My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Πώς θα δίνεται το επίδομα θέρμανσης

Με μία ηλεκτρονική αίτηση που θα υποβάλλουν οι πολίτες στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα πληροφορούνται αυτόματα αν δικαιούνται ή όχι να λάβουν επιστροφή φόρου ύψους 330 ευρώ ανά χίλια λίτρα πετρελαίου που προορίζεται για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους.

Στη συνέχεια και μόλις λάβουν το “πράσινο” φως από το υπουργείο Οικονομικών ότι πληρούν τα εισοδηματικά, οικογενειακά, κοινωνικά και γεωγραφικά κριτήρια, θα τους γνωστοποιείται ένας κωδικός αριθμός πρωτοκόλλου που θα αντιστοιχεί στο συνολικό αριθμό των λίτρων για τα οποία δικαιούνται να λάβουν επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Σύμφωνα με το “Βήμα”, οι πολίτες όταν θα καλούν την εταιρεία που θα τους προμηθεύσει με το πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους θα της γνωστοποιούν τον ειδικό αριθμό πρωτοκόλλου που τους έχει χορηγήσει η ειδική εφαρμογή της ΓΓΠΣ.

Στη συνέχεια θα πληρώνουν το πετρέλαιο με το σύνολο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, δηλαδή με τα 330 ευρώ ανά χίλια λίτρα συν ΦΠΑ και στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών θα πιστώνει τη διαφορά του φόρου το αργότερο μέσα σε 10 ημέρες στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου που τον έχει αναγράψει στην αρχική αίτηση επιστροφής.

Η διαδικασία αυτή θα οριστικοποιηθεί πλήρως τις επόμενες ημέρες, καθώς ακόμη δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή για τους ενοικιαστές και τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων πολυκατοικιών.

Δεν έχει γίνει σαφές, δηλαδή, πώς θα επιστρέφεται ο φόρος όταν σε μία πολυκατοικία είναι ένας ή δύο δικαιούχοι και υπόλοιποι θα επιβαρυνθούν με το σύνολο του φόρου.

Το υπουργείο Οικονομικών θα περιλαμβάνει στην απάντησή του προς τον αιτούντα τον αριθμό των λίτρων που δικαιούται επιστροφής φόρου.

Έτσι θα γνωρίζει ότι μέχρι ένα συγκεκριμένο αριθμό λίτρων δεν θα πληρώσει παραπάνω φόρο, ενώ για κάθε λίτρο που θα καταναλώνει επιπλέον θα επιβαρύνεται σημαντικά.

Εισοδηματικά κριτήρια για την επιστροφή φόρου

Η επιλογή για το αν κάποιος δικαιούται ή όχι επιστροφή φόρου θα γίνεται κυρίως με εισοδηματικό κριτήρια που για οικογένεια χωρίς παιδιά θα είναι περίπου 15.000 ευρώ, ενώ για όσους έχουν παιδιά υπάρχει πρόταση το κριτήριο να αυξάνεται 5.000 ευρώ ανά κάθε παιδί. Όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ δεν θα δικαιούνται επιδότηση.

Επιπλέον και σε συνδυασμό με το εισοδηματικό κριτήριο, επίδομα θα λαμβάνουν όσοι έχουν πρώτη κατοικία έως 120 τ.μ. αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ.

Παράλληλα, η ελληνική επικράτεια έχει χωριστεί σε τέσσερις γεωγραφικές ζώνες μέσω των οποίων θα καθοριστούν τα λίτρα πετρελαίου για τα οποία θα δίνεται επιστροφή φόρου.

Διαφορετική ανώτερη κατανάλωση θα θεσπιστεί για όσους ανήκουν στην Α΄ζώνη (Κοζάνη, Γρεβενά, Καστοριά, Φλώρινα και Δράμα) και διαφορετική για εκείνους που ζουν στην Β ζώνη (Υπόλοιποι νομοί Μακεδονίας, Θράκη, Ήπειρο, Θεσσαλία, Ευρυτανία και Αρκαδία) ή τη Γ΄ζώνη (Υπόλοιποι νομοί Στερεάς Ελλάδας, Κορινθίας, Ηλείας) ή τέλος στη Δ΄ζώνη (Αχαΐα, Λακωνία, Αργολίδα, Μεσσηνία και Νησιωτική Ελλάδα).

News247.gr

Σχολιάστε