My Twitter Feed

19 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Απόγνωση καστανοπαραγωγών

Σε απόγνωση βρίσκονται οι καστανοπαραγωγοί του Δήμου Παιονίας λόγω των υψηλών και παρατεταμένων χρονικά θερμοκρασιών που κατέστρεψαν την φετινή παραγωγή κατά τη διάρκεια της συγκομιδής.

Αυτό τονίζουν, η Ειρήνη Αγαθοπούλου και άλλοι 15 βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που με πρωτοβουλία της βουλευτριας Κιλκίς κατέθεσαν ερώτηση προς τον ΥΠΑΓΑΤ Γιώργο Γεωργαντά σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης για την στήριξη και την αποζημίωση των καστανοπαραγωγών.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, “στον νομό Κιλκίς καταγράφηκαν θερμοκρασίες, ακόμα και άνω των 30 βαθμών C, κατά την εποχή της συγκομιδής, με αποτέλεσμα τα κάστανα να έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. ” […] “Από τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και σε συνδυασμό με την χαμηλή εμπορική αξία του προϊόντος, οδήγησαν σε πρωτοφανή συρρίκνωση του εισοδήματος των καστανοπαραγωγών της Παιονίας”.

Στα ερωτήματα που θέτουν οι βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εκτός από τον τρόπο αποζημίωσης για την καταστροφή της φετινής παραγωγής θέτουν και το ζήτημα της αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να περιλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις ζημιών που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Μεγάλη ανησυχία δημιουργούν στους παραγωγούς οι συνέπειες του καύσωνα του φετινού φθινοπώρου, ο οποίος προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στους καρπούς του καστάνου, με αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση της παραγωγής, την υποβάθμιση της ποιότητας τους και την καταστροφή των κάστανων που απέμειναν.

Συγκεκριμένα, στον νομό Κιλκίς καταγράφηκαν θερμοκρασίες, ακόμα και άνω των 30 βαθμών C, κατά την εποχή της συγκομιδής, με αποτέλεσμα τα κάστανα να έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Οι υψηλές θερμοκρασίες στις ορεινές περιοχές του νομού σε συνδυασμό με την χαμηλή ατμοσφαιρική υγρασία μειώνουν την ποιότητα των καστάνων, καθιστώντας τα μη εμπορεύσιμα.

Επειδή, στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, δεν περιλαμβάνονται ζημιές από θερμοκρασίες κάτω των 40 βαθμών Κελσίου.

Επειδή, από τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και σε συνδυασμό με την χαμηλή εμπορική αξία του προϊόντος, οδήγησαν σε πρωτοφανή συρρίκνωση του εισοδήματος των καστανοπαραγωγών της Παιονίας.

Επειδή, οι καστανοπαραγωγοί του Κιλκίς, στηρίζουν την οικονομία σε μια ευαίσθητη, ορεινή περιοχή στην οποία είναι απαραίτητη η συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας και για εθνικούς λόγους.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Με ποιον τρόπο σκέφτεται να στηρίξει η κυβέρνηση το εισόδημα των καστανοπαραγωγών του νομού, ώστε να συνεχιστεί η αγροτική δραστηριότητα;
  2. Υπάρχει πρόβλεψη για ένταξη της ζημιάς στο ταμείο Αρωγής, ώστε να αποτυπωθεί η ζημιά και να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό;
  3. Σχεδιάζετε να αλλάξετε τον κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ και να συμπεριλάβετε τις ζημιές από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην καστανοκαλλιέργεια;

Οι ερωτώντες/σες βουλευτές/τριες

  • Αγαθοπούλου Ειρήνη – Ελένη
  • Αβραμάκης Ελευθέριος
  • Αλεξιάδης Τρύφων
  • Βαρεμένος Γιώργος
  • Κασιμάτη Νίνα
  • Μάλαμα Κυριακή
  • Μωραΐτης Θάνος
  • Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
  • Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
  • Ραγκούσης Γιάννης
  • Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
  • Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Μπέττυ

Τζάκρη Θεοδώρα

Τζούφη Μερόπη

Φωτίου Θεανώ

Σχολιάστε