My Twitter Feed

18 Απριλίου, 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:

Δραματικό SOS της Παθολογικής! -

Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Το Κιλκίς και η αρχιτεκτονική του -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Οι υποσχέσεις καλά κρατούν! -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για το ψηφοδέλτιο -

Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη του Γ. Μανιάτη -

Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Διευρύνουν τη συνεργασία τους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Στις κάλπες για τους υποψήφιους -

Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Οι δήμαρχοι για το 2ο τμήμα ΑΕΙ -

Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Προβληματισμός για το σιτάρι

Τους χειρότερους φόβους των παραγωγών φαίνεται να επιβεβαιώνει η εικόνα που προκύπτει μέχρι στιγμής από τον αλωνισμό του σκληρού σιταριού στο νομό Κιλκίς και στις άλλες σιτοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.

Οι τελευταίες βροχές, πέρα από το ότι έχουν καθυστερήσει σημαντικά τη διαδικασία της συγκομιδής (βρίσκεται πλέον στο 15%-20% σε πανελλαδικό επίπεδο), άφησαν το στίγμα τους στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του σιταριού.

Η απογοήτευση αυτή αντανακλάται στις τιμές που ακούγονται αυτό το διάστημα στην εγχώρια αγορά. Αν και ορισμένες μικρές ποσότητες έχουν αγοραστεί στα 20 λεπτά το κιλό, τα πρώτα μεταβροχικά φεύγουν στα 17-18 λεπτά το κιλό, ενώ οι καλύτερες ποιότητες έχουν «κλείσει» στα 19 λεπτά το κιλό.

Με τα σημερινά δεδομένα, κερδισμένα φαίνεται ότι βγαίνουν τα συμβολαιακά, όπου έχουν κλειδώσει τιμές 20 και 21 λεπτών το κιλό.

Τον πρώτο λόγο στην εγχώρια αγορά θα έχουν οι μεγάλοι εμπορικοί οίκοι, οι οποίοι λόγω της δυσκολίας εύρεσης των ποιοτικών προδιαγραφών θα πριμοδοτήσουν τις ποσότητες που χρειάζονται.

Στο μεταξύ, η πολύπλοκη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί φέτος συγκρατεί «μεγάλους παίκτες» της αγοράς από το ν’ ανακοινώνουν επίσηµα τιµές. Τόσο οι ιταλικοί οίκοι, όσο και το χρηματιστήριο της Μπολόνια ανέβαλαν τις ανακοινώσεις τους για τις τιµές της νέας σοδειάς για την ερχόµενη εβδοµάδα. Το ίδιο ισχύει και για την εγχώρια αγορά.

 

 

Σχολιάστε