My Twitter Feed

23 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Τα άλυτα προβλήματα της Παιδείας -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Το ΠΑΣΟΚ για τη παθολογική ΓΝΚ -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

ΑΟΚ: Ο πρώτος τα παίρνει όλα! -

Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη Βόζενμπεργκ σε Κιλκίς -

Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Πρόσφυγες: Μπαίνουν στη ΠΓΔΜ

Πρόσφυγες και μετανάστες συνεχίζουν να παρακάμπτουν κατά εκατοντάδες τον αστυνομικό και στρατιωτικό κλοιό της ΠΓΔΜ στην ουδέτερη ζώνη με την Ελλάδα, στο ύψος της Γευγελής και εισέρχονται αθρόα στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

prosfyges-001Οι παρατεταγμένοι στο σημείο αστυνομικοί στρατιώτες περιορίζονται στο να παρακολουθούν τους πρόσφυγες να διέρχονται τα σύνορα και να κατευθύνονται πεζή, κατά μήκος των γραμμών στον σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής, όπου επικρατεί το αδιαχώρητο.

Τον κλοιό των δυνάμεων ασφαλείας της ΠΓΔΜ έσπασαν για πρώτη φορά το μεσημέρι του Σαββάτου εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι κατάφεραν να διεισδύσουν στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πάνω από 1.500 μετανάστες, που βρίσκονταν στην ουδέτερη ζώνη στα σύνορα Ελλάδας- ΠΓΔΜ στο ύψος της Ειδομένης, κινήθηκαν παράπλευρα και κατόρθωσαν να περάσουν από σημείο που δεν υπήρχε ισχυρή αστυνομική παρουσία και δεν είχαν τοποθετηθεί συρματοπλέγματα.

Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, μόλις αντιλήφθηκαν την μαζική διέλευση προσφύγων χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψη και τους χτύπησαν με γκλομπς προκειμένου να επιστρέψουν στο φυλαγμένο σημείο της ουδέτερης ζώνης με την Ελλάδα.

Ωστόσο, οι περισσότεροι κατόρθωσαν και εισήλθαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ, παρά την απαγόρευση από την αστυνομία. Πολλοί από αυτούς, αρχικά, κρύφτηκαν σε αγρούς και λίγο αργότερα έφθασαν στον σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής.

Στο σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής, πρόσφυγες και μετανάστες συνωστίζονται καθημερινά προκειμένου να εξασφαλίσουν – καταβάλλοντας το ποσό των 10 ευρώ – το πολυπόθητο εισιτήριο προς τον επόμενο σταθμό, το Ταμπάνοβτσε στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία. Από εκεί, θα συνεχίσουν το ταξίδι τους προς κάποια χώρα της κεντρικής ή δυτικής Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι και το πρωϊ της Παρασκευής, ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας της ΠΓΔΜ χρησιμοποίησαν επίσης χειροβομβδίδες κρότου-λάμψης στο ίδιο σημείο, για να εμποδίσουν πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν τη συνοριακή γραμμή. Από τη χθεσινή επέμβαση της αστυνομίας τραυματίστηκαν ορισμένοι πρόσφυγες και τέσσερις από αυτούς μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία του Κιλκίς και της Γουμένισσας.

Οι αρχές της ΠΓΔΜ είχαν αποφασίσει το Σάββατο να επιτρέψουν τη διέλευση κάποιων προσφύγων, κυρίως όσων ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά) να περάσουν τα σύνορα από την Ελλάδα.

Πηγή: fimotro.blogspot.gr

Σχολιάστε