My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Αποζημιώστε τ`αμπέλια

agathopoulou-540x355Ερώτηση για την άρνηση του ΕΛΓΑ να εκτιμήσει ζημιές που προκάλεσε ο περονόσπορος σε αμπελοκαλλιέργειες το 2011, κατέθεσαν στη Βουλή 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων κι η Ειρήνη Αγαθοπούλου.

Ως γνωστόν, για το θέμα, το οποίο αφορά και τους αμπελοκαλλιεργητές του νομού Κιλκίς, ανάλογη ερώτηση κατέθεσε πρόσφατα κι ο βουλευτής Κιλκίς της ΝΔ, Γ. Γεωργαντάς.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός απ` το θέμα του αποκλεισμού περιοχών απ` τη διαδικασία αποζημίωσης θέτουν θέμα και για το ύψος της, καθώς και για τα μέτρα στήριξης της αμπελοκαλλιέργειας.

Η ερώτηση:

ampeli200-001Ως «κεραυνός εν αιθρία» έπεσε η ανακοίνωση του ΕΛΓΑ, η οποία εξειδικεύει τις επιλέξιμες Περιφερειακές Ενότητες για ζημιές σε αμπελοκαλλιέργειες που επλήγησαν το 2011 από περονόσπορο, καθώς πάρα πολλές περιοχές της χώρας που είχαν σημειωθεί προσβολές από το μύκητα, μένουν εκτός ενισχύσεων.

Ήδη 5 μέρες μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της υπ’ αριθμ. 675/92751 ΚΥΑ («ανάθεση στον ΕΛΓΑ της υλοποίησης προγράμματος κρατικών οικονομικών ενισχύσεων» μεταξύ άλλων και σε αμπελοκαλλιεργητές των οποίων η εκμετάλλευση είχε πληγεί από περονόσπορο ως αποτέλεσμα δυσμενών καιρικών συνθηκών, κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος − Δεκέμβριος 2011), είχαν κυκλοφορήσει στη Λάρισα πληροφορίες ότι η Θεσσαλία -και όχι μόνο- θα απουσίαζε από τη λίστα των επιλέξιμων περιοχών.
Πράγματι, η προχθεσινή επίσημη ανακοίνωση του ΕΛΓΑ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες και μαζί τους χειρότερους φόβους των αμπελοκαλλιεργητών, ειδικά σε περιοχές όπου η καταστροφή ανερχόταν άνω του 60% της παραγωγής. Στις επιλέξιμες περιοχές για ζημιές από περονόσπορο στα αμπέλια περιλαμβάνονται μόλις 20 Περιφερειακές Ενότητες, ενώ ολόκληρες Περιφέρειες, όπως λόγου χάρη η Θεσσαλία, η Μακεδονία και η Θράκη, απουσιάζουν πλήρως.

Ερωτηματικά προκαλεί επίσης το ύψος των ενισχύσεων που θα δοθούν: η αριθμ. C (2013) 3944 τελικό/19-6-2013 απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί εγκρίσεως της ενίσχυσης αριθμ. SA 35607 (N/2012), αναφέρει ξεκάθαρα ότι «ο προϋπολογισμός για το εν λόγω καθεστώς, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016, ανέρχεται σε 40,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 23 εκατ. προορίζονται για την αποζημίωση των γεωργών για τις ζημίες που υπέστησαν εξαιτίας του περονόσπορου της αμπέλου». Στην ΚΥΑ η συνολική προβλεπόμενη δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 28.500.000 ευρώ, ενώ επίσης δεν φαίνεται ποιό ποσό έχει προϋπολογισθεί για την ενίσχυση των προσβληθέντων από περονόσπορο αμπελοκαλλιεργειών.

Επειδή ο αμπελοοινικός τομέας είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την ελληνική αγροτική οικονομία, καθώς η Ελλάδα εξάγει εξαιρετικής ποιότητας επώνυμα κρασιά, ΠΟΠ και ΠΓΕ, και θα έπρεπε να στηρίζεται με κάθε πρόσφορο μέσο και όχι να πολεμιέται.

Επειδή η εκδοθείσα ανακοίνωση του ΕΛΓΑ αποκαλύπτει την πρόθεση της κυβέρνησης για αποκλεισμό όσο το δυνατόν περισσότερων αμπελοκαλλιεργητών από το πρόγραμμα ενισχύσεων.

Επειδή οι σταφυλοπαραγωγοί βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση, ενώ παράλληλα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν τις απαιτούμενες δαπάνες προκειμένου να διατηρήσουν τις αμπελοφυτείες τους.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Για ποιό λόγο, ενώ το συνολικό εγκριθέν ποσό από την Κομισιόν ανέρχεται στα 40,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23 εκατ. αφορούν αποκλειστικά την αποζημίωση για τον περονόσπορο, η ΚΥΑ προβλέπει συνολική δαπάνη 28,5 εκατ. ευρώ;
2. Σε ποιές ενέργειες θα προβούν για τη διεύρυνση του πίνακα επιλέξιμων Περιφερειακών Ενοτήτων και σε άλλες περιοχές, στις οποίες είχε χτυπήσει ο περονόσπορος, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της παραγωγής;
3. Ποιά επιπλέον μέτρα θα λάβουν για τη στήριξη της αμπελοκαλλιέργειας στην χώρα μας;

Σχολιάστε