My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Ριζική αναθεώρηση ΚΑΠ

  • syriza-agrotesΕν κρυπτώ και τελευταία στιγμή η κυβερνητική ανακοίνωση για την κατανομή των άμεσων ενισχύσεων στα πλαίσια της νέας ΚΓΠ 2014 -2020
  • Η κατανομή των ενισχύσεων σε συνδυασμό με την γενικότερη κυβερνητική πολιτική είναι αντίθετη στο συμφέρον των μικρομεσαίων αγροτών και δεν υπηρετεί την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας
  • Αναγκαίος ο πολιτικός και κοινωνικός αγώνας για ριζική αναθεώρηση της ΚΓΠ

Αυτά υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του, το  Τμήματος Αγροτική Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη γνωστοποίηση από πλευράς υπουργού Αγροτικής ανάπτυξης της κατανομής των άμεσων ενισχύσεων στα πλαίσια της νέας ΚΓΠ.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

“Μόλις μια εβδομάδα πριν την καταληκτική ημερομηνία, ο υπουργός και χωρίς καμιά διαβούλευση με τους αρμόδιους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς ανακοίνωσε την κατανομή των άμεσων ενισχύσεων στα πλαίσια της νέας ΚΓΠ 2014 -2020.

 

Οι εν κρυπτώ αποφάσεις της τελευταίας στιγμής για ένα τόσο σημαντικό θέμα  που αφορά το σύνολο του αγροτικού κόσμου και όχι μόνο,  αφενός προσδίδουν απίστευτη προχειρότητα και αφετέρου εγκυμονούν κινδύνους. Δεδομένου ότι η νέα ΚΑΠ είναι πλήρως εναρμονισμένη στις νεοφιλελεύθερες δοξασίες της ΕΕ μειώνοντας  σημαντικά τις άμεσες ενισχύσεις και την συνολική στήριξη για τον πρωτογενή τομέα, αποτελεί αδήριτη  ανάγκη η δίκαιη και αποτελεσματική κατανομή των ενισχύσεων.

 

Η πρόταση όμως της κυβέρνησης:

  • δεν διασφαλίζει την αναδιανομή των πόρων σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών
  • δεν συμβάλλει στην αντιστροφή της  εγκατάλειψης της γης
  • δεν υπηρετεί τον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό και τις κλαδικές πολιτικές για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας
  • δεν συμβάλει στην άρση των περιφερειακών ανισοτήτων

 

Αντίθετα διαιωνίζει τον επιδοματικό χαρακτήρα των ενισχύσεων και σε συνδυασμό με την γενικότερη κυβερνητική πολιτική οδηγεί στην καταστροφή και εγκατάλειψη ολόκληρων παραγωγικών κλάδων  και των συνδεδεμένων με αυτούς μεταποιητικών μονάδων.  

 

Τέλος, αγνοεί τις έτσι κι αλλιώς πενιχρές δυνατότητες της νέας ΚΓΠ για δικαιότερη αναδιανομή των ενισχύσεων  υπέρ των μικρών και μεσαίων αγροτών.  

 

Ως ΣΥΡΙΖΑ είμαστε ριζικά αντίθετοι στην αντιπαραγωγική και χωρίς στόχευση κατανομή των ενισχύσεων που επιτείνουν την εγκατάλειψη της παραγωγικής διαδικασίας, την ερήμωση της υπαίθρου και την αύξηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου για τα αγροτικά προϊόντα.

 

Δεσμευόμαστε στον πολιτικό και κοινωνικό αγώνα για ριζική αναθεώρηση της ΚΓΠ με στόχο την αύξηση των προϋπολογισμού για τη γεωργία, στήριξη του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών με τιμές πάνω από το κόστος παραγωγής, την αντιστροφή της εγκατάλειψης της αγροτικής παραγωγής και τη ριζική ανακατανομή των πόρων υπέρ των μεσογειακών προϊόντων και των μικρομεσαίων αγροτών.”

Σχολιάστε