My Twitter Feed

20 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

“Τα εμβόλια σώζουν ζωές”

Συνέντευξη στην εκπομπή «Εδώ και τώρα», στον ρ/σ 102 FM της ΕΡΤ 3, έδωσε ο βουλευτής νομού Κιλκίς του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Φραγγίδης, τονίζοντας σtα κύρια σημεία της τα εξής:

Τα εμβόλια σώζουν ζωές

Υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που αμφισβητούν την ύπαρξη του ιού ή τη βαρύτητα της πανδημίας ή την αναγκαιότητα των εμβολίων. Τα εμβόλια σώζουν ζωές. Πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να κάνουν το εμβόλιο. Ακόμα κι αν νοσήσουν, τα πράγματα θα είναι πολύ πιο εύκολα. Έτσι συνέβη και στην περίπτωσή μου. Το πρώτο σύμπτωμα μου παρουσιάστηκε την Τρίτη το βράδυ και ήταν πυρετός 37.9. Την  Τετάρτη όλη μέρα δεν είχα τίποτα και το βράδυ έκανα πάλι πυρετό 38.0.  Έκανα δύο selftests που βγήκαν θετικά. Ενημέρωσα άμεσα τον ΕΟΔΥ και έκανα επιπλέον μοριακό έλεγχο, που επιβεβαίωσε το θετικό αποτέλεσμα. Τώρα είμαι σε καραντίνα για ένα δεκαήμερο, δηλαδή μέχρι το Πάσχα, αν και από την Τετάρτη το βράδυ και μετά δεν έχω κανένα σύμπτωμα. Η περίπτωσή μου αποδεικνύει, ότι μέχρι να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού και να υπάρξει μια ανοσία, θα πρέπει να είμαστε άκρως προσεκτικοί, γιατί ο ιός είναι πονηρός και ανθεκτικός και μπορεί να μεταλλάσσεται ώστε να επιβιώνει σε διάφορες συνθήκες. Μην ξεχνάμε ότι καθημερινά βλέπουμε περιπτώσεις συνανθρώπων μας, που δεν καταφέρνουν να  κερδίσουν τη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό. Το φετινό Πάσχα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Για την απαγόρευση της κυκλοφορίας εκτός νομού και τα προβλήματα στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις ασθενών προς ιδιώτες γιατρούς και ιδιωτικές μονάδες υγείας

Θα πρέπει να κάνουμε και αυτή τη θυσία. Στην περιφέρεια, οι υγειονομικές δομές δε μπορούν να αντέξουν μεγάλο αριθμό περιστατικών με κορωνοϊό. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος με τις μετακινήσεις να μεταφερθούν περιπτώσεις ασυμπτωματικών και να δημιουργηθεί πρόβλημα στις δομές. Όταν πρόκειται για μετακινήσεις ασθενών για  επίσκεψη σε ιδιώτη γιατρό, διαγνωστικό κέντρο ή ιδιωτική δομή υγείας, ο γιατρός  ή η ιδιωτική δομή που θα δώσει τη σχετική γνωμάτευση έχει την ευθύνη και θα πρέπει ο πολίτης, εφόσον έχει τέτοια ανάγκη, να μπορεί να μετακινείται.

Υποψίες κινεί ητροπολογία της κυβέρνησης για το ακαταδίωκτο των μελών των  επιτροπών που γνωμοδοτούν για τον κορωνοϊό

Οι  τρεις επιτροπές, δηλαδή η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊούCovid-19, η Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα και εννοείται ότι λειτουργούν μέσα σε επιστημονικό πλαίσιο. Βεβαίως, κανείς επιστήμονας δεν πρέπει να διώκεται για την γνώμη και την άποψή τουκι εμείς δεν πρέπει να ζητάμε να μας πει κάθε επιστήμονας ποια είναι η προσωπική του γνώμη.Όμως τα πράγματα εδώ είναι λίγο διαφορετικά.Για παράδειγμα, στην Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊούCovid-19, τα μέλη δεν είναι μόνο γιατροί αλλά και πολιτικό προσωπικό, κυβερνητικό προσωπικό, υπάρχουν δύο Γενικοί Γραμματείς, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ. Πρόκειται δηλαδή για προσωπικό, που δεν είναι αυστηρά ιατρικό. Δημιουργείται λοιπόν η υποψία,ότι ενδεχομένως η κυβέρνηση με την τροπολογία για το ακαταδίωκτο των μελών των εν λόγω επιτροπών να θέλει κάτι να αποκρύψει. Ορίζεται, μάλιστα, ότι τα μέλη των επιτροπών δεν εξετάζονται, δηλαδή δεν καλούνται ως μάρτυρες στα δικαστήρια. Για μένα, θα ήταν πιο σωστό για ορισμένα βασικά ζητήματα, όπως η απόφαση για γενικό  lockdown, η επιτροπή να γνωμοδοτεί και να ενημερώνει την αρμόδια επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.Καταλήγοντας, γενικά η επιστημονική άποψη πιστεύω ότι δεν πρέπει να διώκεται, όταν μάλιστα πρόκειται για μέλη επιτροπών που ο χαρακτήρας τους είναι καθαρά γνωμοδοτικός.Στις εν λόγω επιτροπές όμως υπάρχει και προσωπικό της κυβέρνησης, γεγονός που σε συνδυασμό με την ταχύτητα της διαδικασίας που επέλεξε η  κυβέρνησηνα φέρει την τροπολογία, δείχνει την αμηχανία της και τη θεωρώ λαθεμένη.

Η κυβέρνηση ανοίγει τον τουρισμό χωρίς επαρκή προετοιμασία

Πέρασε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα 14 μηνών από την εμφάνιση της πανδημίας. Μετά μάλιστα και την εμπειρία της περσινής τουριστικής σεζόν, έχουν φανεί πια τα προβλήματα στο χώρο του τουρισμού. Η κατάσταση στην τουριστική αγορά είναι και επισφαλής και αμφίσημη.Στους τουριστικούς προορισμούς δεν έχει γίνει τίποτα από το περσινό καλοκαίρι για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών. Δεν είναι καλά οργανωμένες από άποψη ιατρικού προσωπικού αλλά και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Το άλλοθέμα που είναι σημαντικό,γιατί εμπεδώνει το αίσθημα ασφάλειας της χώρας στο εξωτερικό, είναι ο εμβολιασμός των εργαζόμενων στον τουρισμό. Αν και είναι μέσα στις αναφορές του Υπουργού, μέχρι τώρα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.  Ακόμα και να αρχίσει τώρα ο εμβολιασμός, με το δεδομένο ότι χρειάζονται δύο δόσεις, θα χρειαστεί ένας μήνας ή και περισσότερο, δηλαδή θα φτάσουμε Ιούνιο, ίσως και  Ιούλιο. Αυτό δείχνει ότι δεν είμαστε καλά οργανωμένοι. Ανοίγουμε μεν αλλά με αποφάσεις,θα έλεγα, «του ποδαριού». Ακόμα και τα υγειονομικά πρωτόκολλαπου φέτοςείναι αναβαθμισμένα,για να είναι αποτελεσματικά στην εφαρμογή τους, πρέπει εκείνοι που θα τα εφαρμόζουν να έχουν εκπαιδευτεί πάνω σ’ αυτά. Να γνωρίζουν, για παράδειγμα, πώς να διαχειριστούν έναν τουρίστα που ενδεχομένως να νοσήσει, όπως και τα μέλη της οικογένειάς του. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, αισιοδοξούμε ότι φέτος θα είναι μια χρονιά καλύτερη από την περσινή για τον τουρισμό, όμως σε καμία περίπτωση δε θα φτάσει ούτε το 50% του 2019.Επίσης, πρέπει να προχωρήσουν γρήγοραοι συμφωνίες ανάμεσα στην Ελλάδα και σε χώρες που έχουν καλό ποσοστό ασφάλειας σε σχέση με την πανδημία του  κορωνοϊού, όπως το Ισραήλ, η Αμερική, η Σερβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ώστε οι πολίτες αυτών των χωρών να μπορούν να έρχονται με άνεση στην Ελλάδα. Όλα αυτά είναι προβλήματα που μας κάνουν να διατηρούμε επιφυλάξεις ως προς το πόσο επιτυχής θα είναι αυτή η χρονιά σε σχέση με την προηγούμενη και οπωσδήποτε οργανωτικά βρίσκεται πίσω από τις ανάγκες της εποχής.

Χωρίς ενίσχυση και οργάνωση παραμένουν οι χερσαίες πύλες εισόδου στη Β. Ελλάδα

Στη Βόρεια Ελλάδα, θα πρέπει να ανοίξουν όλες οι χερσαίες πύλες εισόδου στη χώρα, όχι όπως πέρυσι, που ήταν μόνο δύο ανοιχτές, ο Προμαχώνας και η Κρυσταλλοπηγή. Στο Κιλκίς, οι Εύζωνοι, η μεγαλύτερη χερσαία πύλη εισόδου, δεν φαίνεται να ανοίγει και φέτος. Επιπλέον, τα σημεία εισόδου στη χώρα για τον οδικό τουρισμό θα πρέπει να είναι ενισχυμένα σε προσωπικό που θα διεξάγει τον υγειονομικό έλεγχο και να δίνεται  μεγάλη προσοχή, ώστε να αποφευχθούν τα περσινά φαινόμενα με τα πλαστά πιστοποιητικά μοριακού ελέγχου. Όσοι τουρίστες εισέρχονται στην Ελλάδα θα πρέπει είτενα είναι εμβολιασμένοι είτε να έχουν από μια πιστοποιημένη αρχή αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών. Επίσης να γίνονται πολλά rapidtests. Δυστυχώς, και στον τομέα του οδικού τουρισμού δεν είμαστε καλά οργανωμένοι.

Σχολιάστε