My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Ραντεβού με τις πυγολαμπίδες!

Για 3η συνεχόμενη χρονιά, ο ξενώνας «Δημοσθένης» της Γουμένισσας, θα είναι πιστός στο ετήσιο βραδινό ραντεβού του με τις Πυγολαμπίδες! Πρόκειται για τα μικροσκοπικά έντομα (κολεόπτερα) που παράγουν φως από μόνα τους, δημιουργώντας ονειρικές εικόνες μέσα στη νύχτα.

paikoΦέτος οι οργανωτές θα συνδυάσουν τις μαγικές πυγολαμπίδες με τον καρπό του κάστανου, όχι τυχαία, αφού στο βουνό Πάικο βρίσκεται το μεγαλύτερο καστανόδασος της Ελλάδας και ο επισκέψιμος καστανεώνας «Γλυκομαγεία».

Οι διοργανωτές φιλοδοξούν το διήμερο πρόγραμμα να αποτελέσει και φέτος μια οικογενειακή ανάσα για μικρούς και μεγάλους, συνδυάζοντας τη ψυχαγωγία με τη γνώση, μέσα στο ανόθευτο φυσικό περιβάλλον του Πάικου.

Το πρόγραμμα –μεταξύ άλλων- περιλαμβάνει:

  • Πικ-νικ στα ποτάμια της Γουμένισσας
  • Μαγική βραδιά με πυγολαμπίδες
  • Ξεκούραση στον ξενώνα “Δημοσθένης”
  • Πρωινό με σπιτικές γεύσεις
  • Βόλτα στη φύση για γνωριμία με το κάστανο, στον επισκέψιμο καστανεώνα της “Γλυκομαγείας”
  • Πεζοπορία στο φαράγγι του Στραβοποτάμου
  • Τοξοβολία για τους γονείς που νιώθουν παιδιά!

Τιμή ανά οικογένεια : 135 ευρώ (για όσους δηλώσουν μέχρι και τις 1/6) ή 150 ευρώ για όσους δηλώσουν μετά τις 1/6. Για ζευγάρια χωρίς παιδιά: 115 ευρώ.

Αναλυτικό πρόγραμμα:

Σάββατο Μέχρι τις 16:00: Φτάνουμε στον ξενώνα Δημοσθένης, στη Γουμένισσα και τακτοποιούμαστε στα δωμάτια.

Γύρω στις 18:00: Ο Dirk και η Μαρία, στους πρόποδες του Πάικου, στην τοποθεσία ‘Δύο Ποτάμια’, σας ετοιμάζουν το απογευματινό πικ-νικ, περιμένοντας να βγουν οι πυγολαμπίδες μετά το σούρουπο. Περιμένοντας, εξασκούμαστε στην τοξοβολία με δάσκαλο τον Dirk! Tα τόξα και οι στόχοι είναι δύο, τόσοι όσες και οι ομάδες που θα φτιάξουμε, με όσους θέλουν να γνωρίσουν ένα άθλημα τεχνικό, ενδιαφέρον και προσιτό σε όλους! Περπατάμε μέχρι τον διπλανό καταρράκτη και περνάμε πάνω από τις ξύλινες γέφυρες, πάνω από τα ορμητικά νερά. Το βράδυ μένουμε μέχρι όσο αργά θέλουμε, για να ζήσουμε τη μαγεία των πυγολαμπίδων!

Γύρω στις 22:00: Ξεκούραση για να κρατήσουμε δυνάμεις για την επόμενη μέρα. Προαιρετικό δείπνο σε ταβερνάκι της περιοχής ή στη δροσερή πλατεία της Γουμένισσας.

Κυριακή

Μέχρι τις 09:30: Γευόμαστε το σπιτικό πρωινό.

Μέχρι τις 10:30: Check out και προετοιμασία για αναχώρηση.

Γύρω στις 11:00: Άφιξη με τα Ι.Χ. μας στο χώρο δασικής αναψυχής του Προφήτη Ηλία, όπου θα μας περιμένουν η Μάγια και ο Δάνος, οι οποίοι θα μας συνοδέψουν στον καστανεώνα τους «Γλυκομαγεία». Περπατώντας στην καρδιά του καστανόδασους, θα ενημερωθούμε για τις καστανιές (καρπός, συγκομιδή και μεταποίηση, γιορτή κάστανου, το κάστανο στην Ελλάδα και το εξωτερικό), θα αγκαλιάσουμε την υπεραιωνόβια καστανιά, θα δούμε αγριοφράουλες, βατομουριές, αγριοτριανταφυλλιές, μανιτάρια και ίσως λαγουδάκια και σκιουράκια. Επίσης θα αγγίξουμε απομεινάρια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (ερείπια του γαλλικού στρατοπέδου).

Θα περπατήσουμε, όμως, και 200μ. προς τη θέση Πετρωτό, λίγο έξω από τον καστανεώνα, όπου θα θαυμάσουμε δύο «γλυπτά της φύσης», δύο εντυπωσιακά κουφάρια δέντρων, απομεινάρια ενός κεραυνού. Από το σημείο-άνοιγμα αυτό θα δούμε και την πρώτη πόλη της ΠΓΔΜ, τη Γευγελή.

Στις 12.00: Επιστρέφουμε στον Πρ.Ηλία, επισκεπτόμενοι το ομώνυμο ξωκλήσι, παίζοντας στην παιδική χαρά, ξαποσταίνοντας στους ξύλινους πάγκους, ξεδιψώντας με το τρεχούμενο νερό, χαζεύοντας την άπλετη θέα προς τη Θεσσαλονίκη και την κορυφή Γκόλα Τσούκα του Πάικου. Η Μάγια θα μας κεράσει καφέ ή βουνίσιο τσάι, σνακ και θα δοκιμάσουμε τις πολύ ιδιαίτερες μαρμελάδες της, χωρίς καθόλου συντηρητικά. Στο χώρο αυτό υπάρχουν και τουαλέτες.

Στις 12.30: Μπαίνουμε στα ΙΧ μας και κινούμαστε ανηφορικά σε άσφαλτο για περίπου 7χλμ. Λίγο πριν το χωριό Μεγ.Λιβάδια θα σταματήσουμε στη θέση «Λυόμενο Στραβοποτάμου» (βίντεο: http://youtu.be/RNprgCQck8Q), στο σημείο δηλαδή που καταλήγει το δασικό μονοπάτι Πραματάρι, εδώ όπου το ποτάμι σχηματίζει περίτεχνους μαιανδρισμούς. Πρόκειται για μια ειδυλλιακή τοποθεσία, με δύο ξύλινα γεφυράκια, πάγκους, παιδική χαρά και βρύση. Θα περπατήσουμε στο φαράγγι του Στραβοποτάμου για μία περίπου ώρα. Ο Στραβοπόταμος με τα κρυστάλλινα νερά και τα εννέα ξύλινα γεφυράκια του, που φέρουν τα ονόματα των Εννέα Μουσών, αποτελεί το εντυπωσιακότερο φυσικό αξιοθέατο του βουνού.

Γύρω στις 14.00: Αναχωρούμε για τα Μεγάλα Λιβάδια, τον υψηλότερο οικισμό του Πάικου (1200μ.), το χωριό της πατάτας (βίντεο: http://youtu.be/0ONC3HG0EfQ). Εδώ θα επισκεφθούμε το νεοσύστατο λαογραφικό μουσείο του χωριού (βίντεο: http://youtu.be/KX-LXTfumCY), καθώς και την εκκλησία του Αγ.Νικολάου. Προαιρετικά μπορούμε να γευματίσουμε ή να πιούμε καφέ ή τσιπουράκι ή γράπα (τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο). Υπέροχη εμπειρία, όμως, αποτελεί και το πικ-νικ στους ξύλινους πάγκους που βρίσκονται στην πλατεία Πέντε Βρύσες ή σε μια από τις άλλες μεγάλες πλατείες του χωριού.

Λήξη της εκδρομής.

Πληροφορίες / Κρατήσεις: Ξενώνας Δημοσθένης, τηλ. 23430.41302, 6979.112.663 & info@dimosthenis.gr, www.dimosthenis.gr

Σημειώσεις

  • Η τιμή ανά οικογένεια είναι 135 ευρώ (για όσους δηλώσουν μέχρι και τις 1/6) ή 150 ευρώ για όσους δηλώσουν μετά τις 1/6. Έγκυρη θεωρείται η κράτηση με κατάθεση προκαταβολής 50 ευρώ.
  • Εθνική Τράπεζα 32340078594, Πειραιώς 6080101704918, Alpha Bank 519002101023371, όνομα Μαρία Μουζούρη.
  • Η τιμή περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες, διαμονή, πρωινό, το Σαββατιάτικο πικ-νικ και τον Κυριακάτικο μπουφέ.
  • Τα οικογενειακά δωμάτια που μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειες 4-5 ατόμων είναι περιορισμένα. Οι μικρότερες οικογένειες θα φιλοξενηθούν σε δίκλινα δωμάτια με extra beds για τα παιδιά.
  • Για όσους (κατοίκους γειτονικών περιοχών κλπ.) δε θέλουν να διανυκτερεύσουν, μπορούν να πληρώσουν μόνο το κόστος της Σαββατιάτικης ή/και Κυριακάτικης δράσης.

Προτάσεις

Η άφιξη το Σάββατο μπορεί να γίνει αρκετά νωρίς ώστε να περάσετε ένα ευχάριστο πρωινό στους ζωντανούς ρυθμούς του παζαριού της Γουμένισσας, κάτω από τα πλατάνια, δίπλα στην βρύση των αρχών του περασμένου αιώνα.

  • Το μεσημέρι του Σαββάτου τα παιδιά καλό θα είναι να ξεκουραστούν, καθώς το βράδυ οι πυγολαμπίδες δεν θα βγουν πριν από τις 9:30 και όσοι θελήσουν να τις περιμένουν ίσως καθυστερήσουν τον ύπνο τους.
  • Κλείστε έγκαιρα! Υπάρχουν περιορισμένα οικογενειακά δωμάτια!

Δελτίο τύπου από ξενώνα «Δημοσθένης»

Σχολιάστε