My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Πώς δεν είδε ο αστικός Τύπος το συλλαλητήριο

Από την ΤΕ ΚΙΛΚΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

pame1Επί δυο μήνες ο αστικός Τύπος δεν έγραψε λέξη για την τεραστίων διαστάσεων κινητοποίηση εκατοντάδων οργανώσεων που προετοίμαζαν το πανελλαδικό συλλαλητήριο. Συνεπής σ’ αυτήν τη στάση, φρόντισε, και αφού έγινε το συλλαλητήριο, να το θάψει! Σε μία από τις εφημερίδες της «αριστεράς» μετρήσαμε όλες κι όλες 16 λέξεις για το ίδιο το συλλαλητήριο (η ίδια εφημερίδα μερικές μέρες πριν είχε αφιερώσει μια σελίδα για να πει ότι δεν αξίζει τον κόπο να συμμετάσχει κάποιος σ’ αυτό, γιατί κατά τη θέση που διατύπωνε επρόκειτο περίπου για μια εσωκομματική εκδήλωση του ΚΚΕ).

Στο σύνολό του, ο αστικός Τύπος επέλεξε να κάνει μια τυπική ή και καμία αναφορά στο πανελλαδικό συλλαλητήριο. Από όλες τις κειμενολεζάντες των λίγων λέξεων που είδαμε (γιατί ρεπορτάζ δεν υπήρχε σε καμία εφημερίδα) έλειπαν τα βασικά χαρακτηριστικά της μεγαλειώδους συγκέντρωσης. Ετσι, οι αναγνώστες του αστικού Τύπου, όπως δεν έμαθαν καν το προηγούμενο διάστημα από τις εφημερίδες αυτές ότι πρόκειται να γίνει συλλαλητήριο, έτσι δεν έμαθαν εκ των υστέρων πως: Πάνω από 1.000 σωματεία και μαζικοί φορείς συζήτησαν, πήραν απόφαση για το συλλαλητήριο στην Αθήνα, έκαναν εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, κουβέντιασαν για τα αιτήματα – αιχμή του συλλαλητηρίου. Εκατοντάδες εργατικά σωματεία, σύλλογοι αγροτών και αυτοαπασχολούμενων που δε συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στην ΠΑΣΕΒΕ, στην ΠΑΣΥ, πήραν απόφαση και συμμετείχαν στο συλλαλητήριο. Το Σύνταγμα και όλοι οι γύρω δρόμοι πλημμύρισαν με δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές. Για αρκετές ώρες, στο κέντρο της Αθήνας εργαζόμενοι όλων των κλάδων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, μαθητές, φοιτητές, γυναίκες από κάθε γωνιά της Ελλάδας διαδήλωναν «για τη ζωή που χάνουν».

pame2Η «Εφημερίδα των Συντακτών»: Αφού αφιέρωσε περισσότερο χώρο στο ρεπορτάζ πριν το συλλαλητήριο για να πει στους αναγνώστες της ότι πρόκειται για ένα κομματικό συλλαλητήριο προκειμένου να ακουστεί «η φωνή του ΚΚΕ», προσπέρασε το ίδιο το συλλαλητήριο με μια τυπική κειμενολεζάντα αναφέροντας πως «χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν το Σάββατο στο κέντρο της Αθήνας» και με ένα απόσπασμα από τη δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Για την ακρίβεια, η σχετική κειμενολεζάντα περιείχε 16 λέξεις για το συλλαλητήριο, 13 για την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ και 33 για τη δήλωση του Δ. Κουτσούμπα.

Το «Εθνος» φιλοξένησε μόνο μια φωτογραφία του Δημήτρη Κουτσούμπα στη συγκέντρωση, ένα απόσπασμα από τη δήλωσή του και λίγες λέξεις για το γεγονός του συλλαλητηρίου. Εξάλλου, και ο ίδιος ο τίτλος – «Κουτσούμπας εναντίον Τσίπρα: “Δεν υπάρχουν νέοι σωτήρες”» – δεν μαρτυρούσε ρεπορτάζ για κάποια κινητοποίηση.

Αντίστοιχα, «ΤΑ ΝΕΑ» δεν είχαν καθόλου ρεπορτάζ, και επέλεξαν να καλύψουν το θέμα με ένα «μικροπολιτικό» σχόλιο, με τίτλο «Η Ραχήλ το παίζει διπλό». Η εφημερίδα αναφέρει μια αράδα για το συλλαλητήριο για να πει ότι η πρώην βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ρ. Μακρή, έκανε μια περατζάδα από την πλατεία του Συντάγματος την ώρα της συγκέντρωσης…

Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας το «ΒΗΜΑ» αναφέρονται δύο προτάσεις για το συλλαλητήριο και τη δήλωση του Δ. Κουτσούμπα. Από την άλλη ο «Ελεύθερος Τύπος» δεν αναφέρει καθόλου το γεγονός.

getImageΑδιαχώρητο στο κέντρο της πόλης

Από τις 8 το πρωί του Σαββάτου «φράκαραν» όλοι οι κεντρικοί δρόμοι που οδηγούσαν στο Σύνταγμα. Κάθε προσυγκέντρωση και μια διαδήλωση. Από το Πεδίον του Αρεως άρχισαν να κατεβαίνουν διά μέσου Πατησίων – Χαυτείων – Σταδίου οι Βορειοελλαδίτες που ταξίδευαν όλη τη νύχτα. Από την Κάνιγγος, Ομοσπονδίες και εργατικά σωματεία διά μέσου της Ακαδημίας και της Βασ. Σοφίας. Από το Μεταξουργείο διά μέσου Ομονοίας και Πανεπιστημίου ανέβηκαν Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα και η Στερεά. Από το Μοναστηράκι τα νησιά και ο Πειραιάς. Από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης οι συνταξιούχοι. Από τον «Ευαγγελισμό» οι υγειονομικοί. Από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός οι Λαϊκές Επιτροπές. Παράλληλα, χιλιάδες άλλοι που δε μετείχαν στα οργανωμένα μπλοκ των συνδικάτων ανέβαιναν από τα πεζοδρόμια, δίνοντας μια αίσθηση ότι οι πάντες που κινούνταν στο κέντρο είχαν μόνο έναν προορισμό: το Σύνταγμα. Το αδιαχώρητο που δημιουργήθηκε σ’ όλη την έκταση της πλατείας εκφράστηκε και με το γεγονός ότι μεγάλες μάζες των διαδηλωτών δεν μπόρεσαν καν να πλησιάσουν στην πλατεία και παρέμειναν στη Βασ. Σοφίας, στην Πανεπιστημίου, στη Σταδίου, στην Αμαλίας.

Σχολιάστε