουπενχαϊμ, Φεδερικο Λουπι | Γλώσσα: Ισπανικά | Διάρκεια: 105΄| Φεστιβάλ Καννών

26 Ιουλίου
“Η νονά” του Στέλιου Κούλογλου, Ελλάδα
Ντοκιμαντέρ Έγχρωμη Διάρκεια: 105′
Παραγωγή: Ελληνική Σκηνοθεσία: Στέλιος Κούλογλου

Μερικά χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, μια άσημη φυσικός από την Ανατολική Γερμανία που δεν ενδιαφερόταν για την πολιτική, είναι η πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο. Ο δάσκαλός της στη μικρή πόλη όπου μεγάλωσε λέει ότι ήταν η πιο έξυπνη μαθήτρια που είχε ποτέ. Όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί της υποστηρίζουν ότι η «Μερκιαβέλι» ασκεί την εξουσία χωρίς ηθικούς φραγμούς, όπως δίδασκε ο Μακιαβέλι. Μια δημοσιογράφος που τη γνωρίζει καλά, λέει ότι χρησιμοποιεί μεθόδους νονάς της Μαφίας. H Γερμανίδα καγκελάριος κλήθηκε το 2008 να αντιμετωπίσει τη διεθνή οικονομική κρίση. Στον πειραματικό σωλήνα, οι χώρες του Νότου. «Aν έγραφα τώρα ένα βιβλίο για το δόγμα του σοκ», λεει η Ναόμι Κλάιν, «θα ήταν για την Ελλάδα». Πώς η Μέρκελ κατάφερε να επιβάλει τη γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη;

Τα δικαιώματα προβολής του ντοκιμαντέρ ευγενώς παραχωρήθηκαν από το Στέλιο Κούλογλου. Ευχαριστούμε θερμά.

27 Ιουλίου
Οι 4 εποχές του Leon του Pierre-Luc Granjon και Antoine Lanciaux, Γαλλία, ταινία για παιδιά

Στο μικρό βασίλειο του Εσκαμπέτ, ο Μπονιφάς ο παραμυθάς ζει μία ιστορία αγάπης με τη Βασίλισσα Ελοϊζ.
Τη στιγμή ακριβώς που πηγαίνει να τη ζητήσει σε γάμο, φτάνει η κόρη της για καλοκαιρινές διακοπές: Η πριγκίπισσα Μελί, συνοδευόμενη από τους καλύτερους της φίλους! Παρόλες τις συστάσεις της βασίλισσας, οι φίλοι της Μελί αποφασίζουν να στήσουν τη σκηνή τους στην όχθη της λίμνης και μάλιστα στους πρόποδες του Ιερού Όρους…

Η ταινία προβάλλεται σε συνεργασία με το σύλλογο “Φίλοι Ελληνοφωνίας και Γαλλοφωνίας Κιλκίς” και αποτελεί χορηγία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

29 και 30 Ιουλίου
“Ο μεγάλος δικτάτωρ”, με τον Τσάρλι Τσάπλιν
Αμερική, δραματική κομεντί 1940

«O Μεγάλος δικτάτωρ» είναι η πρώτη ομιλούσα και ηχητική ταινία του Τσάπλιν, δεκατρία χρόνια μετά την εισαγωγή του ήχου στις ταινίες. Είναι μια ανελέητη πολιτική σάτιρα για την άνοδο του Χίτλερ και του ναζισμού. Η ταινία απαγορεύτηκε από τους Χίτλερ, Μουσολίνι και Φράνκο, ενώ ήταν υποψήφια για 5 Όσκαρ. Η σκηνή που ο Τσάπλιν χορεύει μπαλέτο με την υδρόγειο θεωρείται σήμερα μια από τις σημαντικότερες στιγμές της κινηματογραφικής ιστορίας ενώ η ομιλία του κεντρικού ήρωα στο τέλος της ταινίας, όπου ο δημιουργός έμμεσα εκφράζει το όραμα του για την ανθρωπότητα, επίσης μνημονεύεται για το ανθρωπιστικό της μήνυμα. Ο Τσάπλιν είχε την ιδέα για τη δημιουργία της ταινίας όταν ένας φίλος του επισήμανε τη φυσική ομοιότητά του με τον Χίτλερ.
Το διαχρονικότερο ίσως μανιφέστο ανθρωπισμού που έγινε ποτέ .

1 Αυγούστου
¨Πωλείται ζωή”, Ελλάδα, ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου

Το “Πωλείται Ζωή” εξετάζει την μεγαλύτερη αγορά νερού του κόσμου που έχει στηθεί στην Χιλή. Εκεί όπου οι υδάτινοι πόροι της χώρας δεν ανήκουν στο κράτος αλλά σε ιδιώτες και μία εταιρεία μπορεί να είναι ιδιοκτήτης ενός ολόκληρου ποταμού και να κατέχει ποσότητα νερού ίση με το Βέλγιο. Εκεί, όπου το νερό έχει μετατραπεί από δημόσιο αγαθό ζωής σε ιδιοκτησία, και ένα «δικαίωμα νερού» μπορεί να κοστίζει όσο ένα σπίτι.

Σενάριο, Σκηνοθεσία, Επιτόπια έρευνα: Γιώργος Αυγερόπουλος

Συντονισμός, Επιμέλεια Έρευνας: Άγγελος Αθανασόπουλος / Έρευνα & Οργάνωση θέματος: Μανώλης Φυλακτίδης, Γεωργία Ανάγνου / Οργάνωση – Διεύθυνση Παραγωγής: Αναστασία Σκουμπρή / Διευθυντής Φωτογραφίας: Γιάννης Αυγερόπουλος Μία παραγωγή της SMALL PLANET για τη ΕΡΤ © 2009 – 2010

Τα δικαιώματα προβολής του ντοκιμαντέρ ευγενώς παραχωρήθηκαν από το Γιώργο Αυγερόπουλο.Ευχαριστούμε θερμά.

Η προβολή πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Θερινό Φεστιβάλ Μουσικής και Τεχνών Κιλκίς Summer Music and Art Festival of Kilkis

3 Αυγούστου
“Φασισμός Α.Ε”, Ελλάδα, ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου

Σκηνοθετική επιμέλεια : Άρης Τριανταφύλλου, υπεύθυνος παραγωγής Θάνος Τσάντας και στη δημοσιογραφική έρευνα συμμετείχαν ο Λεωνίδας Βατικιώτης και ο Αποστόλης Φωτιάδης. Τη μουσική του ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε έγραψαν ο Ερμής Γεωργιάδης και το συγκρότημα Last Drive.

Θέλουμε να σας διηγηθούμε μικρές, άγνωστες ιστορίες από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του φασισμού και τις διασυνδέσεις του με τα οικονομικά συμφέροντα κάθε εποχής. Θα ταξιδέψουμε από την Ιταλία του Μουσολίνι, στην Ελλάδα της κατοχής, του εμφυλίου και της δικτατορίας και από τη ναζιστική Γερμανία του Χίτλερ στο σήμερα. Το ντοκιμαντέρ συνεχίζει στα βήματα του Debtocracy και του Catastroika, όπου περιγράφηκαν τα αίτια της κρίσης χρέους, οι επιπτώσεις του μνημονίου, η κατάλυση της δημοκρατίας και το ολοκληρωτικό ξεπούλημα της χώρας.

Ενας υπουργός που χοροπηδά φωνάζοντας ναζιστικά συνθήματα, εμπνευσμένα από τον Γκέμπελς. Μια ομάδα εφοπλιστών που χρίζει, διά βίου, επίτιμο πρόεδρο έναν αιμοσταγή δικτάτορα. Ενας τραπεζίτης που χρηματοδοτεί τάγματα τραμπούκων και εκτελεστών για να δολοφονούν απεργούς και συνδικαλιστές. Εφημερίδες που επιχειρούν να επιβάλουν ό,τι πιο σκοτεινό και σκουληκιασμένο γέννησε ο 20ός αιώνας.

Η προβολή πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Θερινό Φεστιβάλ Μουσικής και Τεχνών Κιλκίς Summer Music and Art Festival of Kilkis

4 και 5 Αυγούστου
“Η εαρινή σύναξη των αγροφυλάκων” του Δήμου Αβδελιώτη,
Ελλάδα 1999, 178 λεπτά
Κοινωνική ταινία εποχής
ΜΟΥΣΙΚΗ: Αντόνιο Βιβάλντι (1678-1741)

Στην ταινία οι εποχές (μεταφερόμαστε στη Χίο του 1960), έχουν ακόμα το χρώμα τους και πολύ περισσότερο, ο άνθρωπος δεν είναι αποκομμένος από αυτές, αλλά αποτελεί μέρος τους. Νοιώθει την εναλλαγή τους, ζει τα πλεονεκτήματα της καθεμιάς, αλλά και εκμεταλλεύεται τα μειονέκτηματά τους. Οι κάτοικοι της κοινότητας του Θολοποταμίου δεν έχουν αποκοπεί από τη φύση όπως ο σημερινός άνθρωπος, αλλά είναι τμήμα της, πορεύονται μαζί, γιατί γνωρίζουν καλά ότι ζωή έξω από τη φύση ισοδυναμεί με ευθανασία, όπως γνωρίζουν και έχουν αποδεχτεί, ότι η δική τους πορεία είναι ευθεία, και όχι κυκλική όπως του χρόνου. Αλλά εδώ έγκειται το μεγαλείο και το μυστικό τους, αφού έχοντας επίγνωση της θνητότητας και τις μη επιστροφής τους σε προηγούμενη ηλικία -σε αντιπαραβολή με την αθανασία και το ξαναγέννημα της φύσης-, ζουν, χαίρονται, απολαμβάνουν.

“Η παράδοση συνεχίζει να ζει όταν τη φυλάνε οι άνθρωποι, όχι όπως το φως στο καντήλι σε μια γωνία, αλλά όταν με αυτή ανάβουν μια καινούργια φωτιά… Σέβομαι τους δασκάλους για να παίρνω δύναμη. Δεν ξεχνώ τον κόσμο των νεκρών, το παρελθόν μας. Αυτό είναι η παράδοση για μένα. Είμαστε πάνω σε ένα τεράστιο σύμπαν, που πρέπει να το εκτιμήσουμε, να του δώσουμε αξία, για να το απολαύσουμε.

Χρειάζεται να παλεύεις για αυτό που αγαπάς. Χρησιμοποιώ την ηθογραφία όχι για να αποκωδικοποιήσω τη φύση, τα ήθη ενός μικρόκοσμου, αλλά για να βρω την ομορφιά που είναι σε αντίστιξη με το άσχημο, τον πόνο της απώλειας… Το θέμα είναι να μην εξαφανίζεται το καλό.”
Δήμος Αβδελιώτης

6 Αυγούστου
“Μπανάνες” του Γούντι Άλλεν
Σκηνοθεσία: Woody Allen
Σενάριο: Woody Allen, Mickey Rose

Μια πολύ ευχάριστη ταινία που μέσα από την απροκάλυπτη σάτιρα καταφέρνει τόσο τον προβληματισμό όσο και το ανεξέλεγκτο γέλιο.

Ο Φίλντιν Μέλις , ένας μοναχικός και αδέξιος Νεοϋρκέζος, ερωτεύεται τη Νάνσι, μια πολιτική ακτιβίστρια. Πηγαίνει σε πορείες και προσπαθεί με διάφορους τρόπους να την πείσει ότι αξίζει την αγάπη της, αλλά η Νάνσι τον απορρίπτει καθώς θέλει κάποιον με μεγαλύτερες ηγετικές ικανότητες. Ο Φίλντιν πηγαίνει στο Σαν Μάρκος, ένα μικροσκοπικό κράτος της Λατινικής Αμερικής που κυβερνάται από έναν σκληρό δικτάτορα. Επικρατεί αναταραχή, ο Φίλντιν τάσσεται στο πλευρό των ανταρτών και καταφέρνει τελικά να γίνει πρόεδρος της χώρας. Όταν επιστρέφει στις Η.Π.Α. για να κλείσει κάποιες εμπορικές συμφωνίες, ξανασυναντά τη Νάνσι, η οποία αυτή τη φορά τον ερωτεύεται.

7 και 8 Αυγούστου
“Ο πίνακας” ( Le tableau) του Jean-Francois Languionie, μια ταινία για όλες τις ηλικίες
ΓΑΛΛΊΑ-ΒΕΛΓΙΟ, 2011
Σκηνοθεσία : Jean-François Laguionie
Σενάριο : Anik Le Ray | Γραφιστικά / Graphiste: Jean Palenstjin, Jean-François Laguionie, Rémi Chayé, Julien Bisaro Έγχρωμο / Couleur, 35 mm, 76΄

Ένας πύργος, ανθισμένοι κήποι και ένα απειλητικό δάσος είναι αυτά που άφησε ημιτελή ένας Ζωγράφος, για άγνωστους λό­γους. Σε αυτόν τον πίνακα ζουν τρία είδη ηρώων: οι Toupins που είναι τελείως ζωγραφισμένοι, οι Pafinis στους οποίους λείπουν μερικά χρώματα και οι Reufs που είναι απλά σκίτσα.
Η ταινία προβάλλεται σε συνεργασία με το σύλλογο “Φίλοι Ελληνοφωνίας και Γαλλοφωνίας Κιλκίς” και αποτελεί χορηγία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

9 Αυγούστου
“Από νωρίς το πρωί” (De bon matin),2011 |
Γαλλία / Βέλγιο | 91′

Είναι Δευτέρα πρωί και ο Paul Wertret πηγαίνει στη δουλειά του. Είναι υπεύθυνος διαχείρισης λογαριασμών σε μια τράπεζα. Φτάνει, όπως το συνηθίζει, ακριβώς στις 8 η ώρα, βγάζει ένα ρεβόλβερ και σκοτώνει δύο από τους προϊσταμένους του. Έπειτα κλείνεται μέσα στο γραφείο του. Όση ώρα περιμένει την αστυνομία να έρθει, ο Paul, που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν ένας συνηθισμένος άνθρωπος, ξαναβλέπει κάποια κομμάτια της ζωής του καθώς και τα γεγονότα που τον οδήγησαν να διαπράξει το διπλό έγκλημα.

Η ταινία προβάλλεται σε συνεργασία με το σύλλογο “Φίλοι Ελληνοφωνίας και Γαλλοφωνίας Κιλκίς” και αποτελεί χορηγία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

10 Αυγούστου
“Το νόημα της ζωής” MONTY PYTHON’S THE MEANING OF LIFE
του Τέρι Τζόουνς
με τους Γκρέιαμ Τσάπμαν, Τζον Κλιζ, Έρικ Άιντλ, Τέρι Γκίλιαμ, Τέρι Τζόουνς, Μάικλ Πάλιν, Σάιμον Τζόουνς, Κάρολ Κλίβελαντ, Πατρίτσια Κουίν

Ποιο είναι το νόημα της ζωής; Μήπως είναι η εργασία; Μήπως η μάθηση; Η οικογένεια; Ο πλούτος; Και τι κάνουμε όταν ο θάνατος μας χτυπά την πόρτα; Η ταινία προσπαθεί να δώσει μια απάντηση στα βασανιστικά ερωτήματα: ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε, έχει η ζωή μας κάποιο νόημα ή όλα είναι μάταια; Αλλά… περιμένετε! Εδώ δεν πρόκειται για καμιά φιλοσοφική πραγματεία! Εδώ πρόκειται για τους Monty Python, που με το θεότρελο, άσεμνο χιούμορ τους, δεν αφήνουν τίποτα όρθιο! Σατιρίζουν μέχρι τελικής πτώσεως όλους τους κοινωνικούς περιορισμούς που μας εμποδίζουν να χαρούμε την ομορφιά της ζωής…

Με νεότερο δελτίου τύπου θα ανακοινωθούν οι ταινίες που θα προβληθούν έως το τέλος Αυγούστου.

Σας περιμένουμε όλους και σας υποσχόμαστε μικρές εκπληξούλες τα δροσερά βράδια του καλοκαιριού.

 

Σχολιάστε