My Twitter Feed

20 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Τα “Μαρτυρικά” φώτισαν Μνήμες της Μικρασίας

Οι λυχνίες της Ορθόδοξης παράδοσης φώτισαν με  τεκμηριωμένο λόγο τις μνήμες της Μικράς Ασίας στα ‘’Μαρτυρικά 2022’’, την πρώτη επιστημονική ημερίδα, που έλαβε χώρα το Σάββατο 26 Νοεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς, με διοργανωτική μέριμνα της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου.

Στην εκδήλωση επιχειρήθηκε η σύνδεση του ελληνισμού, μέσω της φιλοσοφικής διάστασης των προσωκρατικών στοχαστών, και του χριστιανισμού στην αγιοτόκο Μικρά Ασία με εισηγήσεις καθηγητών του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ στη βάση της διαχρονικής συνεισφοράς του Μικρασιατικού ελληνισμού στην Παιδεία και στον Πολιτισμό ενώ αναλύθηκαν θεολογικές πτυχές και ιστορικά στοιχεία σχετικά με τη ζωή και το έργο των Αγιομαρτύρων της Μικράς Ασίας και τις λατρευτικές τελετουργίες της περιοχής.

Τις εργασίες της ημερίδας χαιρέτησε ο Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος  υπογραμμίζοντας ότι τα ‘’Μαρτυρικά’’ ανοίγουν το δρόμο της σκέψης και του προβληματισμού πάνω σε σύγχρονα θέματα, γνωστού όντως ότι το παρελθόν πάντα βρίσκεται μπροστά μας και ποδηγετεί το παρόν και το μέλλον μας.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης τόνισε ότι ο Μικρασιατικός ελληνισμός είναι το θεμέλιο της πολιτισμικής μας ταυτότητας καθώς στον πυρήνα του αποτυπώνονται οι λατρευτικές μας  εκδηλώσεις, τα έθιμα και η λαογραφία μας, τα μνημεία λόγου και παράδοσης, γι’ αυτό και κάθε νέα μαρτυρία για το λαμπρό ιστορικό  παρελθόν γίνεται αποδεκτή σαν μια αχτίδα που ζεσταίνει την ανθρώπινη ιστορική μνήμη. Αναφέρθηκε στη βιωματική σχέση των πρώτων Κιλκισιωτών προσφύγων με το κομπόδεμα των αναμνήσεών τους από τις παραστάσεις της ευτυχισμένης ζωής στον Μικρασιατικό Πόντο στην Θράκη, στην Καππαδοκία, τις θλιβερές εικόνες της εξόδου από τις χαμένες πατρίδες και από την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα ενώ συμπλήρωσε ότι  οι πρόσφυγες συνέβαλαν στην θρησκευτική, οικονομική και πολιτιστική αναγέννηση του νεοελληνικού κράτους, χάρη στην αξιοσύνη και στην εργατικότητά τους.

Χαιρετισμό στις εργασίες της επιστημονικής ημερίδας απηύθυναν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς, ο βουλευτής Γιώργος Φραγγίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης.

Δελτίο τύπου από Δήμο Κιλκίς

Σχολιάστε