My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Τα απίστευτα “προβλήματα” της Νορβηγίας

*Επιστολή αναγνώστη του ΚΙΛΚΙΣ24.

Η ακόλουθη ιστορία είναι απολύτως αληθής και αφορά τα οικονομικά “προβλήματα” που αντιμετωπίζει η Νορβηγία.

Στις αρχές, λοιπόν, του καλοκαιριού συνήλθε η νορβηγική Βουλή προκειμένου να συζητηθεί το “πρόβλημα” του σημαντικού πλεονάσματος που παρουσιάζει ο κρατικός προϋπολογισμός, καθώς και ο κίνδυνος που ενέχει για την ανατίμηση του εγχώριου νομ ίσματος (νορβηγική κορώνα) και οι επιπτώσεις που θα είχε μία τέτοια ανατίμηση για τις εξαγωγές της χώρας. Η πρόταση του κυβερνώντος κόμματος ήταν να χαρισθούν οι φόροι σε όλους τους πολίτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) για το δεύτερο εξάμηνο του 2012, προκειμένου να μην συσσωρευθούν επιπλέον έσοδα στον ήδη “προβληματικό” πλεονασματικό προϋπολογισμό.

Να σημειωθεί πως το φορολογικό σύστημα της Νορβηγίας προβλέπει άμεση φορολόγηση “στην πηγή” του εισοδήματος ενός πολίτη, χωρίς να καλείται στο τέλος του έτους – ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή – να πληρώσει κάποιον άλλον φόρο. Αν για παράδειγμα, ένας υπάλληλος αμείβεται από μία εταιρεία με 1.000 ευρώ κάθε μήνα, το ποσοστό φόρου που του αναλογεί αποδίδεται αυτομάτως στο κράτος. Άλλο ενδιαφέρον σημείο για την “τραγική” πλεονασματική οικονομία της Νορβηγίας είναι πως τα τελευταία χρόνια το κράτος χαρίζει το φόρο του μήνα Δεκεμβρίου, σαν ένα “δώρο” προς τους πολίτες, αφού στο νορβηγικό κράτος λεφτά όντως υπάρχουν.

Η νορβηγική Αριστερά αντέδρασε στην πρόταση του κυβερνώντος κόμματος, υποστηρίζοντας ότι αν χαρίζονταν οι φόροι του υπόλοιπου έτους, το επιπλέον εισόδημα οι πολίτες θα το ξόδευαν κατά κύριο λόγο σε ταξίδια – στους Νορβηγούς αρέσει πολύ να ταξιδεύουν – και ξενύχτια, με αποτέλεσμα τα λεφτά να μην επιστρέφουν στο κράτος. Η πρόταση της Αριστεράς ήταν οι πολίτες να συνεχίσουν να καταβάλλουν τους φόρους και τα χρήματα αυτά να διατεθούν ως δωρεά σε μία άλλη χώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα.

Αφού, λοιπόν, δεν πάρθηκε καμία απόφαση εντός του κοινοβουλίου για τον “πονοκέφαλο” των πλεονασμάτων, η κυβέρνηση έθεσε το ζήτημα σε ηλεκτρονικό δημοψήφισμα ενώπιον του νορβηγικού λαού, καλώντας τον να αποφασίσει ο ίδιος για το αν θέλουν να πληρώσουν τους φόρους του υπόλοιπου έτους ή όχι.

Το αποτέλεσμα; Το 72% ψήφισε ώστε να μην χαρισθούν οι φόροι στους Νορβηγούς πολίτες, αλλά να συνεχίσουν να τους πληρώνουν κανονικά και τα χρήματα αυτά να δοθούν ως δωρεά σε μία άλλη χώρα και επιλέχθηκε τελικά να χτιστούν νοσοκομεία στο Βιετνάμ.
Βεβαίως, αν διηγείτο κάποιος την ιστορία αυτή σε έναν συνηθισμένο Έλληνα, η – πιθανότερη – απάντηση που θα λάμβανε θα ήταν “είναι ηλίθιοι αυτοί οι Νορβηγοί”. Οι υπόλοιποι ας αναρωτηθούμε ποιοι είναι οι ηλίθιοι, τελικά.

Ένας φίλος αναγνώστης

Σχόλια
2 Σχόλια to “Τα απίστευτα “προβλήματα” της Νορβηγίας”
  1. Ο/Η Λούκυ Λούκ λέει:

    Μου είπε χθές ένας καλός φίλος : “Το ζήτημα της λειτουργίας και της ανάπτυξης των χωρών ανα τον κόσμο δεν είναι κανένα άλλο, παρα ζήτημα επιπέδου της κουλτούρας των ανθρώπων τους”.
    Το εντυπωσιακό παράδειγμα της Νορβηγικής κοινωνίας αποτελεί ένα απο τα ελάχιστα δείγματα ανώτερου επιπέδου κουλτούρας παγκοσμίως. Τί εννοούμε όμως με το όρο “ανώτερο επίπεδο κουλτούρας”; Η απάντηση είναι τόσο απλή, όσο και το αυγό του Κολόμβου. Οργανώνεται με τέτοιον τρόπο το εκπαιδευτικό σύστημα, ώστε να εδραιωθεί στους ανθρώπους σταδιακά η μοναδική πεποίθηση-συνείδηση, πως κάθε ενέργεια που κάνουν ατομικά, οφείλει να εξυπηρετεί πρωτίστως ένα και μοναδικό στόχο. Το κοινωνικό και το οικουμενικό καλό. Απλό μέν, δύσκολο στην πράξη για τον περισσότερο κόσμο δέ. Ομως όπως το αυγό του Κολόμβου για να σταθεί όρθιο πρέπει να σπάσουμε την μία κορυφή του, έτσι και στην αρχή της δημιουργίας μιας ανώτερης κουλτούρας πρέπει να σπάσουμε τα δεσμά με οτιδήποτε κρατά δεμένη την προσπάθεια για μιά κοινωνία που να σκέφτεται κυρίως κοινωνικά-συλλογικά. Ενώ ο άνθρωπος είναι απο την φύση του ένα κοινωνικό όν δεν παύει να έχει μέσα του το στοιχείο του ατομικού ανταγωνισμού. Αν η παιδεία είναι έτσι οργανωμένη ώστε αυτό το στοιχείο να το μετατρέψει σε άμιλλα-συναγωνισμό προς όφελος του συνολικού καλού και κατ’ επέκταση και του ατομικού, τότε το παράδειγμα της Νορβηγίας δεν θα αποτελεί μιά εξαιρετική περίπτωση. Ετσι μπορούμε να κατανοήσουμε το πόσο δίκαιο είχε αυτός ο φίλος που σαν απόσταγμα της λογικής σκέψης, είπε την μεγαλύτερη αλήθεια για το πού βρίσκεται το κλειδί, για να χτιστεί ένας ευτυχισμένος κόσμος.

  2. Ο/Η Θείος Αδάμ λέει:

    Οι έξυπνοι Νορβηγοί για να μπορέσουν να γίνουν αυτό που είναι έχουν αποφασίσει:
    Τα μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου να τα διαχειρίζονται οι ίδιοι. Τα κέρδη, όταν δημιουργούνται καταστάσεις όπως αυτές που περιγράφει το άρθρο, επενδύονται είτε σε χρυσό για να έχουν οι επόμενες γενιές – αν τύχει και ζοριστούν – ή σε δωρεές σε άλλες χώρες. Ton βασιλιά τον έχουν γραμμένο και παρόλο που έχει το δικαίωμα να ορίζει αυτός πρωθυπουργό και κυβέρνηση η κυβέρνηση που ορίζει είναι αυτή που ψηφίζει το κοινοβούλιο που εκλέγει κάθε 4 χρόνια ο λαός με το σύστημα της ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ.
    Οι έξυπνοι Νορβηγοί επίσης, σε τρία δημοψηφίσματα είπαν όχι στην ένταξη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και φυσικά δεν καταστράφηκαν ούτε τόλμησε να παίξει κάποιος μαζί τους γιατί είναι ενωμένοι. Γι όποιον πει πως δεν έχουν Τουρκία δίπλα τους θα του πω πως έχει δίκαιο ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ. Δεν ξέρουμε πόσο ρόλο θα έπαιζε ο φόβος (που λέγετε Τουρκία ή αγορές) που μας πουλάνε για τις επιπτώσεις που θα έχουμε αν φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση αν ήμασταν ενωμένοι. Εγώ πιστεύω πως αυτά που μας λένε για να μας φοβίσουν θα ήταν φούμαρα και δε θα μας πείραζε κανείς.
    Οπότε ας συνεχίσουμε να κοιτάμε την πάρτη μας και όλα θα στρώσουν μετά το 3012.

Σχολιάστε