My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Τα 30 χρόνια κι η Αιωνιότητα

floridis-panagiotisΤου Παναγιώτη Φλωρίδη.


Κάποιες εφημερίδες διατηρούν μια μόνιμη στήλη με πρωτοσέλιδες ειδήσεις περασμένων δεκαετιών. Στο νομό μας παρόμοια στήλη έχει ο τοπικός “ΜΑΧΗΤΗΣ”, με πρωτοσέλιδα 30 ετών.

Μια απλή ματιά αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι τα 30 χρόνια δεν είναι τίποτα μπροστά στην Αιωνιότητα! Τα ίδια ζητήματα που απασχολούσαν τον τόπο πριν 30 και πλέον χρόνια, τα ίδια αυτά είναι και σήμερα στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων. Με σοβαρή προοπτική, δυστυχώς, να παραμείνουν το ίδιο επίκαιρα και μετά από άλλα 30 χρόνια από σήμερα… Αν ταξιδέψει κανείς στο Διάστημα και επιστρέψει μετά από 30 χρόνια, θα πιστέψει ότι δεν έλειψε ούτε μια μέρα απ’ το Κιλκίς!

Είναι περιττή μια ακόμη απαρίθμηση των χρόνιων αιτημάτων του τόπου μας. Είναι χρήσιμη όμως η επισήμανση μιας επαναλαμβανόμενης παραμέτρου, που πάντα είναι η αιτία της κακοδαιμονίας μας. Είναι αυτό το “κάτι” που συμβαίνει πάντα “την τελευταία στιγμή” και ακυρώνει κάθε προσπάθεια. Εχουμε και λέμε, εντελώς ενδεικτικά.

Α) Το 1999 ο Γ. Φλωρίδης ως υφυπουργός Εσωτερικών, στην αίθουσα της πρώην Νομαρχίας, εξάγγειλε καταχειροκροτούμενος την δρομολογηθείσα μετατροπή των Δίδυμων Καπναποθηκών σε Δημοτικό Θέατρο Κιλκίς. Εξήγγειλε και το διασφαλισθέν κονδύλιο: ένα δισ. δραχμές. Δίγο αργότερα, στον ανασχηματισμό, ο Γ. Φλωρίδης άλλαξε υπουργείο και κάποιες ενδοκυβερνητικές τριβές “βύθισαν” το φάκελλο στα βαθειά. Οι “Δίδυμες” έκτοτε ρημάζουν με προοπτική φυσικά, να καταρρεύσουν.

Β) Το πολύπαθο κτίριο του ΤΕΙ Κιλκίς, κάποια στιγμή ήταν έτοιμο να στεγάσει τους σπουδαστές του. Προέκυψε όμως η υπαγωγή του ΤΕΙ Κιλκίς, από το μητρικό ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, στο ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα τις Σέρρες. Η μεταστέγαση των σπουδαστών “κόλλησε” αφού το κτίριο ακόμη ανήκει στο ΤΕΙ Θεσαλονίκης! Κάποια στιγμή προέκυψε αιφθνίδιος ανασχηματισμός και ο Γ. Γεωργαντάς ανέλαβε υφυπουργός Παιδείας. Δώρο Θεού για το ΤΕΙ μας. Κι ενώ η υπόθεση αλλαγής ιδιοκτηρίας του κτιρίου ήταν προ των πυλών… προέκυψαν οι εκλογές και η υπόθεση (ξανά) κόλλησε.

Γ) Ο Προαστιακός για σύνδεση με Θεσσαλονίκη είναι αίτημα ετών. Η πιο κοντινή στη Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα νομού, δεν έχει προαστιακή σύνδεση. Την ίδια ώρα Προαστιακό απέκτησε ακόμη και η μακρινή Λάρισα! (λειτουργεί ήδη). Κάποια στιγμή ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ανακοίνωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις και υπάρχει δέσμευση από τον (τότε) Υπουργό Μιχ. Χρυσοχοΐδη για υλοποίηση του έργου. Πάλι όμως προέκυψε ο… δαίμων των εκλογών. Και πάλι στο μηδέν.

Δ) Η οδική σύνδεση Κιλκίς-Θεσσαλονίκης έχει ήδη γίνει επιτυχημένο ανέκδοτο. Κάποια στιγμή τα πράγματα προχώρησαν και για το τμήμα Ν. Σάντα-Θεσσαλονίκη βρέθηκαν τα κονδύλια. Το έργο κόλλησε στις απαλλοτριώσεις. Και αυτές όμως “μπήκαν στο αυλάκι”. Η αργοπορία όμως και (πάλι) οι εκλογές, έφεραν το πρόβλημα της συγκρότησης του Συμβουλίου για τους Περιβαλλοντικούς Ορους (ΚΕΣΠΑ). Με τα πολλά ο αρμόδιος Υπουργός Π. Λαφαζάνης δεσμεύθηκε ότι πολύ σύντομα θα συγκροτήσει το ΚΕΣΠΑ και το έργο θα (ξανά) ξεκινήσει. Εν τω μεταξύ όμως η “υπερήφανη διαπραγμάτευση” καταλήγει σε μια συμφωνία πολύ πιο αιματηρή απ’ όλα τα Μνημόνια. Και ο Λαφαζάνης, αν φανεί αντάξιος του… εαυτού του, πολύ πιθανόν να αποχαιρετήσει τον Υπουργό θώκο. Οπότε… πάλι φρένο στο δρόμο…

Υπάρχουν κι άλλα πολλά που χάνονται “στο τσακ” από αστάθμητους παράγονες. Πιθανόν να χρειάζεται ένα τοπικό Μνημόνιο μεταξύ των κατά καιρούς αιρετών μας. Μια καταγραφή δηλαδή των ζητημάτων και και μια συμφωνία ότι όλοι, ανεξαρτήτως παρατάξεων, κυβερνήσεων κλπ, θα κατευθύνουν τις προσπάθειές τους προς τα εκεί.

Διαφορετικά, μετά από 30 χρόνια πάλι θα μας φαίνεται ότι “δεν πέρασε μια μέρα”.

Γεροί να ’μαστε!

Άρθρο στην ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σχολιάστε