My Twitter Feed

25 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Επισκέψεις ενόψει ευρωεκλογών -

Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

10 προσλήψεις για πυροπροστασία -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Είδε και τον βασιλιά της Ισπανίας -

Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο υφυπουργός ΜΑΘ στο Δημαρχείο Κιλκίς -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σύνδεση τουρισμού και προϊόντων -

Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ για τη παθολογική ΓΝΚ -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Ο πρώτος τα παίρνει όλα! -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Συνεταιρίζονται για το κάστανο

Τη δημιουργία αγροτικού συνεταιρισμού που θα μετεξελιχθεί σε ομάδας παραγωγών, αποφάσισαν 30 καστανοπαραγωγοί της Γρίβας, της Καστανερής, της Κάρπης, του Πενταλόφου και του Ομαλού, στον Δήμο Παιονίας του Νομού Κιλκίς.

Η απόφαση για τη δημιουργία του συνεταιρισμού θα ληφθεί αμέσως μετά τη γιορτή του κάστανου, η οποία για πρώτη χρονιά φέτος θα λάβει τη μορφή διήμερου φεστιβάλ, στις 20-21 Οκτωβρίου.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Γρίβας και καστανοπαραγωγός, Γιώργος Μπακάλης, στο ypaithros.gr, στόχος των παραγωγών είναι η εκπόνηση ενός βιώσιμου επιχειρησιακού πλάνου για την αξιοποίηση της τοπικής παραγωγής, όπως και η διασφάλιση της διαπραγματευτικής ικανότητας των παραγωγών έναντι των εμπόρων για τις τιμές στο ανώτερο ποιοτικά κάστανο της περιοχής.

«Στόχος μας είναι να ενωθούμε όσο περισσότεροι καστανοπαραγωγοί γίνεται, ώστε να έχουμε τον έλεγχο της συνολικής παραγωγής στον νομό», ανέφερε ο κ. Μπακάλης, προσθέτωντας ότι οι παραγωγοί της περιοχής θα ζητήσουν την κατοχύρωση του κάστανου ως ΠΟΠ προϊόντος, καθώς σχετικός φάκελος υπάρχει κατατεθειμένος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά χρειάζεται περισσότερο εμπλουτισμό.

Η συγκομιδή έχει ξεκινήσει στα καστανοχώρια του Κιλκίς και ήδη στην περιοχή βρίσκονται αρκετοί Έλληνες και ξένοι έμποροι. Για τη παραγωγή, ο κ. Μπακάλης σημείωσε πως οι τιμές είναι αυξημένες και κυμαίνονται, στην πρώτη ποιότητα extra A3, στα 3-3,10 ευρώ/κιλό έναντι των 2,70 ευρώ/κιλό πέρυσι.

Σχολιάστε