My Twitter Feed

19 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Ξεπουλούν το ΑΔΜΗΕ

Απ` το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς λάβαμε το ακόλουθο δελτίο τύπου:

Pylones-deiΗ κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή το νομοσχέδιο για το ξεπούλημα του 66% του ΑΔΜΗΕ, δηλαδή του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Στοχεύουν, μέσα από διαδικασίες – εξπρές, να ξεπουλήσουν μέσα σε λίγες ημέρες στρατηγική εθνική υποδομή που στήθηκε ύστερα από θυσίες δεκαετιών του ελληνικού λαού. Το δίκτυο μεταφοράς εκπροσωπεί ένα ανυπολόγιστο κεφάλαιο. Είναι ό,τι οι αρτηρίες για τον ανθρώπινο οργανισμό: 

* 11.000 χιλιόμετρα εναέριων γραμμών υψηλής τάσης, καθώς και υπόγειων και υποβρύχιων καλωδίων υψηλής τάσης που συνδέουν όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και την Ελλάδα με τις γειτονικές χώρες.Ο ΑΔΜΗΕ είναι η ραχοκοκαλιά της ΔΕΗ και του ηλεκτρικού συστήματος της Ελλάδας, τεράστια δημόσια περιουσία με τρέχουσα εμπορική αξία 8 δισ. ευρώ, που μεταφράζεται σε:

* 221 υποσταθμούς και κέντρα υψηλής τάσης και τρία εθνικά κέντρα ελέγχου ενέργειας που διασφαλίζουν την αξιόπιστη και ασφαλή μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας, από τον τόπο της παραγωγής της, εκεί όπου καταναλώνεται.

Ο ΑΔΜΗΕ είναι στρατηγική εθνική υποδομή – θεμέλιο της εθνικής άμυνας και της ασφάλειας της χώρας. Είναι στρατηγική υποδομή για την οικονομική και παραγωγική ανάπτυξη της χώρας και για την εξασφάλιση ηλεκτρικής ενέργειας του ελληνικού λαού.

Η κυβέρνηση έχει τονίσει πως η εκποίηση του ΑΔΜΗΕ είναι «πιλότος» για το ξεπούλημα της υπόλοιπης ΔΕΗ (ορυχεία, εργοστάσια, δίκτυα διανομής). Ουσιαστικά, αν ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ, παύει να υπάρχει δημόσια ΔΕΗ. Η Goldman Sachs έχει καθορίσει το μάξιμουμ της αγοραίας τιμής για τον ΑΔΜΗΕ, από 1,5 δισ. ευρώ επίσημη αξία παγίων, υποτιμάται χρηματιστηριακά στα 700 εκατ. ευρώ, για να ξεπουληθεί το πολύ 300-320 εκατ. ευρώ!

Ο ελληνικός λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει από αυτό το πλιάτσικο της ιδιωτικής κερδοσκοπίας στη δημόσια επιχείρηση. Έχει όμως να χάσει τα πάντα. Ο ιδιώτης στρατηγικός επενδυτής έναν μόνο στόχο θα έχει, τη μεγιστοποίηση του κέρδους.

Οι δαπάνες του ΑΔΜΗΕ σήμερα καλύπτονται αποκλειστικά από τους καταναλωτές χωρίς την παραμικρή συμμετοχή του Δημοσίου. Αντιθέτως, τα κέρδη του ΑΔΜΗΕ εισέρχονται στη ΔΕΗ και συμβάλλουν στο να μην αυξάνεται ακόμη περισσότερο η τιμή της κιλοβατώρας. Το κέρδος του ΑΔΜΗΕ έχει οριστεί από τη ΡΑΕ στο 8%, το οποίο μεταφράζεται σε 325 εκατ. ευρώ το 2012. Μετά την ιδιωτικοποίηση το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί, όπως έχει τονίσει η ΡΑΕ, στο 11%. Άρα οι Έλληνες πολίτες θα επιβαρυνθούν με 123 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Τη διετία της κρίσης 2011-2012, ο ΑΔΜΗΕ επένδυσε 253 εκατ. ευρώ, και μάλιστα από ελληνικές επιχειρήσεις. Ο ιδιώτης στην Πορτογαλία, το ίδιο διάστημα, δεν έκανε ούτε ένα ευρώ επένδυση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλους τους πολίτες, τους φορείς και την αυτοδιοίκηση, μαζί με τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, να προχωρήσουν στη συγκρότηση ενός ευρύτατου κοινωνικού μετώπου που θα υπερασπιστεί τη δημόσια ιδιοκτησία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τη συγκυβέρνηση να αποσύρει αμέσως το Σ/Ν για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Προειδοποιούμε τη μνημονιακή συγκυβέρνηση ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα να εκχωρήσει σε ιδιώτες τις στρατηγικές εθνικές υποδομές και να ξεπουλήσει τον ΑΔΜΗΕ και τη ΔΕΗ. Σε όλες σχεδόν τις χώρες τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ανήκουν κατά 100% στο Δημόσιο. Καμία κοινοτική Οδηγία δεν επιβάλλει τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των συστημάτων μεταφοράς και την ιδιωτικοποίηση του δικτύου μεταφοράς. Αυτό είναι επιλογή της κυβέρνησης, φυσικά και με την πίεση της τρόικας, αλλά γίνεται βασιλικότερη της τρόικας.

Από 27 χώρες – μέλη της Ε.Ε., στην πλειοψηφία των χωρών οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς είναι κρατικές εταιρείες. Σε ποιες χώρες εκποιούνται τα δίκτυα; Σε όσες κηδεμονεύονται από Μνημόνια. Αλλά, ακόμη κι εκεί, οι αντίστοιχες κυβερνήσεις φαίνεται να αντιλαμβάνονται στοιχειωδώς τους τεράστιους κινδύνους που συνεπάγεται η ιδιωτικοποίηση τέτοιων στρατηγικών υποδομών και εταιρειών. Στην Ιρλανδία η κυβέρνηση ακύρωσε την πώλησή τους, παρά και ενάντια στις «μνημονιακές υποχρεώσεις» της. Το πορτογαλικό Δημόσιο εκποίησε το 2011 μειοψηφικό μόνο πακέτο (40%) στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που επέβαλε το εκεί Μνημόνιο.

Οι μέχρι τώρα ιδιωτικοποιήσεις στον χώρο της ενέργειας έχουν παραγάγει αρνητικότατα αποτελέσματα. Η κυβέρνηση παραβιάζει ακόμη και τις προγραμματικές της δεσμεύσεις. Ο Αντ. Σαμαράς είχε τονίσει στη Βουλή, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της συγκυβέρνησης, ότι «τα δίκτυα δεν πωλούνται».

Τονίζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε τετελεσμένα. Ο ΑΔΜΗΕ είναι και θα είναι 100% δημόσια επιχείρηση. Η ενέργεια είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και πρέπει να ανήκει στον ελληνικό λαό.”

   

Σχολιάστε