My Twitter Feed

29 Μαρτίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Σοκ από το λουκέτο στη SONOCO! -

Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Παιονία: Η ιστορία σε λεύκωμα Χρ. Ίντου -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον αξονικό του ΓΝΚ -

Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σε καινοτόμο έργο η ALUMIL -

Δευτέρα, 25 Μαρτίου, 2024

“Άδειασμα” από τον Γ. Φλωρίδη -

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Παππάς: Παράνομες οι καταλήψεις -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Στα Λατσιά αντιπροσωπεία του -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Δ. Κιλκίς: Σε δράση τα μηχανήματα -

Παρασκευή, 22 Μαρτίου, 2024

Προοδευτικό μέτωπο από τη βάση

Για να κυβερνήσεις, οι κομματικές συνεργασίες είναι αναγκαίες, πρέπει όμως να είναι αποτέλεσμα κοινωνικών συγκλίσεων και δημιουργίας ενός προοδευτικού μετώπου από τη βάση, στόχος του οποίου θα είναι η μάχη ενάντια στις νεοφιλελεύθερες και άκρως συντηρητικές πολιτικές που προωθεί η ΝΔ.

Αυτό τονίζει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα “Παρασκήνιο “, που δημοσιεύτηκε στις 23 Μαΐου, η βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ, Ειρήνη Αγαθοπούλου, υπογραμμίζοντας επίσης:

“Αυτό που επιδιώκουμε είναι ένα ευρύ πολιτικό μέτωπο του προοδευτικού χώρου – Αριστερά, Οικολογία, Σοσιαλδημοκρατία – ως ανάχωμα στις νεοφιλελεύθερες, δεξιές-ακροδεξιές πολιτικές της ΝΔ”.

Η συνέντευξη:

-Με συνέντευξή του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, πρότεινε ένα κοινωνικό συμβόλαιο, με στόχο να μείνει η κοινωνία όρθια, μετά την κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Πιστεύετε, πως εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν κι άλλες προοδευτικές δυνάμεις που μπορούν να το υπογράψουν κι εν τέλει να συναινέσουν σε μια κυβερνητική συνεργασία;

-Για τον ΣΥΡΙΖΑ η πολιτική είναι ένας διαρκής διάλογος με την κοινωνία και όχι ένα «παιχνίδι» κομματικών συγκλίσεων εκ των άνω. Προφανώς οι κομματικές συνεργασίες είναι απαραίτητες εάν θες να κυβερνήσεις, αλλά αυτό το οποίο επιδιώκει πραγματικά ο ΣΥΡΙΖΑ και δήλωσε και ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που αναφέρετε είναι η κοινωνική γείωσή του με το κοινωνικό σύνολο και κυρίως με τις δυνάμεις της εργασίας. Αυτούς τους ανθρώπους εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ και θέλει να εκπροσωπήσει ακόμη καλύτερα το επόμενο διάστημα. Οι κομματικές, λοιπόν, συνεργασίες, θα είναι το αποτέλεσμα των κοινωνικών συγκλίσεων και της δημιουργίας ενός προοδευτικού μετώπου από τη βάση, στόχος του οποίου θα είναι η μάχη ενάντια στις νεοφιλελεύθερες και άκρως συντηρητικές πολιτικές που προωθεί η ΝΔ.

-Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος από την απώλεια της εξουσίας. Πιστεύετε ότι το κόμμα σας έχει κάνει την αυτοκριτική του και μπορεί και πάλι να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας;

-Όπως είπα και προηγουμένως, για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά, η άσκηση πολιτικής, πόσο μάλλον η διακυβέρνηση της χώρας, δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι και τα δύο άμεσα συνδεδεμένα με τις κοινωνικές ανάγκες και τις κοινωνικές επιταγές. Την «πρώτη φορά Αριστερά», μέσα σ’ ένα κλίμα ζοφερό από όλες τις απόψεις και με την πλειοψηφία των συστημικών μέσων να ασκούν την χείριστη προπαγάνδα εναντίον του, τα κατάφερε και έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια. Επιπλέον, μετά από πολλά χρόνια, η Ελλάδα είδε μια κυβέρνηση που δεν ήρθε για να «φάει», δε συμμετείχε σε σκάνδαλα, αλλά ήρθε πραγματικά για να«συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα» των προηγούμενων. Αφού όλα τα παραπάνω τα καταφέραμε υπό ασφυκτικούς περιορισμούς, να είστε σίγουροι ότι τη δεύτερη μπορούμε να καταφέρουμε πολλά περισσότερα. Είμαστε σοφότεροι τώρα. Έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας και τον απολογισμό της κυβερνητικής περιόδου, αποκορύφωμα των οποίων θα είναι το Συνέδριό μας.

-Αν ερχόσασταν τώρα στην εξουσία, ποια σφάλματα, κατά την γνώμη σας, δεν θα επαναλαμβάνατε ή θα αποφεύγατε;

-Αρχικά, ας συμφωνήσουμε ότι η περίοδος διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχει χαρακτηριστικά άθλου. Αναλάβαμε μια χώρα σε πλήρη παρακμή – σε όλα τα επίπεδα, με άδεια ταμεία και με την αξιωματική αντιπολίτευση να σαμποτάρει το εγχείρημα από την πρώτη ημέρα. Θα θυμάστε ότι ο κ. Σαμαράς, αλλά και πολλοί υπουργοί του, αρνήθηκαν να παραδώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους και να ενημερώσουν τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ για το τί παραλαμβάνουν. Από εκεί και πέρα χρειάστηκε πολύς χρόνος για να «βρει τα βήματά της» η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να ισορροπήσει στην κυβερνητική συμμαχία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, με τους οποίους σε πολλά ζητήματα υπήρχε μεγάλη διάσταση απόψεων. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, σε μια επόμενη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αυτό που πρέπει να γίνει είναι οι συμμαχίες να δομηθούν σε στέρεες πολιτικές και προγραμματικές βάσεις και να κινηθούμε με περισσότερη αποφασιστικότητα σε παθογένειες του κρατικού μηχανισμού, βάζοντας βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο.

-Όταν λέτε ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ τι εννοείτε; Έναν ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο ΠΑΣΟΚοποιημένο, έναν ΣΥΡΙΖΑ, που θα αφομοίωνε κομματικά και πολιτικά τους ερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ ή έναν τελείως και πλήρως νέον κομματικό οργανισμό;

-Αυτό που επιδιώκουμε τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι ένα ευρύ πολιτικό μέτωπο του προοδευτικού χώρου – Αριστερά, Οικολογία,Σοσιαλδημοκρατία – ως ανάχωμα στις νεοφιλελεύθερες, δεξιές-ακροδεξιές πολιτικές της ΝΔ. Σε αυτή την προσπάθεια δεν είμαστε διατεθειμένοι ούτε να αφομοιωθούμε ούτε να αφομοιώσουμε κανέναν. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει τί θα πει διαβούλευση, διάλογος και συνεργασίες, με αυτά τα εργαλεία θα πάμε στο συνέδριό μας και εκεί οι απαντήσεις στα ερωτήματά σας θα δοθούν μέσα από τις συλλογικές μας αποφάσεις.

-Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΠΡΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ τι θα προσδοκούσε από την Ευρώπη, μετά την εμπειρία των μνημονίων και την επιμονή του Βερολίνου σε πολιτικές λιτότητας;

-Η πανδημία του κορονοϊού ήρθε να επιβεβαιώσει το ανάλγητο πρόσωπο των χωρών της Βόρειας Ευρώπης και το πόσο απέχουν οι απόψεις τους από το όραμα της Ευρώπης των λαών, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας των κρατών-μελών. Είδαμε, πραγματικά, την επιμονή του Βερολίνου στις πολιτικές λιτότητας, οι οποίες όμως στην πράξη έχουν αποδειχθεί καταστροφικές όπου εφαρμόστηκαν. Εμείς επιμένουμε να παλεύουμε σε δύο άξονες: Πρώτον, για την αμοιβαιοποίηση των βαρών μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης – εάν θέλει η Ευρωζώνη να παραμείνει ενωμένη – και δεύτερον, για την επικράτηση των προοδευτικών, δημοκρατικών δυνάμεων σε ολόκληρη την Ευρώπη ώστε να μην επικρατήσει η συντηρητική ακροδεξιά. Η μόνη κοινωνικά βιώσιμη εξέλιξη για την Ευρώπη θα είναι να στρίψει αριστερά.

-Όπως μας είπατε, μετά το συνέδριό σας, μια νέα περίοδος θα έρθει για το κόμμα σας. Τί επιδιώκετε σε επίπεδο κόμματος για την μετά του συνεδρίου εποχή;

-Λόγω μνημονίων, εποπτείας, ασφυκτικού οικονομικού κλίματος, η κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώθηκε κυρίως στο οικονομικό πρόγραμμα για να βγάλει τη χώρα από την κρίση και, αν θέλετε, παραμέλησε ή δεν πρόλαβε να υλοποιήσει το πρόγραμμά της εν συνόλω. Την επόμενη φορά είμαστε αποφασισμένοι να μπορέσουμε να ξεδιπλώσουμε το πρόγραμμά μας σε όλους τους τομείς. Και εν όψει μάλιστα του Συνεδρίου είναι ώρα να κοιτάξουμε ξανά με καθαρή ματιά το σύμβολο του ΣΥΡΙΖΑ – τις 3 σημαίες με το πεντάκτινο αστέρι –, να θυμηθούμε τί συμβολίζει και να δομήσουμε το πρόγραμμά μας πάνω σε αυτό: Το κόκκινο της Αριστεράς, των εργαζομένων και της κοινωνικής δικαιοσύνης, το πράσινο της οικολογίας και της διαφύλαξης της ζωής και το μωβ των κινημάτων και του φεμινισμού, υπό το πεντάκτινο αστέρι που τα ενώνει. Με τον συνδυασμό, λοιπόν, όλων των παραπάνω επιδιώκουμε να δομήσουμε την Αριστερά της Εποχής μας.

Σχολιάστε