My Twitter Feed

28 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Πόλεις-κράτη, ομάδες-κράτη

Του Παντελή Μπουκάλα.


Ώστε λοιπόν «κράτος δεν είναι ο πρωθυπουργός, κράτος είναι ο Ολυμπιακός». Το έγραψαν στο πανό τους κάποιοι οπαδοί του Ολυμπιακού, που έκριναν αδιανόητο να μιλήσει στην έδρα τους, τον Πειραιά, ένας σεσημασμένος Παοκτσής, ο κ. Τσακαλώτος. Σωστά. Από το αρχαιοελληνικό σύστημα των πόλεων-κρατών περάσαμε στο νεοελληνικό των ομάδων-κρατών. Κράτος λοιπόν δεν είναι ο πρωθυπουργός συν τα υπουργεία, η αντιπολίτευση, η Δικαιοσύνη, κτλ. Οχι. Κράτος είναι ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ, η Λάρισα (όχι η πόλη, αλλά η ομάδα, η δέκατη «αγάπη» του κ. Κούγια), η Ξάνθη (και πάλι, όχι η πόλη, αλλά η ομάδα του κ. Πανόπουλου), κ.ο.κ.

Αν θέλει λοιπόν κάποιος επίσημος να μιλήσει στη Θεσσαλονίκη, πρέπει να δηλώσει υπακοή στον ΠΑΟΚ, στον Αρη έστω. Κι αν σκέφτεται τη Νέα Φιλαδέλφεια, πρέπει να ζητήσει την άδεια του κ. Μελισσανίδη και να φορέσει άμφια, αφού μόλις προχθές δοξάστηκαν πρωτοσέλιδα τα «άγια χώματα» του νέου γηπέδου της ΑΕΚ.

Α, τα πρωτοσέλιδα του οπαδικού Τύπου. Με την οκά το φίλαθλο πνεύμα. Μακρινή ανάμνηση η εποχή που η πολιτική ήταν ταμπού για τις αθλητικές εφημερίδες. Τώρα τα πρωτοσέλιδα πολιτεύονται. Κομματίζονται. Λιβανίζουν. Οχι την ομάδα, αλλά τον πρόεδρο. Δοξολογούν. Οχι τη φανέλα, αλλά τον ιδιοκτήτη. Προσκυνούν. Οχι τον Θρύλο-θεό, τον ΠΑΟΚ-θρησκεία κτλ., αλλά τον μεγαλομέτοχο. Που έχει πάντα δίκιο. Ακόμα κι αν μπουκάρει στο γήπεδο με ξεχασμένο στη μέση του ένα πιστόλι. Ακόμα κι αν κατηγορείται για διακίνηση ψυχοτρόπων πολύ πιο σκληρών από τη φανατίνη. Αθωώνεται από τον Αρειο Πάγο για τη μία υπόθεση; «Ελαμψε η αλήθεια». Διώκεται για άλλη, επίσης από τον Αρειο Πάγο; «Σκευωρία».

Κράτος η ομάδα, λοιπόν. Μία από τις μεγάλες ομάδες φυσικά, οι μικρές δεν είναι καν νομαρχίες. Ετσι έμαθαν. Να απαιτούν. Να αποσπούν. Να χρησιμοποιούν τους οπαδούς· τους μεν οργανωμένους (τον σκληρό πυρήνα) σαν στρατό, αφού κάθε κράτος θέλει και τον στρατό του, τη δε μάζα σαν πρώτη ύλη για εκλογικούς εκβιασμούς. Μήπως δεν ξέρει το κόμμα της Πειραιώς ότι αν θέλει να νικήσει, πρέπει να έχει μαζί του το κόμμα του Πειραιώς; Ή μήπως θέλει πολύ για να καταλάβουμε πως τον κ. Βασίλη Λεβέντη τον έχει φάει ο καημός για τη Μακεδονία, γι’ αυτό είναι σωβινιστικότερος και των χρυσαυγιτών, επειδή ξέρει ότι χρωστάει εν πολλοίς την είσοδό του στη Βουλή στους «θυμωμένους» με το «αθηνοκεντρικό κράτος» Παοκτσήδες; Ποιος είπε πως η μπάλα είναι ένα παιχνίδι που παίζεται μέσα στο γήπεδο;

Άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχολιάστε