My Twitter Feed

20 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

“Στο αυλάκι” το αρδευτικό Μουριών -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

“Καταρρέει το Νοσοκομείο Κιλκίς” -

Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Προταση Τερζιδη για γιορτασμο

Την αναλυτική πρότασή της για τον γιορτασμό των 100 χρόνων απ` την απελευθέρωση του Κιλκίς κατέθεσε η παράταξη ΚΙΛΚΙΣ – ΙΣΧΥΡΟΣ ΔΗΜΟΣ μ` επικεφαλή τον Δημ. Τερζίδη. Η πρόταση, με την πληθώρα των δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει, κατατέθηκε στον πρόεδρο του ΟΠΟΝΓΑ,  Αν. Αμανατίδη, και είναι η εξής: 

Κύριε Αμανατίδη,

Ανταποκρινόμενοι στην πρόσκλησή σας να συμβάλλουμε στην προετοιμασία της οργάνωσης του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του Κιλκίς, δημοσιοποιούμε συγκεκριμένη πρόταση της παράταξής μας «ΚΙΛΚΙΣ – ΙΣΧΥΡΟΣ ΔΗΜΟΣ».

Στόχος της δημοσιοποίησης αυτής είναι να αποτελέσει το παρακάτω κείμενο αντικείμενο καλόπιστου διαλόγου με με κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη ή φορέα, προκειμένου να συμβάλλουμε όλοι στο βέλτιστο αποτέλεσμα για τον τόπο μας..

Ι. Χρονική διάρκεια.

Ο εορτασμός θα αρχίσει την 1η Ιανουαρίου του 2013 και θα διαρκέσει τουλάχιστον 12 μήνες.

ΙΙ. Τομείς ανάδειξης.

Κατά τη διάρκεια του εορτασμού θα αναδειχθούν μια σειρά από  τομείς και δραστηριότητες που έχουν σχέση με την ενγένει λειτουργία της κοινωνίας του Νομού Κιλκίς στην εκατοντάχρονη πορεία του τόπου μας.

Μέσα από τις εκδηλώσεις και τις δράσεις του επικείμενου εορτασμού θα πρέπει να επιδιωχθεί:

  • Να συνδεθεί το χθες με το σήμερα και το αύριο.
  • Να προβληθεί η 100χρονη εξελικτική πορεία της τοπικής κοινωνίας.
  • Να ευαισθητοποιηθεί η τοπική μας κοινωνία για να καταστούμε όλοι κοινωνοί της γνώσης της ιστορίας και της παράδοσής μας.
  • Να ενισχυθεί η συμμετοχή των συμπατριωτών μας για κάτι που αφορά τον τόπο μας.
  • Να ενισχυθεί ο εθελοντισμός.
  • Να ενισχυθούν οι δεσμοί φιλίας με τους άλλους Βαλκανικούς λαούς.
  • Να προβληθεί ο Νομός Κιλκίς σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο.
  • Να αναδειχθούν άγνωστες πτυχές της τοπικής μας ιστορίας που δεν περιλαμβάνονται στα κλασσικά εγχειρίδια της ιστορίας.
  • Να επικοινωνήσουν άνθρωποι με διαφορετικές καταβολές και διαφορετικές ιστορικές και πολιτισμικές αφετηρίες.
  • Να ανιχνεύσουμε διαφορετικές μεθόδους επικοινωνίας, όπως εκείνες που δημιουργούν οι διάφορες μορφές της τέχνης ή του αθλητισμού.
  • Το σήμερα να διδαχθεί από το χθες και να προετοιμάσει με νηφαλιότητα το αύριο.
  • Να προβληθεί τουριστικά η περιοχή μας.

Ειδικότερα θα πρέπει ο εορτασμός να προβάλει τους παρακάτω τομείς:

1.     Ιστορία.

Προτείνεται η διοργάνωση ενός Διεθνούς Συνεδρίου με τη συμμετοχή Ιστορικών (κατά προτίμηση πανεπιστημιακών καθηγητών Ιστορίας) από όλα τα σημερινά Βαλκανικά Κράτη. Το συνέδριο θα διαρκέσει τουλάχιστον τρείς (3) ημέρες με 3η  ημέρα την 21η Ιουνίου 2013.

Σκόπιμο είναι μία ημέρα του συνεδρίου να αφιερωθεί στην ιστορική σημασία της Μάχης του Κιλκίς. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να κληθούν στρατιωτικοί ακόλουθοι όλων των Βαλκανικών χωρών αλλά και χωρών που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή στις δεκαετίες 1910 και 1920, όπως επί παραδείγματι Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία κλπ. Στο σημείο αυτό πολύτιμη θα είναι η συνεισφορά διακεκριμένων συμπατριωτών μας με θητεία στο διπλωματικό σώμα της χώρας.

Την έναρξη του συνεδρίου  θα πρέπει να επιδιωχθεί να την πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Προτεινόμενο θέμα του συνεδρίου:

«Τα Βαλκάνια, τόπος δακρύων»

Για την αρτιότερη οργάνωση θα ορισθεί 5μελής Οργανωτική Επιτροπή, η οποία θα έχει την ευθύνη της προετοιμασίας του συνεδρίου μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.

Προτεινόμενα μέλη : Ο Πρόεδρος του ΟΠΟΝΓΑ, 2 υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου, 2 πολίτες.

Μετά το τέλος του συνεδρίου θα εκδοθεί πολυτελής δίγλωσσος τόμος με τα πρακτικά και τα επιστημονικά συμπεράσματα, ο οποίος θα σταλεί σε όλες τις δημόσιες βιβλιοθήκες της χώρας και κάποιες του εξωτερικού. Επίσης θα αποτελεί κύριο δώρο του Δημάρχου Κιλκίς προς τους επίσημους φιλοξενουμένους του Δήμου.

Χρέος της οργανωτικής επιτροπής θα είναι, πλην των άλλων, και η ανεύρεση χορηγών (Επιστημονικά Ιδρύματα, Υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας, Επενδυτές στο Νομό Κιλκίς κ.ά).

          Έναρξη προετοιμασίας

: 1/4/2012.

Πέρας προετοιμασίας

: 30/11/2012.

Ημερομηνίες πραγματοποίησης

: 19, 20 & 21/6/2013.

Τόπος πραγματοποίησης

: Συνεδριακό κέντρο Δήμου Κιλκίς.

 

  1. 2.     Προσφυγικό Στοιχείο.

Το Κιλκίς, τόπος κατ’ εξοχήν προσφυγικός, δεν θα μπορούσε να αφήσει στο περιθώριο του εορτασμού το προσφυγικό στοιχείο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013 θα οργανωθούν διήμερες εκδηλώσεις προβολής του προσφυγικού στοιχείου του Νομού μας και συγκεκριμένα των Ποντίων, των Θρακιωτών, των Στενημαχητών, των Στρωμνιτσιωτών, των Μικρασιατών, αλλά και των Σαρακατσαναίων και των Ντόπιων Μακεδόνων.

Επτά Σαββατοκύριακα με παραδοσιακά εδέσματα και παραδοσιακή μουσική, που θα αντιστοιχούν στις επτά κύριες ομάδες του Κιλκισιώτικου πληθυσμού.

Στον τομέα αυτό θα κληθούν να ενεργοποιηθούν οι αντίστοιχοι σύλλογοι (Σύλλογος Ποντίων, Θρακιωτών κλπ). Παράλληλα, θα συγκροτηθεί μια επιτροπή που θα αποτελείται από ένα δημοτικό σύμβουλο, από έναν εκπρόσωπο του κάθε συλλόγου και ένα υπηρεσιακό στέλεχος του Δήμου.

Έναρξη προετοιμασίας των δράσεων

: 1/4/2012.

Πέρας προετοιμασίας

: 31/5/2012.

Ημερομηνίες πραγματοποίησης

: Καλοκαίρι του 2013.

Τόπος πραγματοποίησης

: Θέατρο Λόφου, Πλατείες, Γειτονιές, Οικισμοί.

 

  1. 3.      Καθημερινότητα.

Ανάδειξη κοινωνικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων που στα 100 χρόνια από το 1913 άλλες διατηρούνται και άλλες έχουν χαθεί. Για τη δράση αυτή θα ενεργοποιηθεί η Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια του Νομού Κιλκίς.

Συγκεκριμένα προτείνεται το κάθε σχολείο, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, να συλλέξει στοιχεία για μια κοινωνική ή επαγγελματική δραστηριότητα που θα επιλέξει και το αποτέλεσμα θα καταλήξει σε μια έκδοση μικρού κόστους, μια έκθεση φωτογραφίας ή μια δράση.

Πολύτιμη θα είναι η συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που εδρεύει στο Π. Γυναικόκαστρο.

Για το σκοπό αυτό προτείνεται η συγκρότηση μιας επιτροπής που θα αποτελείται από: Ένα Δημοτικό Σύμβουλο, τον Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και έναν εκπρόσωπο από κάθε σχολείο (κατά προτίμηση τον υπεύθυνο καθηγητή για την περιβαλλοντική εκπαίδευση).

Έναρξη προετοιμασίας των εργασιών

: Έναρξη του σχ. Έτους 2012-2013.

Πέρας προετοιμασίας

: 30/4/2013

Χρόνος παρουσίασης εργασιών

: Στα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» του 2013.

Χώρος παρουσίασης εργασιών

: Συνεδριακό Κέντρο του Κιλκίς.

 

Συγκεκριμένα θα πρέπει να αναδειχθούν οι παρακάτω κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες:

 

  3α. Εκκλησία.

 

Πρωταγωνιστικός ο ρόλος της Εκκλησίας στην ιστορική πορεία του Ελληνικού Έθνους και οφείλουμε να τον αναδείξουμε.

Απαραίτητη η συνεργασία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κιλκισίου και Αγίου Αθανασίου κ.κ. Εμμανουήλ και Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πολυανής κ.κ. Δημητρίου.

Η ερευνητική μεθοδολογία που θα πρέπει να εφαρμοσθεί καθώς επίσης και ο τρόπος προβολής των αποτελεσμάτων θα αποτελέσουν αντικείμενα συζητήσεως μεταξύ των εκπροσώπων Εκκλησίας και Δήμου.

 

  3β. Εμπόριο – Βιοτεχνία – Βιομηχανία.

 

Για να κατανοήσουμε τη ζωή στον τόπο μας στο διάβα των 100 χρόνων θα πρέπει να εστιάσουμε το φακό της ιστορίας στην εξελικτική πορεία του Εμπορίου, της Βιοτεχνίας και της Βιομηχανίας.

Εξαιρετική συμβολή για την παρουσίαση όλης αυτής της πορείας αποτελεί η ερευνητική εργασία του συμπολίτη μας κ. Α. Βαφειάδη, το αρχείο και άλλα στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου Κιλκίς και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κιλκίς.

Θα πρέπει να συγκροτηθεί μια 5μελής επιτροπή που ενδεικτικά θα αποτελείται από: Ένα Δημοτικό Σύμβουλο, έναν εκπρόσωπο του Εμπορικού Συλλόγου, έναν εκπρόσωπο του Ε.Β.Ε.Κιλκίς, τον κ. Α. Βαφειάδη και ένα υπηρεσιακό στέλεχος του Δήμου.

Έναρξη της έρευνας

: 15/3/2012

Πέρας προετοιμασίας

: 30/9/2012

Χρόνος παρουσίασης εργασιών

: Στα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του 2013.

Χώρος παρουσίασης εργασιών

: Συνεδριακό Κέντρο του Κιλκίς.

 

  3γ. Εκπαίδευση.

Η Εκπαίδευση, ακρογωνιαίος λίθος της ανάπτυξης του Κιλκίς θα πρέπει να αναδειχθεί με όση ιστορική ακρίβεια είναι δυνατή.

Το Κιλκίς γνώρισε τη δραστηριότητα άξιων Καθηγητών και Δασκάλων και υπήρξε μήτρα διεθνούς φήμης Εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων.

Θα πρέπει η πορεία όλων αυτών των σκαπανέων της εκπαίδευσης να καταστεί πανελλήνια γνωστή σε όλες τις ηλικίες.

Θα πρέπει να επιδιωχθεί η συνεργασία της Ε.Λ.Μ.Ε. / Κιλκίς, του Διδασκαλικού Συλλόγου κιλκίς, της Α/θμιας και της Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Κιλκίς και φυσικά απλών πολιτών που θυμούνται το χθες, ζουν το σήμερα και αγωνιούν για το αύριο των σχολείων του Κιλκίς.

Θα πρέπει να συγκροτηθεί μια 6μελής επιτροπή που ενδεικτικά θα αποτελείται από: Ένα Δημοτικό Σύμβουλο, έναν εκπρόσωπο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έναν εκπρόσωπο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έναν εκπρόσωπο της Ε.Λ.Μ.Ε. / Κιλκίς και έναν εκπρόσωπο του Διδασκαλικού Συλλόγου Κιλκίς και ένα υπηρεσιακό στέλεχος του Δήμου.

Έναρξη της έρευνας

: 15/3/2012

Πέρας προετοιμασίας

: 30/9/2012

Χρόνος παρουσίασης εργασιών

: Στα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του 2013.

Χώρος παρουσίασης εργασιών

: Συνεδριακό Κέντρο του Κιλκίς.

 

  3δ. Δικαιοσύνη.

Η λειτουργία της Δικαιοσύνης στο Νομό μας παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Από το Κιλκίς εδίκασαν εξαίρετοι Δικαστές και αγόρευσαν λαμπροί Δικηγόροι. Και δίπλα σε αυτούς λειτούργησαν άξιοι δικαστικοί υπάλληλοι.

Για να φωτισθεί ιστορικά όλη αυτή η ιστορική διαδρομή της δικαιοδοτικής δραστηριότητας στο Νομό Κιλκίς απαιτείται η συνεργασία μας με το Δικηγορικό Σύλλογο Κιλκίς, το Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων και ανθρώπους που υπηρέτησαν τη Δικαιοσύνη στο Κιλκίς είτε από τη θέση του Δικαστικού, είτε του Δικηγόρου, είτε του Δικαστικού Υπαλλήλου.

Θα πρέπει να συγκροτηθεί μια 5μελής επιτροπή που ενδεικτικά θα αποτελείται από: Ένα Δημοτικό Σύμβουλο, έναν εκπρόσωπο του Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς, έναν εκπρόσωπο του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων, έναν πολίτη, και  ένα υπηρεσιακό στέλεχος του Δήμου.

Έναρξη της έρευνας

: 15/3/2012

Πέρας προετοιμασίας

: 30/9/2012

Χρόνος παρουσίασης εργασιών

: Στα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του 2013.

Χώρος παρουσίασης εργασιών

: Συνεδριακό Κέντρο του Κιλκίς.

 

  3ε. Υγεία.

 

Πανθομολογούμενη η λαμπρή ιστορία του Νοσοκομείου Κιλκίς και η λειτουργία εξαιρετικών ιατρών και Φαρμακοποιών στο νομό μας.

Η συνεργασία του Δήμου με τον Ιατρικό Σύλλογο Κιλκίς, όπως και με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Κιλκίς κρίνεται ως αναγκαία.

Θα πρέπει να συγκροτηθεί μια 5μελής επιτροπή που ενδεικτικά θα αποτελείται από: Ένα Δημοτικό Σύμβουλο, έναν εκπρόσωπο του Ιατρικού Συλλόγου Κιλκίς, έναν εκπρόσωπο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κιλκίς, έναν πολίτη, και  ένα υπηρεσιακό στέλεχος του Δήμου.

Έναρξη της έρευνας

: 15/3/2012

Πέρας προετοιμασίας

: 30/9/2012

Χρόνος παρουσίασης εργασιών

: Στα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του 2013.

Χώρος παρουσίασης εργασιών

: Συνεδριακό Κέντρο του Κιλκίς.

 

  3στ. Δόμηση.

 

Οι Τεχνικοί του Νομού Κιλκίς έγραψαν ιστορία, που θα πρέπει να ερευνηθεί και να αναδειχθεί με τον τρόπο που αξίζει σε όλο τον τεχνικό κόσμο του Νομού Κιλκίς

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) στο Νομό Κιλκίς, ο Σύλλογος Μηχανικών Νομού Κιλκίς και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων του Νομού μας καλούνται να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Θα πρέπει να συγκροτηθεί μια 5μελής επιτροπή που ενδεικτικά θα αποτελείται από: Ένα Δημοτικό Σύμβουλο, έναν εκπρόσωπο της τοπικής Νομαρχιακής Επιτροπής του Τ.Ε.Ε., έναν εκπρόσωπο του Συλλόγου Μηχανικών του Νομού Κιλκίς, έναν πολίτη, και  ένα υπηρεσιακό στέλεχος του Δήμου.

Έναρξη της έρευνας

: 15/3/2012

Πέρας προετοιμασίας

: 30/9/2012

Χρόνος παρουσίασης εργασιών

: Στα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του 2013.

Χώρος παρουσίασης εργασιών

: Συνεδριακό Κέντρο του Κιλκίς.

 

  1. 4.     Πολιτισμός.

 

Ο τομέας του Πολιτισμού θα πρέπει να αναλάβει το βάρος της σύνδεσης του χθες με το σήμερα, με σεβασμό στη διαφορετικότητα των λαών της Βαλκανικής Χερσονήσου που θα αναδειχθεί μέσα από την τέχνη σε όλες της τις μορφές.

Συγκεκριμένα προτείνονται οι παρακάτω δραστηριότητες:

 

  4α. «Η Άνοιξη των Χρωμάτων».

 

Ο θεσμός αυτός λειτούργησε το 2009 και το 2010 και στόχευε στη δημιουργία μιας συλλογής έργων τέχνης από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, που εφιλοξενούντο στο Κιλκίς. Αντίδωρο της φιλοξενίας ήταν να δημιουργήσουν από 1 έως 2 έργα τα οποία άφησαν στο Δήμο. Στόχος της δραστηριότητας αυτής ήταν να αποκτήσει ο Δήμος Κιλκίς μια συλλογή από έργα αξιόλογων σύγχρονων καλλιτεχνών, προκειμένου να ενισχύσει το αίτημά του για δημιουργία Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Κιλκίς.

Αποτέλεσμα της δίχρονης λειτουργίας του θεσμού της «Άνοιξης των Χρωμάτων» ήταν ένας ευάριθμος αριθμός αξιόλογων έργων τέχνης, που σήμερα είναι ασφαλώς αποθηκευμένα στον ΟΠΟΝΓΑ.

Προτείνεται η ενεργοποίηση του θεσμού για το 2012 και το2013 με καλλιτέχνες από όλες τις Βαλκανικές χώρες.

Για τη δραστηριότητα αυτή υπάρχει σχετική εμπειρία στα στελέχη του ΟΠΟΝΓΑ και δεν απαιτείται η συγκρότηση επιτροπής.

Το κόστος περιορίζεται στα εισιτήρια των φιλοξενούμενων καλλιτεχνών και στην εστίασή τους. Δεν υπάρχει άλλο κόστος, διότι η διανυκτέρευση πραγματοποιείται σε δημοτική εγκατάσταση ή με πολύ μικρό κόστος στις προσκοπικές κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις στο Καβαλάρι.

  4β. Η Ζωγραφική στα Βαλκάνια

         

          Προτείνεται η διενέργεια εκθέσεων με χαρακτηριστικά έργα ζωγράφων από τις Βαλκανικές χώρες. Μία έκθεση για κάθε χώρα. Απαιτείται συνεννόηση με τα προξενεία των χωρών στη Θεσσαλονίκη που θα διευκολύνουν τις λεπτομέρειες μεταφοράς και ασφάλισης των έργων που θα εκτεθούν.

Πρέπει να συγκροτηθεί 5μελής επιτροπή με ενδεικτική σύνθεση όπως παρακάτω: Ένας Δημοτικός Σύμβουλος, ένα υπηρεσιακό στέλεχος του Δήμου και τρεις πολίτες γνώστες των εικαστικών.

Έναρξη προετοιμασίας των εκθέσεων

: 1/4/2012.

Πέρας προετοιμασίας

: 31/10/2012.

Ημερομηνίες πραγματοποίησης

: 10ος /2012 – 12ος /2013.

Τόπος πραγματοποίησης

: Συνεδριακό Κέντρο, Λέσχη Αξιωματικών, Κέντρα Πολιτισμού Πολυκάστρου,  Αξιούπολης, Γουμένισσας και άλλων οικισμών του Νομού Κιλκίς.

 

 

 

4γ. Το Θέατρο στα Βαλκάνια.

          Γνωριμία με ρεύματα των χωρών των Βαλκανίων στην τέχνη του Θεάτρου. Προτείνεται να φιλοξενηθούν από το Δήμο Κιλκίς θεατρικές παραστάσεις – μια για κάθε χώρα – που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του «ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΜΙΜΑΣ».

Στο σημείο αυτό σημειώνεται ότι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του «ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΜΙΜΑΣ» θα πρέπει να φροντίσει για την 14η  (2012) και 15η (2013) διοργάνωση να πραγματοποιηθούν ειδικά αφιερώματα στην ιδέα της ειρηνικής συνύπαρξης των Βαλκανικών χωρών.

Πρέπει να συγκροτηθεί 5μελής επιτροπή με ενδεικτική σύνθεση όπως παρακάτω: Ένας Δημοτικός Σύμβουλος, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του «ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΜΙΜΑΣ», ένα υπηρεσιακό στέλεχος του Δήμου και δύο πολίτες γνώστες της τέχνης του θεάτρου.

Έναρξη προετοιμασίας των θεατρικών παραστάσεων

: 1/4/2012.

Πέρας προετοιμασίας

: 31/8/2012.

Ημερομηνίες πραγματοποίησης

: 10ος /2012 – 12ος /2013.

Τόπος πραγματοποίησης

: Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κιλκίς.

 

  4δ. Η Φωτογραφία στα Βαλκάνια.

 

          Διοργάνωση εκθέσεων φωτογραφίας (μια για κάθε Βαλκανική χώρα) με την ίδια οργανωτική λογική της δράσης 4β.

Πρέπει να συγκροτηθεί 5μελής επιτροπή με ενδεικτική σύνθεση όπως παρακάτω: Ένας Δημοτικός Σύμβουλος, ένα υπηρεσιακό στέλεχος του Δήμου και τρείς πολίτες γνώστες της τέχνης της Φωτογραφίας.

Έναρξη προετοιμασίας των εκθέσεων

: 1/4/2012.

Πέρας προετοιμασίας

: 31/8/2012.

Ημερομηνίες πραγματοποίησης

: 10ος /2012 – 12ος /2013.

Τόπος πραγματοποίησης

: Συνεδριακό Κέντρο, Λέσχη Αξιωματικών, Κέντρα Πολιτισμού Πολυκάστρου,  Αξιούπολης, Γουμένισσας και άλλων οικισμών του Νομού Κιλκίς.

 

  4ε. Η Μουσική στα Βαλκάνια.

 

Οργάνωση μουσικών συναυλιών (μια για κάθε Βαλκανική χώρα).

Απαιτείται η συγκρότηση 5μελούς επιτροπής που ενδεικτικά θα αποτελείται από: Ένα Δημοτικό Σύμβουλο, τρείς πολίτες γνώστες της Μουσικής  και ένα υπηρεσιακό στέλεχος του Δήμου.

Έναρξη προετοιμασίας συναυλιών

: 1/4/2012.

Πέρας προετοιμασίας

: 31/10/2012.

Ημερομηνίες πραγματοποίησης

: 10ος /2012 – 12ος /2013.

Τόπος πραγματοποίησης

: Συνεδριακό Κέντρο, Θέατρο Λόφου, Πλατεία Ειρήνης, Κεντρικές πλατείες πόλεων του Νομού Κιλκίς.

 

  4στ. Ο Κινηματογράφος στα Βαλκάνια.

 

Οργάνωση κινηματογραφικών αφιερωμάτων στον κινηματογράφο των Βαλκανίων.

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα για κάθε Βαλκανική χώρα θα διαρκεί μια εβδομάδα (7 διαφορετικά κινηματογραφικά έργα της ίδιας χώρας για κάθε αφιέρωμα).

Απαιτείται η συγκρότηση 5μελούς επιτροπής που ενδεικτικά θα αποτελείται από: Ένα Δημοτικό Σύμβουλο, τρείς πολίτες γνώστες της τέχνης του Κινηματογράφου και ένα υπηρεσιακό στέλεχος του Δήμου.

Έναρξη προετοιμασίας αφιερωμάτων

: 1/4/2012.

Πέρας προετοιμασίας

: 30/6/2012.

Ημερομηνίες πραγματοποίησης

: 7ος /2012 – 12ος /2013.

Τόπος πραγματοποίησης

: Συνεδριακό Κέντρο, Θερινός Κινηματογράφος «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΩΗΡΟΣ», Κινηματογράφος «ΑΣΤΡΟΝ» της πόλης του Κιλκίς και άλλες κατάλληλες αίθουσες πόλεων του Νομού Κιλκίς.
  1. 5.     Αθλητισμός.

 

5α. Η Ιστορία του Αθλητισμού.

 

Η καταγραφή της αθλητικής διαδρομής του Νομού Κιλκίς παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να επιδιωχθεί η συνεργασία με ιστορικά αθλητικά σωματεία που έγραψαν και συνεχίζουν να γράφουν ιστορία και πρόσωπα που με τη δράση τους έχουν διακονήσει την αθλητική ιδέα στο νομό μας.

Απαιτείται η συγκρότηση 5μελούς επιτροπής που ενδεικτικά θα αποτελείται από: Ένα Δημοτικό Σύμβουλο, τρείς πολίτες γνώστες των Αθλητικών και ένα υπηρεσιακό στέλεχος του Δήμου.

Έναρξη καταγραφής

: 1/4/2012.

Πέρας προετοιμασίας

: 31/12/2012.

Χρόνος παρουσίασης εργασιών

: Στα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ του 2013.

Χώρος παρουσίασης εργασιών

: Συνεδριακό Κέντρο του Κιλκίς.

 

5β. Ο Αθλητισμός στα Βαλκάνια.

Προτείνουμε τη διοργάνωση μιας σειράς αθλητικών εκδηλώσεων, προκειμένου να ενδυναμωθούν οι σχέσεις φιλίας μέσα από την ευγενή άμιλλα των αθλητών που θα συμμετάσχουν από όλες τις Βαλκανικές χώρες.

Συγκεκριμένα προτείνουμε τα παρακάτω:

 

  1. Διοργάνωση ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος με ομάδες από όλες τις Βαλκανικές χώρες. Κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία με την ΕΠΣ/Κιλκίς και άλλους ποδοσφαιρικούς παράγοντες του Νομού Κιλκίς.
  2. Διοργάνωση πρωταθλήματος πετοσφαίρισης (hand-ball)  με ομάδες από όλες τις Βαλκανικές χώρες. Κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία με τον Γ.Α.Σ.Κιλκίς.
  3. Διοργάνωση ποδηλατικού αγώνα με τη συμμετοχή αθλητών από όλες τις Βαλκανικές χώρες. Κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία με τον Ποδηλατικό Σύλλογο Κιλκίς.
  4. Διοργάνωση πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης με ομάδες από όλες τις Βαλκανικές χώρες. Κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία με τους αντίστοιχους τοπικούς συλλόγους.
  5. Διοργάνωση αγώνων στίβου με αθλητές από όλες τις Βαλκανικές χώρες. Κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία  με τον Γ,Α,Σ,Κιλκίς.
  6. Διοργάνωση αγώνων πάλης με αθλητές από όλες τις Βαλκανικές χώρες. Κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία  με τον Γ,Α,Σ,Κιλκίς.
  7. Διοργάνωση αγώνων και κάποιων άλλων αθλημάτων με συμμετοχή αθλητών από όλες τις Βαλκανικές χώρες, όπως επί παραδείγματι το άθλημα της αντισφαίρισης (tennis)  κ.ά.

Οι παραπάνω αθλητικές δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν με ευθύνη δύο ή τριών Δημοτικών Συμβούλων, οι οποίοι θα δημιουργήσουν τις απαραίτητες επιτροπές εργασίας που εκείνοι θα κρίνουν ως απαραίτητες.

 

ΙΙΙ. Συνεργασίες με την ευρύτερη περιοχή

 

Προτείνω να πραγματοποιηθούν συνεργασίες με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να μεταφερθούν στο Κιλκίς δράσεις ή εκδηλώσεις που έχουν ενταχθεί στον αντίστοιχο εορτασμό της Θεσσαλονίκης και το αντίστροφο.

Στο σημείο αυτό τον κυρίαρχο ρόλο θα τον έχει ο Δήμαρχος Κιλκίς και ο Πρόεδρος του ΟΠΟΝΓΑ.

 

IV. Εορτασμός 21ης Ιουνίου 2013

 

Ο εορτασμός της 21ης Ιουνίου 2013 θα πρέπει να πάρει μια ξεχωριστή διάσταση.

Στοιχείο που οφείλουμε να αναδείξουμε είναι η Ειρηνική Συνύπαρξη των λαών της Χερσονήσου του Αίμου.

Ενδεικτικά προτείνονται τα παρακάτω:

 

  1. Θα πρέπει να επιδιωχθεί η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.
  2. Συλλείτουργο με εκπροσώπους Ορθοδόξων Εκκλησιών που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια. Κυρίως θα πρέπει να επιδιωχθεί η παρουσία του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου.
  3. Θα πρέπει να προσκληθούν οι πρεσβευτές όλων των Βαλκανικών χωρών, οι οποίοι θα ενημερωθούν για το διενεργούμενο Διεθνές Ιστορικό Συνέδριο για να το παρακολουθήσουν εφόσον φυσικά το επιθυμούν.
  4. Κατά την στρατιωτική παρέλαση να παρελάσουν οι σημαίες των Βαλκανικών χωρών, οι οποίες θα αποτελούν χωριστό σχηματισμό με τον κάθε σημαιοφόρο να έχει και ένα περιστέρι. Όταν ο σχηματισμός των σημαιών θα φθάσει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας τα περιστέρια θα ελευθερωθούν στέλνοντας μήνυμα ειρήνης σε όλους.
  5. Κατά την μαθητική παρέλαση να παρελάσουν αντιπροσωπείες μαθητών από κάθε Βαλκανική χώρα.
  6. Το πέρας του συνεδρίου να λάβει πανηγυρικό χαρακτήρα το απόγευμα της 21ης Ιουνίου 2013.

 

V. Προβολή

 

Μετά την ολοκλήρωση της προετοιμασίας και τη λήψη των οριστικών αποφάσεων για το είδος και τον αριθμό των εορταστικών εκδηλώσεων θα πρέπει να εκδοθεί πρόγραμμα, το οποίο θα αποσταλεί το αργότερο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012 σε όλους εκείνους τους αποδέκτες που εκτιμάτε ότι θα τους ενδιέφερε ο εορτασμός αυτός.

Πέρα από τους αποδέκτες που περιλαμβάνονται στο πρωτόκολλο του Δήμου Κιλκίς, προτείνω να αποσταλεί και σε:

  • Όλα τα σχολεία του Νομού Κιλκίς, Θεσσαλονίκης και άλλων όμορων νομών.
  • Όλα τα υπουργεία (γραφεία υπουργών).
  • Ελληνικές πρεσβείες στις Βαλκανικές χώρες.
  • Πρεσβευτικές και προξενικές αντιπροσωπείες των Βαλκανικών χωρών που εδρεύουν στην Ελλάδα.
  • Συλλόγους Κιλκισιωτών του εξωτερικού και του εσωτερικού.

 

VI. Οργανωτικές λεπτομέρειες

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΟΝΓΑ θα έχει τον γενικό συντονισμό των παραπάνω επιτροπών.

Το κάθε μέλος (τακτικό ή αναπληρωματικό) του ΔΣ του ΟΠΟΝΓΑ θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της παρακολούθησης της πορείας του έργου ενός συγκεκριμένου αριθμού επιτροπών και το βαθμό εφαρμογής των τεθέντων χρονοδιαγραμμάτων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο εναπομείνας χρόνος είναι πολύ λίγος και θα πρέπει μέσα στον Φεβρουάριο να συγκροτηθούν οι επιτροπές και να αρχίσουν άμεσα την εργασία τους.

Αυτονόητο είναι ότι θα πρέπει να επιδιωχθούν συνεργασίες με Πολιτιστικούς Συλλόγους και να αναζητηθούν εθελοντές.

 

 

 

Δημήτριος  Τερζίδης

τ. Δήμαρχος Κιλκίς

Επικεφαλής της παρατάξεως

«ΚΙΛΚΙΣ – ΙΣΧΥΡΟΣ ΔΗΜΟΣ»

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Συνεδρίου
  1. Πρόεδρος ΟΠΟΝΓΑ
  2. Στέλεχος Δήμου
  3. Υπ. Στέλεχος Δήμου
  4. Πολίτης
  5. Πολίτης

Προετοιμασία

1/4/2012 – 30/11/2012

Πραγματοποίηση

19/6/2013 – 21/6/2013

Προσφυγικού στοιχείου
  1. Δημοτικός Σύμβουλος
  2. Εκπρόσωπος Ποντίων
  3. Εκπρόσωπος ………………

………………………………………………

………………………………………………

  • Υπ. Στέλεχος Δήμου

Προετοιμασία

1/4/2012 – 31/5/2012

Πραγματοποίηση

Καλοκαίρι του 2013

Περιβαλλοντικών

Εργασιών σχολείων Β’/θμιας Εκπαίδευσης

  1. Δημοτικός Σύμβουλος
  2. Δ/ντής Β/θμιας Εκπ.
  • Εκπρόσωπος κάθε σχολικής μονάδας

Προετοιμασία

1/10/2012 – 30/4/2012

Πραγματοποίηση

«ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» του 2013

Εκκλησίας  

 

Εμπορίου – Βιοτεχνίας – Βιομηχανίας
  1. Δημοτικός Σύμβουλος
  2. Εκπρόσωπος Ε.Σ.
  3. Εκπρόσωπος ΕΒΕΚ
  4. Α. Βαφειάδης
  5. Υπ. Στέλεχος Δήμου

Προετοιμασία

15/3/2012 – 30/9/2012

Πραγματοποίηση

«ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» του 2013

Εκπαίδευσης
  1. Δημοτικός Σύμβουλος
  2. Εκπρόσωπος Α΄/θμιας
  3. Εκπρόσωπος Β΄/θμιας
  4. Εκπρόσωπος ΕΛΜΕ Κιλκίς
  5. Εκπρόσωπος Διδασκαλικού Συλλόγου Κιλκίς
  6. Υπ. Στέλεχος Δήμου

Προετοιμασία

15/3/2012 – 30/9/2012

Πραγματοποίηση

«ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» του 2013

Δικαιοσύνης
  1. Δημοτικός Σύμβουλος
  2. Εκπρόσωπος Δικηγορικού Συλλόγου
  3. Εκπρόσωπο Δικαστικών Υπαλλήλων
  4. Πολίτης
  5. Υπ. Στέλεχος Δήμου

Προετοιμασία

15/3/2012 – 30/9/2012

Πραγματοποίηση

«ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» του 2013

Υγείας
  1. Δημοτικός Σύμβουλος
  2. Εκπρόσωπος Ιατρικού Συλλόγου
  3. Εκπρόσωπος Φαρμακευτικού  Συλλόγου
  4. Πολίτης
  5. Υπ. Στέλεχος Δήμου

Προετοιμασία

15/3/2012 – 30/9/2012

Πραγματοποίηση

«ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» του 2013

Δόμησης
  1. Δημοτικός Σύμβουλος
  2. Εκπρόσωπος Τ.Ε.Ε.
  3. Εκπρόσωπος Συλλόγου Μηχανικών
  4. Πολίτης
  5. Υπ. Στέλεχος Δήμου

Προετοιμασία

15/3/2012 – 30/9/2012

Πραγματοποίηση

Ζωγραφικής
  1. Δημοτικός Σύμβουλος
  2. Πολίτης
  3. Πολίτης
  4. Πολίτης
  5. Υπ. Στέλεχος Δήμου

Προετοιμασία

1/4/2012 – 31/10/2012

Πραγματοποίηση

10ος/2012 – 12ος/2013

Θεάτρου
  1. Δημοτικός Σύμβουλος
  2. Καλ. Διευθυντής Φεστιβάλ Κουκλοθ.
  3. Πολίτης
  4. Πολίτης
  5. Υπ. Στέλεχος Δήμου

Προετοιμασία

1/4/2012 – 31/8/2012

Πραγματοποίηση

10ος/2012 – 12ος/2013

Φωτογραφίας
  1. Δημοτικός Σύμβουλος
  2. Πολίτης
  3. Πολίτης
  4. Πολίτης
  5. Υπ. Στέλεχος Δήμου

Προετοιμασία

1/4/2012 – 31/8/2012

Πραγματοποίηση

10ος/2012 – 12ος/2013

Μουσικής
  1. Δημοτικός Σύμβουλος
  2. Πολίτης
  3. Πολίτης
  4. Πολίτης
  5. Υπ. Στέλεχος Δήμου

Προετοιμασία

1/4/2012 – 31/10/2012

Πραγματοποίηση

10ος/2012 – 12ος/2013

Κινηματογράφου
  1. Δημοτικός Σύμβουλος
  2. Πολίτης
  3. Πολίτης
  4. Πολίτης
  5. Υπ. Στέλεχος Δήμου

Προετοιμασία

1/4/2012 – 30/6/2012

Πραγματοποίηση

7ος/2012 – 12ος/2013

Αθλητικής Ιστορίας
  1. Δημοτικός Σύμβουλος
  2. Πολίτης
  3. Πολίτης
  4. Πολίτης
  5. Υπ. Στέλεχος Δήμου

Προετοιμασία

1/4/2012 – 31/12/2012

Πραγματοποίηση

«ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» του 2013

 

Σχολιάστε