My Twitter Feed

19 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Στέγη για ΑμΕΑ του Κιλκίς

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου ο αγιασμός για την θεμελίωση της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία Ν. Κιλκίς «βηματίΖΩ».

Η Στέγη, αίτημα του Συλλόγου από το 2006, είναι ένα σημαντικό βήμα των ΑμεΑ προς την αυτονομία και την ενήλικη ζωή. Ανεγείρεται με πόρους του ΕΣΠΑ, έπειτα από προγραμματική σύμβαση του Συλλόγου με την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς. Το οικόπεδο, δωρεά του δήμου Κιλκίς προς τον Σύλλογο επί δημαρχίας Δ. Τερζίδη,  βρίσκεται στην οδό Μ. Αλεξάνδρου πλησίον του Ι.Ν. της Παναγίας.

Για τη μελέτη του έργου συνεργάστηκαν αφιλοκερδώς ιδιώτες μηχανικοί και συγκεκριμένα ο Στέλιος Καρέλης, Σάββας Φωτιάδης, Χαράλαμπος Σαμουηλίδης και Κώστας Παχιαδάκης, οι οποίοι συνεργάστηκαν με την Τεχνική Υπηρεσία της πρώην Νομαρχίας από την εποχή του Ευάγγελου Μπαλάσκα.

Το ζήτημα της αυτόνομης διαβίωσης είναι σημαντικό καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο Σύλλογο ένα μεγάλο ποσοστό των ΑμεΑ στο Νομό έχει ηλικιωμένο ή και υπερήλικο οικογενειακό περιβάλλον. Αποτέλεσμα είναι να κινδυνεύει η φροντίδα και το μέλλον των ΑμεΑ όταν το συγγενικό περιβάλλον εκλείψει.

Ο ορατός αυτός κίνδυνος δείχνει να αντιμετωπίζεται με την ανέγερση της 1ης Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης – Οικοτροφείου δυναμικότητας 9 ατόμων. Σε περίπου 1,5 χρόνο, όταν το έργο περατωθεί εννιά ΑμεΑ θα έχουν τη δυνατότητα να απογαλακτιστούν και να κάνουν τα επόμενα βήματα στην ενήλικη ζωή τους. Εννιά άτομα γιατί η νομοθεσία ορθώς προβλέπει τη δημιουργία μικρών οικογενειακών δομών.

Η ΣΥΔ θα διαθέτει έξι υπνοδωμάτια, μεγάλη ενιαία σαλονοκουζίνα, χώρους υγιεινής, ανελκυστήρα, αποθήκη και περιβάλλοντα χώρο. Η Στέγη δεν είναι ίδρυμα. Είναι η διαβίωση μια παρέας νέων στο δικό τους σπίτι έξω από την οικογένεια όπως όλοι οι ενήλικες κάποια στιγμή κάνουν με την υποστήριξη εξειδικευμένου προσωπικού. Είναι η ένταξη στην κοινοτική ζωή με παρέα φίλων, διαχείριση χρόνου και διάθεσης, δράσεις εντός και εκτός της στέγης, αυτοεξυπηρέτηση και ψυχαγωγία. Είναι συμμετοχή στο κέντρο της ζωής και όχι στο περιθώριο της.

Η Στέγη αυτή είναι όμως μόνο η αρχή. Ήδη ο Σύλλογος έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ τη λειτουργία δύο ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων ως Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης συνολικής δυναμικότητας τεσσάρων ατόμων. Αυτή τη στιγμή έχει γίνει η επιλογή του προσωπικού και των ωφελουμένων ενώ βρισκόμαστε στο στάδιο του εξοπλισμού και υπολογίζεται ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η πλήρης λειτουργία αυτών.

Ο Σύλλογος Γονέων ξεκινά μια νέα σημαντική διαδικασία στη μέριμνα για τα ΑμεΑ και ζητά από πολίτες και πολιτεία να παραμείνουν συμπαραστάτες με όποιο πρόσφορο τρόπο μπορούν.

Τον αγιασμό τέλεσαν ο αρχιμανδρίτης π. Επιφάνειος, ο π. Κωσταντίνος του Ι.Ν. Παναγίας καθώς και ο π. Γεώργιος από το Σταυροχώρι. Στην τελετή παρέστησαν ο βουλευτής Γ. Γεωργαντάς, ο  πρώην βουλευτής Γ. Φλωρίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Χρ. Γκουντενούδης, αντιπροσωπεία του Δήμου Κιλκίς με τον εν αργία δήμαρχο Ευάγγελο Μπαλάσκα, την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Πάκα και την πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Β. Ποζίδου, υπηρεσιακά στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας της Αντιπεριφέρειας Κιλκίς με επικεφαλής τον κ. Τεκίρδαλη, εκπρόσωποι των διευθύνσεων Εκπαίδευσης, διευθυντές των σχολείων της Ειδικής Αγωγής, άτομα με αναπηρία και πολίτες.

 

Σχολιάστε