My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

«Πόλεμος» κατά αγριογούρουνων!

*Τον ξεκινούν οι κυνηγοί του Κιλκίς – Οι λόγοι και οι αντιδράσεις.

Τρεις ομάδες των δέκα ατόμων αναμένεται από την επόμενη εβδομάδα να θέσουν σε εφαρμογή την επιχείρηση εξόντωσης αγριογούρουνων στην ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς, αρχής γενομένης στις Μουριές.

«Το 80% των τροχαίων σημειώνονται εκεί, μιλάμε για 70 με 100 κοπάδια, είναι τρομακτικό» τονίζει στο ThessToday.gr ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κιλκίς, Χαράλαμπος Βασιλειάδης, με τον διευθυντή της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης για την Άγρια Ζωή και τη Φύση «Καλλιστώ», Σπύρο Ψαρούδα να υπογραμμίζει ότι «δεν καταλαβαίνουμε τη λογική αυτή».

Η αφορμή για την έκτακτη λήψη μέτρων ήταν το δυστύχημα με την πρόσκρουση οχήματος με αγριογούρουνα πριν από έναν μήνα, που κόστισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους. Παρόλα αυτά, ο κ. Βασιλειάδης εξηγεί στο ThessToday.gr ότι τα τροχαία που σημειώνονται, είναι καθημερινά.

«Μας ανησυχεί πολύ το γεγονός ότι κάθε μέρα έχουμε τροχαία. Την Τετάρτη, μάλιστα, καταγράφηκαν άλλα δύο, πάλι εξαιτίας των αγριογούρουνων», δηλώνει ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι οι αγέλες των θηλαστικών αποτελούν σοβαρό «πονοκέφαλο» και για τους καλλιεργητές της περιοχής. «Έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα και εκείνοι. Όταν τόσα κοπάδια διασχίζουν τα χωράφια, καταλαβαίνετε την καταστροφή που υπόκεινται», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλειάδη η κατάσταση πλέον χαρακτηρίζεται ως μη ελεγχόμενη, κάτι που οδήγησε στην άμεση σύνταξη ομάδων των δέκα ατόμων, με κοινό στόχο τη μείωση του πληθυσμού. «Έχουμε την έκδοση των αδειών, οι συγκεκριμένοι κυνηγοί είναι όλοι ασφαλισμένοι και οι κινήσεις θα γίνουν με την επίβλεψη του δασαρχείου. Το σχέδιό μας είναι καθαρά και μόνο για τη μείωση του πληθυσμού των αγριογούρουνων», επεσήμανε στο ThessToday.gr, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «δεν θέλουμε να τα εξαλείψουμε, θέλουμε απλώς να κάνουμε διαχειρίσιμη την κατάσταση».

Αντιδράσεις για την εξόντωση

Ο διευθυντής της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης για την Άγρια Ζωή και τη Φύση, «Καλλιστώ», Σπύρος Ψαρούδας εξηγεί μέσω του ThessToday.gr τους λόγους που ενδεχομένως παρατηρείται υπερπληθυσμός των αγριογούρουνων και παράλληλα τάσσεται ξεκάθαρα αντίθετος με την πρακτική της εξόντωσης.

«Οι εκδοχές για την εξήγηση είναι: Ή ότι τα απελευθέρωσαν από παλαιότερα οι κυνηγοί, μιας και το αγριογούρουνο είναι δημοφιλές θήραμα, ή ότι πλέον καταγράφονται διασταυρώσεις με ημιελεύθερα με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί υβρίδια πιθανότατα με αυξημένη γεννητικότητα -θεωρείτο υπερβολική εξήγηση και δεν έχει επιβεβαιωθεί- ή ότι με την αλλαγή χρήσεων Γης, έχει δοθεί η δυνατότητα να επεκτείνονται σε αριθμούς και χωρική κατανομή ανά την Ελλάδα», ανέφερε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Ψαρούδα, όλες αυτές οι εκδοχές πρέπει να αναλυθούν και να διασταυρωθούν με επιστημονικές έρευνες, σημειώνοντας ότι η λύση πρέπει να δοθεί με προμετωπίδα την προστασία του οικολογικού συστήματος. «Αμφιβάλω ότι με το να κυνηγάμε τα ζώα με τη χρήση όπλων μπορούμε να μειώσουμε τον πληθυσμό τους. Χρειαζόμαστε συνδυασμό πρακτικών που θα δώσουν λύσεις σε αυτό, καθώς και μέτρα που θα μειώσουν τα τροχαία στους οδικούς άξονες», τόνισε.

Ο διευθυντής της «Καλλιστώς» χαρακτήρισε παράλληλα ως «ημίμετρο» το κυνήγι των αγριογούρουνων. «Δεν νομίζω ότι είναι κάτι που μπορεί να φέρει αποτελέσματα, δεν καταλαβαίνουμε τη λογική αυτή, σκοτώνουμε ζώα χωρίς να καταλάβουμε το λόγο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΛΝΑΡΑΣ – thesstoday.gr

Σχολιάστε