My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Στα ύψη κι η τιμή των καυσόξυλων

Πολύ μεγάλη είναι η έλλειψη καυσόξυλων στην αγορά ολόκληρης της χώρας, με τους επιχειρηματίες του χώρου να εκφράζουν στο ethnos.gr φόβους ότι η χρονιά θα βγει πολύ δύσκολα και υπάρχει ο κίνδυνος να μην ικανοποιηθεί το σύνολο των αναγκών των καταναλωτών.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές τους έχουν χτυπήσει «κόκκινο» και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 30%-50% σε σχέση με την περσινή περίοδο.

Σε διάφορους παράγοντες οφείλεται η έλλειψη καυσόξυλων στην ελληνική αγορά σύμφωνα με επιχειρηματίες του χώρου. Μάλιστα, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα πολύ δύσκολα θα ξεπεραστεί.

«Δυστυχώς, δεν υπάρχει επάρκεια καυσόξυλων στην αγορά. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι μειώθηκαν πάρα πολύ οι εισαγωγές από τη Βουλγαρία, από την οποία η χώρα μας παίρνει κάθε χρόνο τεράστιες ποσότητες καυσόξυλων. Πλέον το εμπόριο ξύλων στη Βουλγαρία ρυθμίζεται σχεδόν μονοπωλιακά από δύο εργοστάσια, τα οποία απορροφούν πάνω από το 70% των ποσοτήτων στη γειτονική χώρα, με φοβερά υψηλές τιμές, ενώ οι χονδρέμποροι έχουν ρίξει σχεδόν όλο το προϊόν στο εσωτερικό της χώρας τους», λέει στο ethnos.gr ο Γιώργος Παπαγεωργίου, επιχειρηματίας στο χώρο των καυσόξυλων στην περιοχή του Κιλκίς.

Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι στην έλλειψη καυσόξυλων στην αγορά συνέβαλε και το πολύ υγρό καλοκαίρι στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική ποσότητα υγρής ξυλείας, καθώς και το ότι οι ελληνικοί δασικοί συνεταιρισμοί άργησαν φέτος να κόψουν ξύλα. «Έχουμε και μία τρομακτική ζήτηση από την Αθήνα, η οποία άφησε φέτος, δυστυχώς, τη Βόρεια Ελλάδα, που κάνει πολύ περισσότερο κρύο, χωρίς ξύλα. Λόγω του ισχυρότερου ψύχους στην Κεντρική Μακεδονία χρειαζόμαστε κάθε χρόνο περίπου 100.000 τόνους ξύλα, ενώ στην Αθήνα οι ανάγκες δεν ξεπερνούν τους 20.000–30.000 τόνους», σημειώνει ο κ. Παπαγεωργίου.

Όπως λέει ο κ. Παπαγεωργίου, πέρυσι ένας καταναλωτής αγόραζε προς 55-60 ευρώ το κυβικό μέτρο τα καυσόξυλα στην Κεντρική Μακεδονία, ωστόσο φέτος οι τιμές τους έχουν αυξηθεί στα 75-80 ευρώ/κ.μ., ενώ στη Θεσσαλονίκη φτάνουν και στα 100 ευρώ ανά κυβικό μέτρο.

«Πλέον αγοράζουμε κατά 100% ακριβότερα το κυβικό χωρικό μέτρο στα βουνά. Σε σημαντικό βαθμό εμείς οι έμποροι βγάλαμε μόνοι μας τα ματάκια μας, αφού προσφέραμε ολοένα και υψηλότερες τιμές στους δασικούς συνεταιρισμούς. Δεν προβλέπεται να πέσουν οι τιμές των καυσόξυλων, διότι με τις βροχές και τα χιόνια θα ‘’κλείσουν’’ τα βουνά και δε θα κόβονται άλλα ξύλα», τονίζει ο κ. Παπαγεωργίου.

Σχολιάστε