My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

ΤΕΧΝΗ: Διαγωνισμός ποίησης και Σεφέρης

Τοβράδυ του περασμένου Σαββάτου 30 Ιουνίου, ολοκληρώθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς ο 17ος Πανελλήνιος Ποιητικός Διαγωνισμός ‘’Κούρος Ευρωπού’’ της ΤΕΧΝΗΣ του Κιλκίς, με την απονομή των Βραβείων και Επαίνων στους διακριθέντες στη φετινή διοργάνωση.

Της απονομής προηγήθηκε το εξαιρετικό αφιέρωμα στο Γιώργο Σεφέρη, με τίτλο  ‘’Είναι παντού το ποίημα’’. Οι εισηγήτριες Ζωή Σαμαρά, Αφροδίτη Σιβετίδου και Μαρία Λιτσαρδάκη, όλες καθηγήτριες στο Α.Π.Θ., αναφέρθηκαν στο έργο του Γιώργου Σεφέρη και ιδιαίτερα στο έργο του ‘’Κίχλη’’, στη φιλοσοφία του, στο μεστό λόγο του, στην προχωρημένη και τολμηρή του σκέψη, σε όλα όσα τον κατέταξαν στη χορεία των μεγάλων του πνεύματος και με τα οποία επάξια κατέκτησε το βραβείο Νόμπελ.

Τις εισηγήσεις συνόδευε και απόδοση αποσπασμάτων από το έργο του Σεφέρη, από μέλη της Θεατρικής Σκηνής της ΤΕΧΝΗΣ. Ταυτόχρονα προβάλλονταν στην οθόνη φωτογραφίες του ποιητή και της οικογένειάς του. Το αφιέρωμα σκηνοθέτησε ο ευρηματικός  Παύλος Δανελάτος.

Ακολούθησε η απονομή των Βραβείων και Επαίνων του διαγωνισμού, ενώ της απονομής προηγούνταν σχολιασμός της ποιητικής συλλογής του διακριθέντος, από μέλη της Κριτικής Επιτροπής, και απόδοση ενός ή δύο ποιημάτων τους.

Η Κριτική επιτροπή για φέτος απένειμε:

   Το 1ο Βραβείο στην ποιητική συλλογή με τίτλο ‘’Διαθήκη’’ και ψευδώνυμο ‘’Έκτωρ’’, που ανήκει στον κ. Χάρη Μελιτά, από την Αθήνα.

   Το 2ο Βραβείο στην ποιητική συλλογή με τίτλο ‘’Αρχιτεκτονικές στίχου’’ και ψευδώνυμο ‘’Αμφιλύκη’’, που ανήκει στην κ. Νίκη Βλάχου, από τη Λαμία.

   Το 3ο Βραβείο στην άτιτλη ποιητική συλλογή, με το ψευδώνυμο ‘’Ιφιγένεια’’, που ανήκει στην κ. Σοφία Μπεκιώτη, από τη Λάρισα.

    Έπαινο στην ποιητική συλλογή με τίτλο ‘’Λυρική Εποποιία’’ και ψευδώνυμο ‘’Κίρκη’’, που ανήκει στην κ. Παναγιώτα Διέννη, από το Χαλάνδρι Αθηνών.

   Έπαινο στην άτιτλη ποιητική συλλογή, με το ψευδώνυμο ‘’Ρω’’, που ανήκει στην κ. Ειρήνη Ρηνιώτη, από τον Πειραιά.

   Έπαινο στην άτιτλη ποιητική συλλογή, με το ψευδώνυμο ‘’Λαομαρδόνιος’’, που ανήκει στον κ. Γιώργο Αμπατζίδη, από την Πάτρα.

Έτσι έπεσε και η αυλαία του 17ου Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού ‘’Κούρος Ευρωπού’’ της ΤΕΧΝΗΣ, ενός θεσμού καταξιωμένου, για τον οποίο μπορεί να επαίρεται η πόλη μας, μιας πρωτοβουλίας που φέρνει σε επικοινωνία το μικρό ακριτικό Κιλκίς με όλη την Ελλάδα, αλλά και Έλληνες του εξωτερικού.

Σχολιάστε