My Twitter Feed

20 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Τα μηνύματα του Οκτωβρίου

Της Βούλας Κεχαγιά.


Ο Οκτώβριος παραδοσιακά είναι ένας ενδιαφέρων μήνας ως προς τα πολιτικά πράγματα.

Θεωρητικά δε, χθες Κυριακή, εάν δεν είχε πέσει στο κεφάλι του ΣΥΡΙΖΑ ο «κεραυνός» των ευρωεκλογών, μπορεί και να είχαμε εκλογές. Τα γεγονότα ανέτρεψαν τους σχεδιασμούς και οι κάλπες ήρθαν με τον καύσωνα και όχι με τα πρωτοβρόχια.

Τέλος πάντων. Πέρυσι ολόκληρος ο Οκτώβριος κύλησε με το μυστήριο που συνόδευε τις περικοπές στις συντάξεις, τις οποίες η κυβέρνηση Τσίπρα κατάφερε τελικώς να αποφύγει, αφαιρώντας το συγκεκριμένο μέτρο από τον προϋπολογισμό του 2019. Η διάσωση επετεύχθη με την τότε αξιωματική αντιπολίτευση (ΝΔ) να ισχυρίζεται πως ο Τσίπρας αντάλλαξε τις συντάξεις με το Μακεδονικό.

Οσο για τον Πολ Τόμσεν, που ισχυρίζεται πως ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμούσε τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% (για να μην πάρει μέτρα λιτότητας), μάλλον ξεχνά πως ήταν το ΔΝΤ και οι εμμονές του που φόρτωσαν στη χώρα το 1% των περικοπών στο Ασφαλιστικό (δηλαδή τις μειώσεις στις συντάξεις για το 2019) και άλλο 1% για το 2020 με τη μείωση του αφορολόγητου. Μάλλον για να συνετίσουν την τότε κυβέρνηση, που κατά τους ισχυρισμούς του επέμενε στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αν και σαφώς χαμηλότερα από αυτά που είχαν συμφωνήσει οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις.

Εντάξει, τα αυτιά μας έχουν εξασκηθεί στις… κορώνες του Mr Blue Eyes… Το θέμα τώρα είναι ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το 2020. Τα πρωτογενή πλεονάσματα, με απόφαση της νέας διακυβέρνησης, παραμένουν ανέπαφα και απομένει να φανεί το πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων για την επόμενη χρονιά. Κάποιοι υποστηρίζουν πως εάν ο προϋπολογισμός είναι light και δεν περιλαμβάνει και επιδρομή από… άγριες μέλισσες, τότε υπάρχει κρυφός σχεδιασμός για πρόωρες εκλογές τον Φεβρουάριο αμέσως μετά την προεδρική εκλογή και κυρίως πριν από την ολοκλήρωση του εγχειρήματος ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σενάριο που δύσκολα μπορεί να πατήσει σε μια στέρεη βάση, εάν σκεφθεί κανείς πως οι θεσμοί διαπιστώνουν ήδη δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2020 ύψους 1 δισ. ευρώ! Θα φανεί. Στο μεταξύ ο Οκτώβριος έχει ένα πρόσθετο ενδιαφέρον αναφορικά με τις ρυθμίσεις που θα περιλάβει η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για την ψήφο των ομογενών. Η «γαλάζια» διακυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί τη διαφαινόμενη αδυναμία να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 200 ψήφους για να περάσει, ιδίως όταν οι ενδείξεις από το ΜέΡΑ25 είναι πως το κόμμα Βαρουφάκη στέκεται αρνητικά και το ΚΙΝΑΛ προσέρχεται στη συζήτηση θετικά μεν, αλλά με δύο βουλευτές του να αντιστέκονται.

Άρθρο στο ΕΘΝΟΣ

 

 

 

 

Σχολιάστε