My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Τα παράπονα για δήμαρχο

Για «απαράδεκτη συμπεριφορά δημάρχου σε συνεδρίαση ΔΣ» κάνει λόγο η δημοτική παράταξη Κιλκίς «Συμμετέχω».

Στη σχετική ανακοίνωση που υπογράφουν ο επικεφαλής Δημ. Αγαθόπουλος κι οι δημ. Σύμβουλοι της παράταξης, Λένα Αναστασιάδου και Αλέξης Σεϊτανιώτης, αναφέρονται τα εξής:

«Στην τελευταία διαδικτυακή συνεδρίαση του Δ.Σ Κιλκίς, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγο καθυστερημένα, λόγω των εορτών του Πάσχα, ετέθησαν  από τους Δημοτικούς Συμβούλους μια σειρά θεμάτων εκτός ημερησίας διάταξης, που αφορούσαν την ενημέρωση που προηγήθηκε από την πλευρά του Δημάρχου, όσο και για τρέχοντα ζητήματα σε διαφορές περιοχές του Δήμου.

            Ο μεγαλύτερος από άλλες φορές αριθμός ερωτήσεων και τοποθετήσεων από τους συμβούλους,  παρεμβαίνοντας στην διαδικασία, προκάλεσε την αντίδραση του Δημάρχου κατηγορώντας τους ότι με αυτό τον τρόπο χρονοτριβούν παρατείνοντας αναιτιολόγητα τις συνεδριάσεις του Δ.Σ, την στιγμή που για κάποια από αυτά  θα μπορούσαν να απευθυνθούν στους υπηρεσιακούς παράγοντες ή στους αντίστοιχους αντιδημάρχους.

            Πέραν του ότι τέτοιου είδους τοποθετήσεις, τείνουν να υποκαταστήσουν και να υποτιμήσουν  τον ρόλο του Προέδρου του Δ.Σ, ήταν εύλογη η αντίδραση συμβούλων διότι ο τρόπος,  το ύφος και η συμπεριφορά ήταν πέρα και έξω από τον θεσμικό του ρόλο. Αυτό το υπεροπτικό και αρκετές φορές αλαζονικό ύφος προσβάλει την υπόσταση των συμβούλων, με τις όποιες υπερβολές τους και υποβαθμίζει τον δημόσιο διάλογο.  Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο κάθε Δημοτικός Σύμβουλος, ο οποίος μεταφέρει ανησυχίες και ερωτήματα συμπολιτών του,  έχει την διακριτική ευχέρεια να επιλέξει ο ίδιος που θα πρέπει να απευθυνθεί και με ποιόν τρόπο για τα θέματα που τον απασχολούν.

            Οι δημόσιες συνεδριάσεις του Δ.Σ είναι το μοναδικό βήμα των συμβούλων  για να επικοινωνήσουν τις δραστηριότητες τους και το ενδιαφέρον τους για τα τοπικά δρώμενα, όποια μορφή και αν έχουν, διότι δεν διαθέτουν τον επικοινωνιακό μηχανισμό, που αφειδώς χρησιμοποιούν κάποιοι με την παλαιοκομματική λογική του ‘’κατόπιν ενεργειών μου’’. Επίσης οι δημόσιες παρεμβάσεις προκαλούν και δημόσιες απαντήσεις και δεσμεύσεις, οι οποίες έχουν άλλη βαρύτητα και αξία, τις οποίες κάποιοι πιθανόν και θα ήθελαν να αποφύγουν.

            Σε ένα υπερσυγκεντρωτικό και δημαρχοκεντρικό σύστημα λειτουργίας των δημοτικών οργάνων, το οποίο απαξιώνει από μόνο του τον ρόλο και τις δυνατότητες παρέμβασης των συμβούλων στον τρόπο λήψης των αποφάσεων, δεν είναι δυνατόν να του στερείται το ελάχιστο δικαίωμα να απευθύνεται δημόσια και να ζητά  δημόσια δεσμεύσεις και απαντήσεις.  

            Εάν ο χρόνος που ‘’σπαταλάται’’ κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων του Δ.Σ θεωρείται περιττός,  διότι η διοίκηση  τις όποιες αποφάσεις μπορεί να τις πάρει ούτως ή άλλως μέσα από τις διορισμένες επιτροπές, για τους Δημ Συμβούλους οι συνεδριάσεις του Δ.Σ είναι ο ζωτικός τους χώρος για τον δημόσιο λόγο.                                  

Όπως επίσης παρατηρείται το φαινόμενο να μην δίνονται απαντήσεις σε συγκεκριμένα θέματα που καίνε ή σε συγκεκριμένους συμβούλους που ‘’ενοχλούν’’. Συγκεκριμένα και διαχρονικά δεν δόθηκαν ακόμη απαντήσεις σε μια σειρά ζητήματα που χρονίζουν και δεν υπάρχουν στην ατζέντα για την δρομολόγησή  τους.

Π.χ δεν δίνεται απάντηση τι σχεδιάζει ο Δήμος για την ολοκλήρωση της επέκτασης στα δυτικά της πόλης από τον κόμβο εισόδου από Θεσσαλονίκη μέχρι τα παλαιά νεκροταφεία, εάν δεν επιλυθεί το πρόβλημα με την  εφαρμογή του  νόμου  στην  διαχείριση των νεκροταφείων.

Δεν υπήρξε απάντηση σε ερώτηση για την πορεία και τις προθέσεις για την συνέχιση των εργασιών στο κουφάρι του κολυμβητηρίου, το οποίο χρονίζει εδώ και 15 χρόνια.

Δεν δόθηκε απάντηση, στο γιατί δεν συμπεριελήφθησαν στα έργα ανάπλασης της λίμνης Δοϊράνη, οι δρόμοι προσβασιμότητας στα ιστορικά μνημεία του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και τι προβλέπεται για αυτούς.

Δεν δίνεται απάντηση για τις ενέργειες που έχει κάνει ο Δήμος ώστε να ξεκινήσει η δρομολόγηση κατασκευής του έργου της οδικής σύνδεσης Λιθότοπου – Ποντοκερασιάς.

Δεν υπήρξε ποτέ αναφορά σε ερωτήσεις που αφορούσαν το ενδιαφέρον του Δήμου για μία προγραμματική Σύμβαση με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ , όσον αφορά την αξιοποίηση του Βοτανικού Κήπου.

Δεν απαντήθηκε το ερώτημα συμβούλων, ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την  αξιοποίηση της περιοχής των ‘’χιλίων δένδρων’’ κ.α.

Όπως επίσης, για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, από τον διάλογο που προηγήθηκε ή από τις προτάσεις που κατατέθηκαν, δεν πάρθηκε καμία υπόψη και το εισηγητικό κείμενο δεν άλλαξε ούτε κατά ένα ‘’και’’.

Εν κατακλείδι, ο ελεύθερος ανοικτός Δημόσιος διάλογος σε ευήκοα ώτα  είναι η τέχνη της Δημοκρατίας.»

Σχολιάστε