My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Σε αφανισμό η κτηνοτροφία

tsompanidis-panagiotisΤου Παναγιώτη Τσομπανίδη*  


Η συμφωνία της κυβέρνησης με την Τρόικα για τον χαρακτηρισμό του «φρέσκου» γάλακτος δίνει το τελειωτικό χτύπημα στους κτηνοτρόφους παραγωγούς γάλακτος και τις ελληνικές κυρίως συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες, που θα οδηγηθούν στην συρρίκνωση και τον αφανισμό.

Η πενθήμερη διάρκεια ζωής του «φρέσκου» γάλακτος καταργείται. Προβλέπεται η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του έως και 11 μέρες με βάση τις δυνατότητες παστερίωσης που διαθέτει κάθε βιομηχανία και η ελεύθερη αναγραφή του όρου «φρέσκο» στις συσκευασίες παστεριωμένου γάλακτος. Επιπλέον προβλέπεται μια νέα κατηγορία, το «γάλα ημέρας», με θεσμοθετημένη διάρκεια ζωής δύο ημερών.

Η πίεση των ευρωπαϊκών βιομηχανιών γάλακτος και των κτηνοτρόφων με τις μεγάλες μονάδες, μέσω της Τρόικας και του ΟΟΣΑ, για διευκόλυνση των εισαγωγών, ασκείται με τη δικαιολογία ότι το εισαγόμενο είναι πιο φθηνό και είναι «φρέσκο». Η Τρόικα αξιοποιώντας μελέτη του  ΟΟΣΑ, πιέζει για να θεωρηθεί «φρέσκο» ένα είδος γάλακτος, το οποίο έχει βράσει σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες και για τόσο μεγάλο διάστημα, που είναι άγνωστο τι θρεπτικές ουσίες μπορεί να έχει. Ένα είδος γάλακτος, που μπορούν να προωθήσουν οι ξένες βιομηχανίες φθηνά στην Ελλάδα, αποσπώντας μεγάλα κέρδη.

Οι κυβερνώντες δρουν ως εκπρόσωποι των μεγάλων εισαγωγέων αγελαδινού γάλακτος, ευνοώντας την εισαγωγή αμφιβόλου ποιότητας αγελαδινού γάλακτος  και οι μόνες που θα επωφεληθούν είναι οι πολυεθνικές γαλακτοβιομηχανίες.

Κανένας μεγαλόσχημος της συγκυβέρνησης δεν αντιλαμβάνεται το έγκλημα που συντελείται;

Κανένας ειδικός δεν τους συμβούλεψε ότι τα τελευταία χρόνια από 900.000 τόνοι αγελαδινού γάλακτος που παρήγαγε η Πατρίδα μας, πέσαμε φέτος στους 600.000 τόνους;

Κανένας δεν τους είπε ότι από 7.000 κτηνοτροφικές μονάδες, σήμερα απέμειναν μόνο 3.000;

Η Πατρίδα μας οφείλει να στρέψει την προσοχή της προς τον Πυλώνα της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση.

Φωνάζουν όλοι καθημερινά ότι πρέπει να παράγουμε.

Πώς πιστεύει η κυβέρνηση ότι ευνοεί την παραγωγή με τέτοιου είδους αποφάσεις;

Η τελευταία πράξη βέβαια του δράματος θα παιχτεί στην Βουλή των Ελλήνων. Εκεί οι βουλευτές της συγκυβέρνησης οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και  να μην επιτρέψουν να συντελεστεί η δολοφονία της εγχώριας κτηνοτροφίας.

Καλούμε τον κ. Γεωργαντά, βουλευτή της συγκυβέρνησης στο Κιλκίς, έναν κατά βάση αγροτοκτηνοτροφικό νομό, να πάψει να «ποιεί τη νήσσα»  και να πάρει δημόσια θέση στο πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα.

Το αγροτικό, το κτηνοτροφικό και το συνεταιριστικό κίνημα θα παλέψουν για την ανατροπή αυτής της συμφωνίας, που καταδικάζει σε θάνατο τους Έλληνες κτηνοτρόφους και συντελεί στην περαιτέρω μείωση της αυτάρκειας της χώρας σε τρόφιμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει  με όλες του τις δυνάμεις τους αγώνες των κτηνοτρόφων, μέχρι την τελική δικαίωσή τους.

* Υπεύθυνος Τμήματος  Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ Κιλκίς

Σχολιάστε